Zonnepanelen offerte online aanvragen
Met gratis dakcheck op maat
Waarom zou u zonnepanelen aanschaffen?
Zonnepanelen zijn een investering, maar u bespaart er jaarlijks flink mee op uw energiekosten. En het is natuurlijk beter voor het milieu dan het gebruik van fossiele brandstoffen.
Ga u oriënteren
Heeft u de knoop doorgehakt en wilt u zonnepanelen kopen? Dan kunt u zich gaan oriënteren en verschillende zonnepanelen offertes aanvragen. Maar bij een zonnepanelen offerte komt wel wat meer kijken dan alleen de kosten van de zonnepanelen en de garantie. Met de volgende tips weet u waar u op moet letten bij het aanvragen van een zonnepanelen offerte.
Offerte zonnepanelen aanvragen: de voorbereidingen
Voor het aanvragen van een zonnepanelen offerte is het een goed idee om alvast even wat huiswerk te doen en u te verdiepen in uw situatie. Een aantal zaken om alvast te bekijken:
1. Geschiktheid dak
Om zonnepanelen te plaatsen moet uw dak stevig genoeg zijn, op het zuiden, oosten of westen zijn gericht en mag er zo weinig mogelijk schaduw op vallen. Dit kunt u alvast nagaan voordat u een zonnepanelen offerte aanvraagt.
2. Soorten zonnepanelen
Er zijn verschillende soorten panelen op de markt. De meest gangbare zonnepanelen zijn polykristallijne panelen en monokristallijne zonnepanelen, maar er zijn ook zogeheten glas-glas zonnepanelen.
3. Omvormers en optimizers
Een omvormer zet de gelijkstroom die zonnepanelen opwekken om in 230 volt wisselstroom die uit het stopcontact komt. Er zijn verschillende soorten omvormers. Meestal wordt een omvormer gekozen met een net iets kleiner vermogen dan het piekvermogen van de zonnepanelen. Optimizers of micro-omvormers zijn ook handig om te installeren. Deze kosten wat meer, maar daarmee maakt u optimaal gebruik van de opwek. Wanneer een zonnepaneel minder opwekt, door bijvoorbeeld schaduw, dan zullen de andere panelen daardoor niet beïnvloed worden. Zonnepanelen, omvormers en optimizers koopt u het beste bij één aanbieder, zodat u zeker weet dat alle onderdelen goed op elkaar aansluiten.
4. De meterkast
Alles wat thuis met elektriciteit te maken heeft, begint of eindigt in je meterkast. Zo ook zonnepanelen. Zeker als u in een wat ouder huis woont, zijn aanpassingen in de meterkast nodig. Zo kan het zijn dat u de meterkast moet wijzigen van een 1-fase naar een 3-fase aansluiting. Op een 3-fase aansluiting moet de omvormer van de zonnepanelen op een aparte groep komen en moet de elektriciteitsmeter geschikt zijn voor het terugleveren van stroom die wordt opgewekt met de zonnepanelen. Of uw elektriciteitsmeter geschikt is, kunt u nagaan bij de netbeheerder.
Stappenplan offerte zonnepanelen
Een zonnepanelen offerte aanvragen gaat als volgt:
- Vul uw postcode en huisnummer in.
- Vul in hoeveel stroom u op wilt wekken (geschat verbruik) of hoeveel panelen u wilt. Ga ook na of u in de toekomst denkt meer stroom te gaan verbruiken. Zo ja, dan kunt u dit invullen.
- Vul in of u een hellend of een plat dak heeft en wat voor meterkast u heeft.
- U kunt nu zonnepanelen vergelijken en omvormers uitkiezen. U krijgt daarna een prijsindicatie.
- U kunt nu een vrijblijvende offerte aanvragen. Binnen enkele dagen ontvangt u een offerte op maat.
- In het telefonische adviesgesprek kunt u al uw vragen stellen.
- Gaat u akkoord met de offerte? Binnen 6 weken worden de zonnepanelen geïnstalleerd door onze ervaren installateurs. De installatie duurt maar 1 dag.
Wat moet er in de verschillende offertes staan?
Gaat u een zonnepanelen offerte aanvragen? Dan mogen een aantal zaken echt niet ontbreken op de offerte. Natuurlijk staat de totaalprijs op een zonnepanelen offerte, maar ook de opbouw van de prijs moet duidelijk zijn. Daarnaast is op een zonnepanelen offerte informatie te vinden over de zonnepanelen, gebruikte materialen, de terugverdientijd, het legplan, verschillende garanties en afspraken over eventuele nazorg, betaling en certificering van de materialen en de installateur.
