Overstappen met zonnepanelen
Ook met zonnepanelen kunt u eenvoudig vergelijken welk energiecontract voor uw bedrijf het voordeligste is. Het loont de moeite om ieder jaar over te stappen naar een energieleverancier met de laagste energietarieven en de hoogste terugleververgoeding. Hierdoor bespaart u al snel honderden euro’s per jaar op uw energierekening. Gaslicht.com legt uit hoe een overstap met zonnepanelen in zijn werk gaat.
Benieuwd welke energieleverancier het voordeligste is voor u?
Overstappen is voor kleinzakelijke bedrijven met zonnepanelen exact hetzelfde als voor particuliere overstappers. In de Energievergelijker van Gaslicht.com wordt de opbrengst van uw zonnepanelen meegenomen. U ziet gelijk welke energieleverancier het meest voordelig is op basis van uw postcode, jaarverbruik en opgewekte stroom d.m.v. uw zonnepanelen.
Wat is salderen en terugleveren?
Met uw zonnepanelen wekt u uw eigen energie op. In sommige gevallen wekt u meer elektriciteit op dan uw bedrijf op dat moment verbruikt. U levert deze teveel opgewekte stroom terug aan het energienet. Aan het einde van het jaar wordt de door u afgenomen stroom verrekend met de stroom die u heeft teruggeleverd. Dit heet salderen. Wekt u op jaarbasis meer op dan u verbruikt? Dan ontvangt u een terugleververgoeding van uw energieleverancier over de teruggeleverde kWh's.
Afbouw salderingsregeling voorlopig van de baan
Begin 2023 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Op 6 februari 2024 werd het wetsvoorstel plenair behandeld door de Eerste Kamer. Een week later heeft de Eerste Kamer tegen de afbouw van de salderingsregeling gestemd. De afbouw van de salderingsregeling is dus voorlopig van de baan. De Eerste Kamer heeft dankzij de tegenstemmen van GroenLinks-PvdA en de BBB het wetsvoorstel weggestemd.
Voorbeeld salderen
Uw energiebedrijf levert u 35.000 kWh. Uw zonnepanelen leveren 20.000 kWh op. Daarvan gebruikt u zelf 10.000 kWh. U levert dan 10.000 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 35.000 kWh. Van de 35.000 kWh wordt de door u terug geleverde energie 10.000 kWh afgetrokken. U moet nog voor 25.000 kWh betalen.
Aandachtspunten
• Het ontvangen en het terugleveren van energie moet via dezelfde aansluiting gaan. Alleen dan is salderen mogelijk.
• De regels voor salderen en terugleveren gelden alleen als u een kleinverbruikersaansluiting heeft. U bent kleinverbruiker bij een elektriciteitsaansluiting tot 3 x 80 Ampère. Is uw aansluiting groter dan kunt u zelf afspraken maken met een energieleverancier over uw eigen opgewekte energie.
• Niet alle stroom die u teruglevert telt mee voor het salderen. Er is een salderingsgrens vastgesteld.
Salderingsgrens
De salderingsgrens is voor iedereen anders. Het is maximaal de hoeveelheid energie die u van het energiebedrijf geleverd heeft gekregen. Uit uw energierekening moet duidelijk blijken hoe saldering en teruglevering hebben plaatsgevonden.
Wanneer ontvangt u een terugleververgoeding?
Levert u op jaarbasis meer stroom terug dan u heeft afgenomen? Dan blijft er na het salderen nog teruggeleverde stroom over. Dit noemen we: netto energie terugleveren. U ontvangt over deze netto teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Uw energieleverancier bepaalt zelf de hoogte van de terugleververgoeding.
Voorbeeld terugleververgoeding
Uw energiebedrijf levert u 5000 kWh. Uw zonnepanelen leveren 22.000 kWh op. Daarvan gebruikt u zelf 10.000 kWh. U levert dan 12.000 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 5000 kWh. Van de 12.000 kWh zelf opgewekte stroom kan er 5000 kWh tegen uw eigen verbruik gesaldeerd worden. Voor de 7000 kWh die over blijft, ontvangt een terugleververgoeding.
