Stroometiket verplicht op elektriciteitsnota
Leestijd: 3 minuten
Nederlandse elektriciteitsleveranciers moeten hun afnemers jaarlijks informeren over de wijze waarop de geleverde stroom is opgewekt. Deze informatie moet vermeld worden via de elektriciteitsafrekening of bijsluiters bij de afrekening, informatie op het internet en via promotiemateriaal.
Dit meldt de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) op 21 april op haar website. De verplichting vloeit voort uit de tweede Europese elektriciteitsrichtlijn, aldus de toezichthouder in een brief aan alle betrokken partijen.
DTe ziet onder andere toe op de juiste naleving van de regels omtrent het stroometiket. De leveranciers moeten gebruikmaken van een voorgeschreven etiket, waarop de verschillende energiebronnen - kolen, aardgas, wind, zonne-energie, waterkracht of biomassa - staan afgebeeld. De leverancier geeft op het etiket aan hoe groot het percentage is van elke bron. Daarnaast moet op het etiket ook de door de elektriciteitsproductie veroorzaakte milieugevolgen, zoals de uitstoot van koolstofdioxide en radioactief afval, worden vermeld. Verder staat op het etiket of de elektriciteit is geïmporteerd en dus in het buitenland opgewekt.
Het etiket moet ervoor zorgen dat consumenten inzicht krijgen in de wijze waarop de elektriciteit van zijn energieleverancier is opgewekt en wat hiervan de milieugevolgen zijn. Aan de hand van deze informatie kan de consument diverse leveranciers op dit punt vergelijken en eventueel besluiten over te stappen naar een andere energieleverancier.
De verplichting van het stroometiket heeft jaren op zich laten wachten. Al in 2001 hebben de Consumentenbond, Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds en de FNV een oproep gedaan aan de toenmalige minister Jorritsma om etikettering van stroom verplicht te stellen.
De organisaties vonden dit nodig, omdat consumenten niet voldoende duidelijkheid hadden over de herkomst van stroom en de milieubelasting, zoals de hoeveelheid geproduceerd radioactief afval en de opgetreden CO2-emissies. Deze informatie moest volgens de organisaties op de energienota vermeld worden. Pas dan zouden consumenten echt bewust kunnen kiezen tussen groene en grijze stroom en voor een bepaalde energieleverancier. Minister Jorritsma reageerde destijds positief op de oproep. Zij gaf aan dat zij de bedrijven inderdaad wil verplichten per 1 januari 2003(!) met een stroometiket te komen. Zij nodigde de organisaties uit om mee te werken aan de realisatie ervan. Het heeft dus tot april 2005 geduurd!
Om de keuzevrijheid van consumenten alvast een handvat te geven, heeft Gaslicht.com al sinds 2003 een kwaliteitsbeoordeling in de vorm van een sterrensysteem ontwikkeld. Door middel van rode sterren wordt door de energieleverancier aangegeven wat de kwaliteit en oorsprong van groene stroom is.
Zodra het voorgeschreven stroometiket algemeen gebruikt wordt door de energieleveranciers, zal dit ingevoerd worden op deze vergelijkingssite. Een klein zoekrondje langs de websites van de betrokken partijen levert nu nog weinig bruikbare informatie op. Een positieve uitzondering vormt Nuon, die nu al duidelijke uitleg over het stroometiket verstrekt! Ook Intergas en Eneco informeren over de bronsamenstelling.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...