Controleer jij de jaarafrekening van je energieleverancier?
Leestijd: 3 minuten
Vrijwel altijd klopt de jaarafrekening die je één keer per jaar krijgt van jouw energieleverancier. Hetzelfde geldt voor de eindafrekening die je alleen krijgt bij een verhuizing of bij het overstappen naar een andere energieleverancier. Toch is het altijd slim om even te checken of er geen foutje in is geslopen. Zo doe je dat.
Wat moet je checken?
- De meterstanden - Kijk daarvoor of de beginstand overeenkomt met de eindstand van je vorige eind- of jaarafrekening en daarnaast of de eindstand goed is gehanteerd. Doe dit voor gas en elektriciteit.
- Leveringstarieven – Bekijk het ‘kale’ leveringstarief, zowel van stroom als gas. Dat is het leveringstarief zonder de belastingen. De belastingen kunnen namelijk ieder jaar veranderen. Het ‘kale’ leveringstarief wordt ook in de aanmeldbevestiging van Gaslicht.com genoemd, dus eenvoudig naast elkaar te leggen.
- Vaste leveringskosten - Ook de hoogte van deze bedragen kun je terugvinden in de aanmeldbevestiging van Gaslicht.com. Misschien staan ze op je afrekening nog onder de oude term 'vastrecht'.
- De afgeschreven termijnbedragen - Check even op je rekening hoeveel termijnen er zijn afgeschreven en of het totaalbedrag klopt met wat je volgens jouw energieleverancier al betaald hebt. Soms incasseert jouw oude energieleverancier nog na het ontvangen van de eindafrekening. Die laatste termijnbetaling zit vaak al wel verwerkt in de eindafrekening.
- De eventuele korting - Heb je bij het afsluiten van het contract een korting afgesproken? Controleer dan of deze op de jaarafrekening is verrekend. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Sommige energieleveranciers kiezen ervoor om de korting niet op de jaarafrekening te verrekenen, maar om deze apart uit te betalen. Wanneer je de jaarafrekening al ontvangen hebt, maar de korting nog niet is uitbetaald is het slim om even aan de bel te trekken.
En hoe zit het met de rest van de gegevens?
Op jouw eind- of jaarafrekening staan nog veel meer kosten. Je betaalt ook energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en netbeheerkosten. Verder heb je recht op de vermindering energiebelasting (heffingskorting). Deze bedragen zijn wat lastiger te controleren, omdat ze elk jaar veranderen. Je betaalt bij je eerstvolgende afrekening bijvoorbeeld over het ene deel van je verbruik de belastingtarieven van 2015 en over het andere deel de tarieven voor 2016. Als je wilt kun je de hoogte van al deze bedragen terugvinden op onze pagina over energiebelasting.
Een administratief foutje van 300 euro
Dat controleren de moeite waard is, bleek pas nog. Ik kreeg een mailtje van iemand die via Gaslicht.com was overgestapt en nu een eindafrekening had gekregen. Tot zijn verbazing stond de vermindering van de energiebelasting er niet op. Daardoor liep hij 377 euro mis in 2015. Het bleek te gaan om een administratieve fout; even bellen met de leverancier en het werd voor hem opgelost. Wel super scherp opgemerkt natuurlijk!
Meer inzicht in je energieverbruik
Zelf controleer ik ook altijd de eind- en jaarafrekening. Dat is zo gebeurd. Binnen een kwartiertje ben je klaar, kleine moeite dus. Je weet dan zeker dat alles klopt. En als bonus krijg je meer inzicht in je energieverbruik. Als je bijvoorbeeld ineens véél meer gas of stroom bent gaan gebruiken, kun je op zoek naar de oorzaak en oplossingen om je verbruik terug te dringen.
Wij kijken graag even met je mee
Twijfel je of jouw eindafrekening klopt? Stuur ons dan even een mailtje. We controleren jouw eindafrekening graag voor je.
Zonnepanelen en foute eindafrekening?
Heb je zonnepanelen en heeft je energieleverancier je opgewekte stroom niet goed verrekend of heb je niet de juiste terugleververgoeding ontvangen? Laat je reactie achter op deze blog.