Energieverbruiksmanager: inzicht in uw energieverbruik
Met een energieverbruiksmanager krijgt u inzicht in uw energieverbruik. Handig als u energie wilt besparen. Op uw smartphone, tablet of computer kunt u uw gas- en stroomverbruik bekijken. Hoe werkt een energieverbruiksmanager? Welke soorten zijn er en wat is de beste energieverbruiksmanager?
Ga snel naar:
- Welke soorten energieverbruiksmanagers zijn er?
- Wat kan Bencompare Mijn Verbruik?
- Wat zijn de voordelen van Bencompare Mijn Verbruik?
- Tips bij de keuze van een energieverbruiksmanager
- Hoe zit het met de privacy?
- Hoe zit het met de beveiling van Bencompare Mijn Verbruik?
- Wat is het verschil tussen de P1- en P4-poort?
- Laat Bencompare Mijn Verbruik de opbrengst van zonnepanelen zien?
- Hoe toont Bencompare Mijn Verbruik de opgewekte stroom van zonnepanelen?
Welke soorten energieverbruiksmanagers zijn er?
Volgens MilieuCentraal zijn er 3 soorten energieverbruiksmanagers. Er bestaan dure apparaten en gratis apps, al dan niet onafhankelijk van uw energieleverancier te gebruiken. Het grote verschil zit in de manier waarop de verbruiksmanagers informatie meten en tonen: real time of met vertraging.
1. op ieder moment (real time), en laat dit meteen zien via een schermpje aan de muur of op tafel. Het energieverbruik is voor alle huisgenoten makkelijk zichtbaar.
2. op ieder moment (real time) en laat dit meteen zien via een app op je mobiel. Om het energieverbruik te zien moet je de app openen.
3. per kwartier of per uur en laat dat een dag later zien via een app op je mobiel of desktop.
-
Apparaatje dat u aansluit op uw energiemeter
Een energieverbruiksmanager kan een apparaatje zijn dat u aansluit op uw energiemeter. Meestal gaat dat via een stekker in de zogeheten P1-poort van uw slimme meter. U kunt uw verbruik bekijken op uw computer, tablet of smartphone, en ook op een beeldscherm dat u aan de muur hangt of neerzet. Deze energieverbruiksmanagers geven realtime informatie over uw stroomverbruik. Als u een apparaat aan- of uitzet ziet u meteen het stroomverbruik veranderen. Sommige modellen kunnen met tussenstekkers het energieverbruik van een apparaat meten, of de stroomproductie van uw zonnepanelen.
-
App of website die uw energiemeter op afstand uitleest
Een energieverbruiksmanager die uw stroom- en/of gasmeter op afstand uitleest kan alleen bij slimme meters. Het gaat via de zogeheten P4-poort. U geeft uw energieverbruiksmanager als het ware toestemming om uw slimme meter uit te lezen. De slimme meter geeft één keer per nacht uw verbruiksgegevens door aan uw netbeheerder (bijvoorbeeld Enexis, Liander of Stedin). De netbeheerder stuurt de gegevens vervolgens door naar uw energieverbruiksmanager. Daarna kunt u uw verbruik inzien via een beveiligde website of app op uw computer, tablet of smartphone. U ziet uw verbruik met ongeveer 24 uur vertraging, dus niet realtime. Uw stroomverbruik wordt meestal per kwartier getoond en uw gasverbruik per uur. Hiermee krijgt u minder goed inzicht in uw verbruik dan met een apparaatje: u ziet niet precies wanneer de cv-ketel aanslaat of op welk moment een apparaat aan- of uitgaat.
Goed om te weten: het uitlezen van slimme meters kan soms misgaan. Het blijkt dat er steeds vaker storingen zijn, vanwege 'slecht bereik' met een zendmast. Energieleveranciers kunnen klanten daardoor niet op tijd de juiste informatie geven over hun verbruik. Eneco heeft toezichthouder ACM al gevraagd om in te grijpen. Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de slimme meters. Een andere oorzaak van een storing bij het uitlezen van de slimme meter is de overstap op nieuwe software.
Wat kan Bencompare Mijn Verbruik?
De app Bencompare Mijn Verbruik is een gratis service van Gaslicht.com die uw meterstanden op afstand uitleest via uw slimme meter. U kunt de Bencompare app toegang geven tot uw slimme meter zonder tussenkomst / aanschaf van een extra apparaat. Bencompare Mijn Verbruik leest de slimme meter één keer per nacht uit en toont die gegevens in een grafiek per uur, dag, week, maand of jaar. Het toont ook het totale sluipverbruik van alle apparaten, de temperatuur op de betreffende dag (relevant voor uw gasverbruik) en het verbruik van een vergelijkbaar huishouden . Anders gezegd: u krijgt goed inzicht in uw energieverbruik.
