Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Uw energierekening uitgelegd: de regiotoeslag op gas

5 reacties Leestijd: 3 minuten

Controleert u wel eens uw jaarafrekening van een energieleverancier? Dan is u vast de term ‘regiotoeslag’ opgevallen. Omdat we hier regelmatig vragen over krijgen, leggen we u graag uit waarvoor deze toeslag staat.

Oorsprong van de regiotoeslag

De regiotoeslag stamt uit 2005, toen de markt net geliberaliseerd was. De gedachte is als volgt: gas wordt vooral vanuit het Slochterenveld in Groningen door Nederland getransporteerd. Hoe verder iemand bij Groningen vandaan woont, hoe langer – en dus duurder – het transport is.

Om deze transportkosten te compenseren worden er kosten berekend in de vorm van regiotoeslag. Deze kosten worden berekend door de grootste gashandelaar van Nederland, namelijk Gasterra. Let op: de transportkosten zijn niet hetzelfde als de netwerkkosten die uw netbeheerder u nog rekent.

Wat betekent dit voor uw energierekening?

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat de regiotoeslag is, die Gasterra rekent. Uw energieleverancier mag namelijk zelf bepalen of zij deze toeslag doorrekent, verdubbelt of gewoon niet rekent. Kortom: uw energieleverancier mag zelf de hoogte van de regiotoeslag bepalen.

Wat zeggen leveranciers er zelf van?

Ondanks dat een leverancier zelf mag kiezen of hij de toeslag doorrekent, geven leveranciers nog wel aan dat de toeslag eigenlijk 'moet', terwijl een leverancier zelf de hoogte van de regiotoeslag mag bepalen.

Zo geeft Eneco aan dat de regiotoeslag geheel te wijten is aan GasTerra: 'Sinds 1 januari 2005 is er een regiosysteem ingevoerd door GasTerra. Dit betekent dat er een toeslag wordt berekend op de kubieke meterprijs voor het transport van gas over het landelijke transportnet van de Gasunie.'

Vindt u de regiotoeslag te hoog?

Is de regiotoeslag die uw leverancier berekent te hoog naar uw idee, dan zijn uw enige opties verhuizen of overstappen. Echter: een leverancier kan een hoge regiotoeslag rekenen, maar een laag leveringstarief en andersom. Een hoge regiotoeslag betekent daarom niet per definitie een hoog leveringstarief.

Het is dus verstandig te kijken naar het totale bedrag. Mocht een leverancier een heel hoge regiotoeslag rekenen, maar een heel laag leveringstarief, dan kan deze zomaar een stuk voordeliger zijn dan een leverancier die een minimale regiotoeslag rekent.

Voorbeeld: Nuon biedt een gasproduct met 1 jaar vaste tarieven aan. In de regio Amsterdam is de regiotoeslag 0,32 eurocent per kubieke meter gas, het leveringstarief is 44,43 eurocent. De totale leveringsprijs is 44,76 eurocent.

Energiedirect.nl vraagt voor hetzelfde gasproduct in Amsterdam een toeslag van 0,75 eurocent, fors hoger dan Nuon. Het gastarief ligt echter weer lager: op 41,34 cent. In totaal komt de gasprijs op 42,09 eurocent. U ziet dus dat een hogere regiotoeslag bij Energiedirect.nl, niet direct leidt tot hogere gasprijzen.

Op Gaslicht.com en Energiewereld.nl is de regiotoeslag meegenomen in de totaalprijs. Maakt u een vergelijking met onze Energiewijzer, dan ziet u dus de gasprijs inclusief regiotoeslag. Weten welke leverancier voor u het voordeligst is? Ga dan snel energie vergelijken met onze energievergelijker.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 16 april 2019

Reacties (5)

Geplaatst door: gerrie ()

Helemaal eens met vorige reacties. Netwerk- tansportkosten horen verdeeld over alle gebruikers. Afstand producent/cliënt is bij andere producten ook niet van invloed op eindprijs.

Geplaatst door: Henk ()

Als je een auto koopt kijk je naar de uiteindelijke prijs die je moet betalen, waarom ook niet bij gas? wat kan mij dat schelen hoeveel de transportkosten end zijn, het gaat toch om het eind bedrag, dit maakt het een stuk overzichtelijker, en je kunt veel makkelijker vergelijken vind ik.

Geplaatst door: Remko ()

Da`s lekker dan. Waarom geen regiotoeslag op energie? Hoe verder je van een centrale afwoont hoe meer toeslag. Of op Franse auto`s: Hoe verder je van de Franse grens woont....

Wat mij betreft afschaffen die administratieve last en gewoon de kosten verdelen onder de afnemers zoals dat dus ook geldt voor afnemers van Franse kaas....

Geplaatst door: J.B.Smit ()

Geachte medewerker,

In de hoop dat u zeg maar dat netwerkkosten/transportkosten/ regiokosten of welke naam er wordt bedacht om de maandelijkse voorschot te verhogen/ te berekenen ben ik van mening dat ook die soort kosten mee moeten worden gerekend in uw jaarlijkse overzicht zodat de consument dan echt kan kiezen uit uw overzicht.



Hartelijke groet



J.B.Smit



Opmerking van de redactie op 28-03-2012
Zoals in het artikel ook aangehaald: de regiotoeslag is meegenomen in de gasprijs. De berekening toont de kosten voor een heel jaar, inclusief de bijkomende kosten.
Geplaatst door: Ge ()

Zorg er nu voor dat er 1 eindprijs komt voor de energie.
Als we een brood kopen of een ander product is het toch ook eindprijs.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.