Hoe zit het met de btw?
Werkt u als ondernemer, dan gelden voor u de normale btw-regels. Voor de levering en installatie van zonnepanelen op een bedrijfspand zonder woonfunctie geldt 21% btw. Als u de zonnepanelen op uw privéhuis legt, betaalt u 0 procent btw voor de aankoop van zonnepanelen. Als ondernemer moet u wel btw betalen over de stroom die u teruglevert aan uw energieleverancier. U moet hier ieder kwartaal btw-aangifte voor doen, tenzij u deelneemt aan de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Vraag uw belastingadviseur hoe het zit of kijk op de website van de Belastingdienst.
Heeft u zonnepanelen gekocht met 21% btw? Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u die btw (geheel of gedeeltelijk) terugvragen bij de Belastingdienst:
- Uw naam staat op het energiecontract.
- Uw naam staat op de factuur van de zonnepanelen.
- U wekt stroom op en levert een deel hiervan terug aan uw energiebedrijf.
- U doet niet mee aan de kleineondernemersregeling (KOR)
Woont u samen en is uw partner geen ondernemer? Dan kunt u ook overwegen om uw partner (die geen ondernemer is) eigenaar te maken van de zonnepanelen. Zorg dan dat de factuur én het energiecontract op naam van uw partner staat. Uw partner hoeft dan geen btw-aangifte te doen.
Forse verschillen in saldeerwijze en terugleververgoedingen
Er zijn grote verschillen tussen energieleveranciers voor wat betreft de wijze waarop zij salderen en de hoogte van terugleververgoedingen. Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe zij opgewekte zonne-energie verrekenen bij klanten met een dubbele meter. Sommige leveranciers strepen alle opgewekte energie weg tegen alle verbruikte energie, ongeacht het tijdstip van verbruik en opwekking. Een deel van de leveranciers kiest er echter voor om het verbruik apart te salderen voor normaal- en daluren.
Wanneer u meer energie verbruikt dan opwekt, hoeft u geen rekening te houden met de hoogte van de terugleververgoeding. Als u méér energie opwekt dan verbruikt, loont het de moeite om de terugleververgoedingen te vergelijken. Het kan voordelig zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Wilt u de hoogte van de terugleververgoeding vergelijken? Gebruik dan onze Energievergelijker zakelijk.
Vanuit financieel oogpunt raden wij het af om meer zonnepanelen te installeren dan dat u zelf nodig heeft. Kijk goed naar uw eigen jaarlijkse stroomverbruik.
Belangrijke actiepunten voor teruglevering
• Registreer uw zonnepanelen. U moet zich aanmelden op www.energieleveren.nl, een gezamenlijk initiatief van netbeheerders. Alleen als uw zonnepanelen geregistreerd zijn komt u in aanmerking voor een financiële vergoeding voor uw eigen opgewekte energie.
• U dient een elektriciteitsmeter te hebben die teruglevering registreert. Deze kunt u aanvragen bij uw netbeheerder.
Voldoet uw meter?
Gaat u niet meer terugleveren aan het netwerk dan u verbruikt? Dan hoeft u een eventuele analoge meter (Ferraris-meter) niet te vervangen. Deze loopt automatisch terug als u elektriciteit teruglevert aan het net.
Levert u meer terug dan u verbruikt? Dan is een slimme meter raadzaam. Het eigen verbruik en de terug geleverde stroom worden hierbij gemeten. Sinds 2015 krijgen alle particulieren, en ook bedrijven, een slimme meter gratis aangeboden van de netbeheerder.
Huidige energieleverancier nadelig voor u?
Vergelijk eenvoudig op Gaslicht.com welk energiecontract op basis van uw gegevens het voordeligste is. Controleer ook bij uw huidige leverancier of u al boetevrij kunt overstappen.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.