De jaarafrekening van uw energieleverancier
Eén keer per jaar krijgt u een jaarafrekening. Daarin staat hoeveel energie u de afgelopen periode heeft gebruikt. En welk tarief u hiervoor betaalt. Hierin staat ook of u moet bijbetalen of dat u geld terug krijgt.
Ga snel naar:
- Wanneer krijg ik de jaarafrekening?
- Jaarafrekening duidelijk en begrijpelijk
- Verschil tussen jaarafrekening en eindafrekening
- Hoe weet mijn energieleverancier mijn meterstanden?
- Wanneer schat mijn energieleverancier mijn meterstanden?
- Controleer uw jaarafrekening
- Klopt de jaarafrekening niet?
- Naheffing en verjaringstermijn
Wanneer krijg ik de jaarafrekening?
Uw energieleverancier stuurt u de jaarafrekening 1 jaar na de start van het energiecontract. Of 1 jaar na u uw laatste jaarafrekening. Als het (contract) jaar voorbij is dan moet uw energieleverancier binnen 6 weken een jaarafrekening of eindafrekening sturen. Volgens de najaarscontrole van de Autoriteit Consument & Markt in 2024 houden de meeste leveranciers zich aan de regels voor het tijdig versturen van jaar- en eindafrekeningen.
Jaarafrekening duidelijk en begrijpelijk
Iedere energieleverancier heeft zijn eigen manier van het opstellen van de jaarafrekening, ook wel jaarnota genoemd. Wel vertonen de meeste jaarafrekeningen grote overeenkomsten. Dat komt omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) al sinds 2014 eist dat de factuur duidelijk en begrijpelijk moet zijn voor de consument.
Hieronder vindt u een overzicht van energieleveranciers die op hun website uitleggen hoe de energierekening in elkaar steekt.
Verschil tussen jaarafrekening en eindafrekening
Een jaarafrekening krijgt u een keer per jaar. Daarin staat hoeveel energie u het afgelopen jaar heeft gebruikt en tegen welke tarieven. En of u daarvoor nog geld moet bijbetalen of terugkrijgt. Door de meterstanden weet uw leverancier hoeveel energie u heeft verbruikt.
Een eindafrekening krijgt u alleen als u verhuist of als u overstapt naar een andere energieleverancier. Daarin staat hoeveel energie u precies heeft gebruikt. En ook of u daarvoor nog geld moet bijbetalen of terugkrijgt. Een eindafrekening krijgt u binnen 6 weken na het einde van uw contract. Een energieleverancier heeft volgens de toezichthouder na afloop van het contractjaar 6 weken de tijd om een eindafrekening te sturen en vervolgens maximaal 4 weken om te betalen als u geld terugkrijgt.
Op de jaarafrekening en de eindafrekening staan:
- kosten voor uw energieverbruik
- vaste leveringskosten
- netbeheerkosten
- belastingen
Heeft u zonnepanelen? Dan ziet u op uw energierekening:
- hoeveel energie u heeft teruggeleverd
- hoeveel energie er is gesaldeerd
- hoeveel terugleververgoeding u evt. krijgt
- hoeveel terugleverkosten u evt. betaalt
Hoe weet mijn energieleverancier mijn meterstanden?
Uw energieleverancier kan uw meterstanden op de volgende manieren te weten komen:
- Heeft u een slimme meter? Deze geeft de standen automatisch door.
- U geeft de meterstanden zelf door, omdat uw energieleverancier dit vraagt.
Geeft u uw meterstanden niet of niet op tijd door? Dan schat uw energieleverancier hoeveel u heeft verbruikt. Daarmee maakt uw energieleverancier de energierekening.
Wanneer schat mijn energieleverancier mijn meterstanden?
Als u uw meterstanden niet doorgeeft, schat uw leverancier uw verbruik op basis van uw standaardjaarverbruik (SJV). Dit gaat uit van het gemiddelde energieverbruik op uw adres van de afgelopen 2 tot 3 jaar. Daarbij houdt uw energieleverancier ook rekening met het weer en de temperatuur in die jaren. Uw leverancier gebruikt deze schatting dan om de jaarafrekening te maken. Dit kan leiden tot een hogere of lagere energienota.
