8 tips voor als een energieleverancier belt
Leestijd: 4 minuten
Krijg jij ook regelmatig telefoontjes van energieleveranciers die willen dat je overstapt? Dan is deze checklist handig en nuttig voor jou. Zo voorkom je dat je vast komt te zitten aan een te duur energiecontract.
1. Laat je niet overrompelen
Energieleveranciers bellen altijd onverwacht en meestal ben je wat anders aan het doen. Werken, koken, de kinderen in bad doen. Geen handige momenten voor een gesprek, want dan heb je je aandacht er niet goed bij. Vind je het moeilijk om de mensen aan de telefoon af te poeieren? Gebruik dan het 'NEE bedankt-script'. Telemarketeers gebruiken namelijk vaak de 'ja-fuik'. Als je al een paar keer 'ja' hebt geantwoord op een vraag, dan vind je het moeilijker om vervolgens 'nee' te zeggen.
2. Maak aantekeningen
Schrijf altijd even mee tijdens een gesprek. Hoe hoog zijn de tarieven, hoe lang loopt het energiecontract, wanneer gaat het in? Dan kun je dat vergelijken met aanbiedingen van andere energieleveranciers. En mocht je op het aanbod in gaan, dan kun je controleren of in jouw contract ook dezelfde afspraken en tarieven op papier zijn gezet.
3. Vraag naar alle kosten
Let goed op dat je geïnformeerd wordt over alle energiekosten. Niet alleen de leveringstarieven per kubieke meter voor gas en per kilowattuur stroom (inclusief btw!) zijn belangrijk. Vraag ook naar de vaste leveringskosten, voorheen vastrecht genoemd (varieert van 20 tot 80 euro per jaar per product) en de netbeheerkosten (gemiddeld 400 euro). En laat ze uitrekenen wat je op basis van jouw verbruik per jaar gaat betalen. Juist, precies zoals onze energievergelijker ook doet. Dan kun je kijken of het aanbod écht zo aantrekkelijk is als het klinkt. "Bij twijfel: voorkom spijt, neem meer tijd", adviseert Consuwijzer.
4. Check de looptijd van je huidige contract
Minstens zo belangrijk is of je wel weg kunt bij je huidige leverancier. Meestal bellen leveranciers als je contract bijna afloopt, maar het zou zonde zijn als je een opzegvergoeding moet betalen omdat je te vroeg overstapt. Even je huidige contract erbij pakken dus.
5. Laat je de toekomst niet voorspellen
Ga niet in op aanbiedingen voor meerjarige contracten. En laat je niet wijsmaken dat de energietarieven de komende jaren gaan stijgen en dat het daarom beter is om de prijzen voor gas en stroom vast te zetten. Niemand kan in de toekomst kijken. Bovendien: als je kiest voor een éénjarig contract, kun je elk jaar overstappen en een korting ontvangen. Natuurlijk weten wij ook niet wat de toekomst brengt, maar we kunnen je wel vertellen dat eenjarige contracten tot nu toe altijd voordeliger zijn geweest dan meerjarige contracten.
6. Vraag om een schriftelijk aanbod
Verkopers maken een deal het liefst telefonisch rond, maar voor jou is het aantrekkelijker om het aanbod op papier of in de mail te krijgen. Je kunt dan namelijk rustig kijken of je niet ergens anders voordeliger uit bent. Klik niet per ongeluk op een linkje in de mail, waardoor je er mogelijk toch aan vast zit. Is een oudere kennis van mij laatst overkomen waardoor hij ongewild was overgestapt! Bel, mail, chat of app gerust even met onze servicedesk. Dan kijken we mee of het aanbod inderdaad aantrekkelijk voor jou is.
7. Let op dat je nergens aan vastzit
Stemmen ze in om het aanbod toe te sturen? Vraag dan altijd voor de zekerheid of dat vrijblijvend is en of het nog niet gaat om een contract. Als je alvast een contract krijgt toegestuurd, is dat namelijk niet vrijblijvend. Je moet dan zelf aangeven dat je toch geen klant wilt worden. Daar heb je 14 dagen de tijd voor. Je hoeft overigens geen reden op te geven als je toch onder een contract uit wilt dat je telefonisch hebt afgesloten.
8. Bel-me-niet Register
Ben je de telefoontjes zat? Dan kun je je inschrijven bij het Bel-me-niet Register. Mogen ze je niet meer bellen (tenzij je klant bent of was) en kun je voortaan gewoon rustig zélf op zoek naar de energieleverancier die voor jou het voordeligst is. Met onze energievergelijker ben je daar binnen 15 minuten achter.