Bencompare jaaroverzicht
We beginnen het jaar 2025 goed met een handige feature: het Bencompare jaaroverzicht. Hiermee ziet u uw energieverbruik van het afgelopen jaar in één oogopslag. Nog beter inzicht dus én meten is weten! Hieronder een voorbeeld van het jaaroverzicht van een huishouden woonachtig in een grote villa uit 1911, een rijksmonument.
Wat zijn de voordelen van Bencompare Mijn Verbruik?
-
Direct persoonlijk inzicht in energieverbruik
Energie besparen is makkelijker als u goed inzicht heeft in uw eigen energieverbruik. Hoeveel gebruikt u en waaraan? Bencompare Mijn Verbruik geeft u inzicht in uw verbruik, maar kan u ook helpen uw verbruik te vergelijken met die van vergelijkbare huishoudens. In de Bencompare app kunt u gebruikmaken van de EnergyVault, waarmee u inzicht krijgt in uw energieverbruik.
Het grote voordeel is dat u Bencompare Mijn Verbruik bij elke energieleverancier kunt gebruiken. U bent dus niet gebonden aan een energiebedrijf. Als u overstapt naar een andere energieleverancier blijven uw gegevens behouden. Dat is niet het geval als u een app gebruikt van uw eigen energieleverancier en vervolgens wisselt van energieleverancier. Dan gaan uw meterstanden verloren. Bencompare Mijn Verbruik is gratis. Uw verbruiksgegevens worden via internet doorgestuurd naar een server. U kunt uw gegevens bekijken via onze Bencompare app op uw smartphone.
-
Meer controle over uw energieverbruik
U ziet bijvoorbeeld wat de impact is van een energiebesparende maateregel zoals wanneer u de verwarming een graadje lager zet of de verlichting uit doet in kamers waar niemand is.
-
Duidelijk de resultaten zien van energiebesparing
Bencompare Mijn Verbruik laat zowel gas- als stroomverbruik zien. Daarmee krijgt u goed inzicht in hoeveel energie u bespaart en waaraan. Zo kunt u van al uw apparaten in huis én uw verwarming informatie verkrijgen en hiermee energie besparen.
-
Geen onverwacht hoge energierekening meer
U krijgt maar één keer per jaar een energierekening: de jaarafrekening. Als u een slimme meter heeft, is uw energieleverancier verplicht u iedere maand een verbruiks- en kostenoverzicht (VKO) te sturen. Door Bencompare Mijn Verbruik regelmatig te checken weet u echter veel sneller wat u verbruikt. Zo weet u al van tevoren wat u te wachten staat en krijgt u geen onverwacht hoge energierekening meer. Ook kunt u tussentijds het termijnbedrag via uw energieleverancier aanpassen.
Tips bij de keuze van een energieverbruiksmanager
- Kies een verbruiksmanager die bij uw energiemeter past.
Sommige werken alleen met een slimme meter, andere werken op alle meters. - Gebruikt u gas + stroom, (stads)warmte + stroom of alleen stroom?
U heeft het meest aan eentje die zowel uw gas- als stroomverbruik laat zien. - Wilt u realtime inzicht in uw verbruik of met vertraging van 24 uur?
Inzicht in verbruik per dag, per uur of zelfs van dat moment helpt u bij het uitzoeken waar uw energie aan opgaat. - Wilt u ook losse apparaten kunnen meten en periodes met elkaar vergelijken?
Een energieverbruiksmanager die laat zien door welk apparaat of in welke kamer het (hoge) verbruik wordt veroorzaakt, helpt gericht met het besparen van energie. - Heeft u zonnepanelen of bent u van plan die aan te schaffen?
Kies dan een energieverbruiksmanager die ook de opbrengst van uw zonnepanelen meet. Anders krijgt u geen goed inzicht in uw stroomverbruik. - Regelt u uw zaken het liefst via een smartphone of tablet?
Dan is een verbruiksmanager in de vorm van een app ideaal, zoals Bencompare Mijn Verbruik. - Wilt u de energieverbruiksmanager bij elke energieleverancier kunnen gebruiken?
Kies dan eentje onafhankelijk van uw energieleverancier. Zoals Bencompare Mijn Verbruik. Bij het overstappen bent u anders uw gegevens kwijt.
Hoe zit het met de privacy van uw energieverbruiksmanager?