Opbouw van de totaalprijs
De totaalprijs is snel te vinden op een zonnepanelen offerte, maar het is belangrijk om te weten hoe deze prijs is opgebouwd. Natuurlijk staan hier de prijzen voor zonnepanelen, omvormer en de installatiekosten bij, maar er kunnen ook kosten bijkomen voor dakinspectie, het gebruik van specifieke materialen, het aanpassen van de meterkast en de voorrijkosten. Omdat elke aanbieder de offerte anders opbouwt en er zonnepanelen in verschillende maten verkrijgbaar zijn, kan het lastig zijn om zonnepanelen offertes te vergelijken.
Kijk bij het vergelijken van zonnepanelen offertes daarom naar de prijs per Wattpiek. Wattpiek zegt namelijk iets over de prestatie van zonnepanelen. Levert een zonnepaneel meer Wattpiek op, dan is deze meestal ook duurder. De totaalprijs van zonnepanelen wordt bepaald door vermogen, garanties en jaarlijkse degradatie. Wilt u eerlijke en marktconforme prijzen ontvangen? Ga dan naar Gaslicht.com voor een totaalpakket. Daar staat u niet voor verrassingen na akkoord.
Zonnepanelen offertes vergelijken voor de prijs per Wattpiek
Het ene zonnepaneel is het andere niet en omdat elk dak anders is, moet een installatiebedrijf echt vakwerk op maat leveren. Er bestaat niet zoiets als een ‘standaard zonnepaneel’, ze hebben verschillende afmetingen en ze leveren een verschillende hoeveelheid Wattpiek op. Ziet u een aanbieding voor goedkope zonnepanelen, dan is de kans groot dat deze panelen ook niet zo veel opleveren. Kijk dus in de zonnepanelen offerte welk merk zonnepaneel er wordt geplaatst en hoeveel zonnepanelen. Kies voor Tier 1-zonnepanelen: u wilt immers dat ze lang meegaan en in die tijd zo veel mogelijk zonne-energie opwekken.
De terugverdientijd
Zonnepanelen op uw dak zijn een flinke investering, ook als u goedkope zonnepanelen koopt, maar die haalt u er wel weer uit. De vraag is alleen: hoe lang duurt dit? Het aantal jaren en maanden dat het duurt om je zonnepanelen, het systeem dat erbij hoort en de installatie ervan terug te verdienen heet de terugverdientijd. De terugverdientijd is onder andere afhankelijk van de stroomprijs en de hoogte van de terugleverkosten voor zonnepaneelbezitters. Tegenwoordig ziet u de terugverdientijd vaak op zonnepanelen offertes staan. Handig: u ziet hoe snel u de investering eruit hebt én u weet meteen hoe lonend het is om zonnepanelen te hebben.
Zonnepanelen offertes: de installatie van A tot Z
Elk dak is anders en vraagt om een andere aanpak op het gebied van zonnepanelen. Worden de zonnepanelen tegen het schuine dak gemonteerd? Moeten zonnepanelen op je platte dak nog worden verzwaard als bescherming tegen wegwaaien bij storm? Waar gaan de stroomkabels door het dak en hoe wordt deze opening weer goed waterdicht gemaakt? Zijn er aanpassingen nodig in de meterkast? En hoe verloopt de aanmelding bij de netbeheerder? En wat is de verwachte opbrengst? Bij de zonnepanelen installatie komt een heleboel kijken.
Offerte voor zonnepanelen en de garanties
U wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van uw zonnepanelen. En terecht, want goede zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Er zijn zelfs aanbieders die 25 jaar garantie bieden. Er is geen standaard garantieregeling als u zonnepanelen gaat kopen. Let er in de zonnepanelen offerte goed op wat er onder de garantie valt en hoe lang de garantie geldt. De meeste aanbieders geven vijf tot tien jaar garantie op zonnepanelen en iets minder op de omvormer, omdat deze een kortere levensduur heeft. Naarmate zonnepanelen ouder worden, leveren ze steeds iets minder op. Dat is normaal, maar dit mag natuurlijk niet te hard achteruitgaan. Om een bepaald rendement te garanderen, geven aanbieders van zonnepanelen vermogensgarantie. Bij garantie op de montage is twee tot tien jaar gebruikelijk.
Wilt u een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen aanvragen? Dan weet u nu niet alleen waarop u moet letten, maar ook hoe u zonnepanelen offertes met elkaar kunt vergelijken.
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Sinie Oskam, specialist in energie. Gaslicht.com is gezien in de media, bijvoorbeeld:
- RTL Nieuws: Energie duurder, maar gok je op variabel of kies je voor zekerheid?
- Trouw: De gas- en stroomprijzen stijgen, maar niet bij elke aanbieder even hard. Hoe komt dat?
De Volkskrant: Moet de consument rekening houden met nog hogere energieprijzen?
Business Insider: Je energietarief is gestegen, maar geldt dat ook voor je termijnbedrag?
De Telegraaf: Gasloze Vandebron gooit energietarief omhoog: kun je daar iets tegen doen?