Vraag en antwoord zakelijke energie
Wat is een kleinverbruiker voor stroom?
U bent een kleinverbruiker voor de Elektriciteitswet als u een aansluiting heeft met een grootte van maximaal 3x80 Ampère. Wat de grootte van uw aansluiting is, kunt u terugvinden in de meterkast of op uw energierekening. U kunt ook bij uw netbeheerder navragen wat de grootte van uw aansluiting is.
Wat is een kleinverbruiker voor gas?
U bent een kleinverbruiker voor de Gaswet als u maximaal een G25 gasmeter hebt die niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. Een gemiddeld huishouden bezit meestal een G4 of G6 gasmeter met een doorlaatwaarde van maximaal 10 kubieke meter per uur. U vindt de grootte van uw gasmeter terug op uw gasmeter. U kunt ook bij uw netbeheerder navragen wat de grootte van uw gasmeter is.
Wat is een grootverbruiker voor stroom?
Heeft u een aansluiting groter dan 3x80 Ampère (ca 100.000 kWh)? Dan bent u een grootverbruiker voor de Elektriciteitswet.
Wat is een grootverbruiker voor gas?
Volgens de Gaswet bent u een grootverbruiker als u een aansluiting heeft met een gasmeter groter dan G25. En met een doorlaatwaarde van meer dan 40 kubieke meter gas per uur. Uw adres heeft geen "woonfunctie" in het Kadaster.
Wat is het verschil tussen MKB en grootzakelijk?
Bent u een kleinzakelijke klant (MKB) of grootzakelijke klant (een zakelijke grootverbruiker)? Het verschil tussen klein- of grootverbruik wordt bepaald door de capaciteit van uw elektriciteits- of gasaansluiting. Verder moeten grootverbruikers een erkend meetbedrijf en een energieleverancier kiezen, anders kan hun aansluiting niet in gebruik genomen worden. Kleinverbruikers kiezen enkel een energieleverancier.
Waarom is er verschil tussen kleinverbruikers en grootverbruikers?
De Elektriciteits- en Gaswet beschermen kleinverbruikers beter dan grootverbruikers. Een energieleverancier heeft bijvoorbeeld een speciale vergunning van ACM (Autoriteit Consument & Markt) nodig om energie aan kleinverbruikers te mogen leveren.
De wet maakt binnen de categorie kleinverbruiker weer onderscheid tussen consumenten en zakelijke klanten. Dit onderscheid is van belang bijvoorbeeld bij de hoogte van de opzegvergoeding die een energieleverancier in rekening mag brengen.
Verschil consumenten- en kleinzakelijke aansluiting
Qua doorlaatwaarde en qua verbruik hoeft er geen verschil te zijn tussen een consumenten- en kleinzakelijke aansluiting. Het verschil zit hem in de bestemming van het pand: wanneer dit een zakelijke functie heeft, is de aansluiting een zakelijke aansluiting.
Hoe wordt u gefactureerd?
Consumenten en kleinzakelijke klanten betalen elke maand een voorschotbedrag en ontvangen een keer per jaar de jaarrekening. Bij een grootzakelijk contract betaalt u maandelijks voor de energie die u daadwerkelijk verbruikt heeft. Als u een grootzakelijk contract krijgt u een aparte factuur voor de energielevering en het netbeheer. Kleinzakelijke ondernemers en consumenten krijgen één factuur.
Kunnen grootverbruikers zelf een meetbedrijf kiezen?
Ja, de markt voor meetdiensten grootverbruik is vrij. De tarieven worden dus niet bepaald door toezichthouder ACM, wat bij kleinverbruik wel zo is. Daarom is het belangrijk dat grootverbruikers een goede keuze maken voor een erkend meetbedrijf: ze kunnen mogelijk veel besparen. Bekijk de veelgestelde vragen over meetdiensten grootverbruik (ACM). De lijst met erkende meetverantwoordelijken staat op de website van TenneT: Elektriciteit en Gas.
Kantoor aan huis, wat is voordeliger?
Wat voor u voordeliger is, is afhankelijk van uw verbruik. Doorgaans zijn particuliere energiecontracten gunstiger dan zakelijke contracten, vanwege kortingen en actietarieven. Bovendien heeft u dan consumentenbescherming. Dat betekent bijvoorbeeld dat energieleveranciers een lagere opzegvergoeding moeten rekenen. En dat ze u 14 dagen bedenktijd moeten geven. Echter, deze zijn vaak gelimiteerd tot een maximaal aantal kWh stroom en m³ gas. Indien u meer verbruikt dan is toegestaan bij een consumentencontract, kan een zakelijk pakket voordeliger zijn.
Let op: zakelijke tarieven worden exclusief btw weergegeven. Als u dit vergelijkt met particuliere tarieven, die inclusief btw worden weergegeven, lijkt het goedkoper. Echter dat is het niet. Er worden appels met peren vergeleken.
Vaak wordt verteld dat u alle energiekosten zakelijk kunt opgeven. Dit klopt niet. Als u thuis werkt, en dit kunt aantonen, mag u een gedeelte van de energiekosten als zakelijk opgeven, bij zowel een zakelijk als een particulier contract. Overleg dit eerst met uw accountant.
Bent u ondernemer en gebruikt u energie voor uw woonhuis?
Dan vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat de energieleverancier u een contract moet geven waarbij u consumentenbescherming heeft. Doen de energieleveranciers dit niet, dan kan de ACM een last onder dwangsom of boete opleggen. Lees meer op ConsuWijzer, het consumentenloket van de ACM.
Zakelijk energiecontract op uw privéadres?
Heeft u een zakelijk energiecontract op uw privéadres gekregen? In deze situatie geldt het consumentenrecht voor u. U kunt daarom van het zakelijke contract af.
Zakelijk energiecontract ongeldig verklaren of ongedaan maken?
Kreeg u als zzp'er een zakelijk energiecontract voor uw woning? En was dit niet de bedoeling? Met een voorbeeldbrief van ConsuWijzer kunt u het energiecontract ongeldig verklaren, of binnen de bedenktijd ongedaan maken (ontbinden).
Zijn er nog fiscale voordelen voor mij als ondernemer?
Ja, bedrijven mogen een percentage van de investering (denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen) van de belastbare winst aftrekken. Daarnaast heeft de overheid een aantal stimuleringsregelingen in het leven geroepen om ondernemingen te helpen met 'vergroenen'. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Moet ik per energiemeter een aanmelding doen?
U dient per energiemeter een aanmelding te doen, omdat de leverancier per meter de aansluiting moet omzetten. Hiervoor is het nodig dat u alle meters aanmeldt. Het is ook mogelijk dat er tussenmeters geplaatst zijn. Met tussenmeters kan het energie- of waterverbruik van gebouwdelen, bedrijfsonderdelen, onderhuurders of een installatie apart bemeterd worden. Hierdoor ontstaat inzicht per gebruiker. De kosten voor het plaatsen en leveren van een tussenmeter voor gas of elektriciteit bedragen zo'n 200 tot 400 euro.
Heb ik bedenktijd na mijn aanmelding?
De wet maakt binnen de categorie kleinverbruiker onderscheid tussen consumenten en zakelijke klanten. Dit onderscheid is van belang bijvoorbeeld bij de hoogte van de opzegvergoeding en de bedenktermijn. In de praktijk geven de meeste energieleveranciers wel 14 dagen bedenktijd, maar u kunt dit het beste altijd controleren in de voorwaarden.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.