U heeft zeggenschap over uw eigen data. U heeft de regie en bepaalt zelf wie uw meetdata kan inzien en wie niet. Alleen als u daar toestemming voor geeft, mag uw slimme meter vaker en door andere bedrijven uitgelezen worden. Kiest u voor een energieverbruiksmanager die uw meter op afstand uitleest via de P4-poort? Dan geeft u bij uw aanmelding aan dat bedrijf toestemming om uw meter elke nacht uit te lezen. Hoe het bedrijf van een energieverbruiksmanager omgaat met uw gegevens, verschilt per bedrijf. De meeste bedrijven leggen op hun website uit hoe ze omgaan met uw privacy, zo ook Bencompare. Lees meer over de Bencompare gebruiksvoorwaarden, beveiliging, licenties en privacy. De meeste energieverbruiksmanagers versturen uw energiegegevens via internet. Maar er zijn ook systemen waar uw energiegegevens binnenshuis blijven en alleen via uw eigen wifinetwerk naar uw telefoon, tablet en computer verstuurd worden.
Hoe zit het met de privacy en beveiliging van Bencompare Mijn Verbruik?
Uw gegevens zijn veilig en worden niet aan derden verstrekt zonder uw uitdrukkelijke toestemming. De privacyverklaring van de Bencompare App is van toepassing op alle producten en diensten van Bencom Group BV.
Wat is het verschil tussen de P1- en P4-poort?
slimme meter uitlezen via P1-poort (realtime)
De P1-poort is een stekkeraansluiting waar u een apparaatje op kunt aansluiten dat de meterstanden uitleest. Dat apparaatje kan uw stroomverbruik realtime weergeven: u ziet dus precies hoeveel stroom u op dít moment gebruikt. Verder kan het uw stroomverbruik per seconde of minuut weergeven in een grafiek. Dat geeft heel gedetailleerd inzicht in uw verbruik. U ziet bijvoorbeeld precies wat er gebeurt als u de vaatwasser aanzet of de computer uitzet.
slimme meter uitlezen via P4-poort (met vertraging)
In de slimme meter zit een soort ingebouwde mobiele telefoon (de P3-poort) die de meterstanden doorgeeft aan uw netbeheerder. Daar worden ze opgeslagen op een server. Deze server wordt de P4-poort genoemd.
U kunt het bedrijf van uw energieverbruiksmanager toestemming geven om uw gegevens te gebruiken. De netbeheerder leest dan elke nacht uw slimme meter uit en het bedrijf van uw energieverbruiksmanager mag uw gegevens van de server (P4-poort) halen. Via een app of website sturen ze uw verbruiksgegevens aan u door. U ziet de gegevens dus met een dag vertraging, niet realtime. Uw stroomverbruik wordt eens per kwartier gemeten, uw gasverbruik 1x per uur.
Uw gasmeter heeft ook een ingebouwd zendertje (dit heet de P2-poort) dat eens per uur of eens per 5 minuten de gasstand draadloos doorstuurt naar de slimme elektriciteitsmeter. De slimme elektriciteitsmeter slaat die standen op in zijn geheugen, tot de slimme meter op afstand uitgelezen wordt.
Laat Bencompare Mijn Verbruik de opbrengst van zonnepanelen zien?
De grafieken laten de opbrengst van uw zonnepanelen niet apart zien, maar wel uw netto-elektriciteitsverbruik. Als u zonnepanelen op uw dak heeft, dan wordt de opbrengst van die panelen dus van uw elektriciteitsverbruik afgetrokken. Het kan zijn dat uw zonnepanelen op bepaalde momenten meer elektriciteit opwekken dan u verbruikt. U levert op die momenten elektriciteit terug aan het netwerk. In de grafiek ziet u dan dat uw nettoverbruik negatief is.
Hoe toont Bencompare Mijn Verbruik de opgewekte stroom van zonnepanelen?
Als u zonnepanelen op uw dak heeft, verbruikt u niet alleen stroom maar wekt u ook zelf stroom op. Op het dashboard wordt uw eigen opwek van uw stroomverbruik afgetrokken. Op momenten dat uw zonnepanelen meer stroom opwekken dan u verbruikt, levert u stroom terug aan het netwerk. In uw verbruiksgrafiek ziet u dat terug als negatief verbruik. Die verbruikswaarden onder nul vormen uw teruglevering. Uw teruglevering is dus niet hetzelfde als de opbrengst van uw zonnepanelen, maar een optelsom van de elektriciteit die u heeft teruggeleverd aan het netwerk.
In het Verbruiksoverzicht ziet u bijvoorbeeld dat er in oktober 566 kWh stroom verbruikt is en 161,26 kWh teruggeleverd aan het stroomnet. Ook de kosten worden getoond. Op dit moment worden de terugleverkosten of vaste leveringskosten nog niet meegenomen (peildatum 26-11-2024).
Ook interessant bij dit onderwerp:
Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.