Controleer uw jaarafrekening
Op de jaarafrekening staan de meterstanden. Controleer de meterstanden op de jaarafrekening met de standen die u heeft doorgegeven. Let op: de meterstand op uw gasmeter wordt achteraf gecorrigeerd voor calorische waarde* en (eventueel) voor temperatuur en luchtdruk. Op uw jaarafrekening worden deze correctiefactoren voor gas uitgelegd. Heeft u een slimme meter van 2015 of later? Deze houdt ook de temperatuur bij. Uw energieleverancier hoeft daarom uw verbruik dan niet aan te passen voor de temperatuur. Maar nog wel voor de calorische waarde van het gas.
*De calorische waarde van gas meet hoeveel energie per kubieke meter (m³ ) het gas heeft. Gas is een natuurproduct. Daardoor kan in de ene kubieke meter meer energie zitten dan in de andere.
Jaarafrekening ingewikkeld? Met onze tips kunt u de energierekening controleren, zodat u niet teveel betaalt.
Klopt de jaarafrekening niet?
Zijn uw meterstanden geschat of kloppen de meterstanden niet met wat u heeft doorgegeven? Stuur een e-mail of een brief aan uw leverancier met uw klacht en de foto’s als bewijs. Gebruik de voorbeeldbrief van ACM ConsuWijzer. Heeft u uw klacht opgestuurd? Dan moet uw leverancier binnen 4 weken een besluit nemen. Tot die tijd hoeft u niet te betalen.
Heeft u bezwaar gemaakt tegen uw jaarafrekening maar bent u het niet eens met de genomen beslissing? Dan kunt u naar de Geschillencommissie gaan. Deze beslist welke partij gelijk heeft. De meeste energiebedrijven zijn lid van de Geschillencommissie Energie. Bij alle producten op Gaslicht.com is op de detailpagina te zien of een leverancier hierbij aangesloten is. Het kan ook zijn dat uw energiebedrijf een eigen regeling voor geschillen heeft. Het werk wat de Geschillencommissie verricht is niet gratis, u betaalt namelijk klachtengeld. Op de website van de Geschillencommissie leest u hoeveel dat is. U kunt er ook lezen wanneer de Geschillencommissie kan helpen, en hoe u uw meningsverschil kunt aanmelden. Dat kan zowel via dit formulier als per post. (Bron: ACM ConsuWijzer)
Naheffing en verjaringstermijn
Soms krijgt u een tweede rekening van uw energieleverancier. Dit heet een naheffing. Die krijgt u bijvoorbeeld als uw meterstanden zijn geschat en u later wel de meterstanden hebt doorgegeven. Zo betaalt u voor uw echte verbruik. Uw energieleverancier moet een naheffing binnen 2 jaar versturen. Deze 2 jaar gaan in vanaf het moment dat de oorspronkelijke energierekening betaald had moeten zijn. Zijn de 2 jaar voorbij? Dan is de energieleverancier te laat. De rekening is 'verjaard'. U hoeft niet meer te betalen. Let op: Stuurt de energieleverancier u een betalingsherinnering? Dan gaat de verjaringstermijn van 2 jaar opnieuw in op het moment dat u de herinnering krijgt. Zijn uw meterstanden langer dan 2 jaar lang geschat? En vraagt de leverancier u om geld voor al die jaren te betalen? Neem dan contact op met ACM ConsuWijzer.
Tip: Verhuist u en heeft u nog rekeningen openstaan? Laat uw energieleverancier uw nieuwe adres weten. Anders gaan de rekeningen en herinneringen naar het verkeerde adres. (Bron: ConsuWijzer)
Als u niet tevreden bent met uw energieleverancier kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om over te stappen naar een energieleverancier die de zaken beter voor elkaar heeft. Lees dan eerst de beoordelingen van bezoekers over de energieleveranciers. En vergeet natuurlijk niet om ook de prijzen van energie te vergelijken.
Lees meer: Termijnbedrag (Voorschotnota) - Eindafrekening - Opbouw energienota
Ook interessant bij dit onderwerp:
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.