Einde TF-signaal beïnvloedt werking elektrische boiler
Leestijd: 3 minuten
Veel huishoudens zijn zich niet bewust van het toonfrequent-signaal of kortweg het TF-signaal. Misschien hoor jij wel bij deze groep. Maar het TF-signaal zorgt dat de elektriciteitsmeter schakelt van dag- naar nachttarief. Ook zorgt dit signaal er onder andere voor dat elektrische boilers ’s nachts worden aangezet en kunnen opwarmen. Per 1 juli verdwijnt dit signaal. Wat betekent dit nu voor je elektrische boiler?
Wat is het TF-Signaal?
Eerst even de basis. Wat is dit TF-signaal nu eigenlijk? Het zit als volgt. Het elektriciteitsnet wordt gebruikt om stroom te vervoeren zodat het bij jouw thuis uit het stopcontact komt. Maar het net wordt ook gebruikt om signalen te versturen. Zo’n signaal heet het toonfrequent-signaal, ook wel het TF-signaal. Met het TF-signaal kan je energiemeter van het dag- naar nachttarief worden gezet. Naast deze functie zijn er nog andere toepassingen die ‘meeliften’ op het TF-signaal voor dubbeltarief, zoals sommige elektrische boilers.
Einde TF-signaal per 1 juli 2021
Per 1 juli 2021 zetten netbeheerders het TF-signaal landelijk uit. Met de digitalisering van het energienet is het TF-signaal minder nodig. De slimme meter kan, door de ingebouwde klok, zelf van dag- naar nachttarief schakelen. Daarnaast zorgen zonneparken en windturbines voor verstoring van het signaal, waardoor het niet altijd goed aankomt bij de ontvangers. Daarom hebben de netbeheerders er gezamenlijk voor gekozen om niet meer te investeren in deze techniek. We schreven het al eerder: dubbeltarief is dan alleen nog mogelijk als je een slimme meter hebt. Heb je die nog niet? Dan wordt het automatisch overgezet naar enkeltarief. Wil je toch gebruik blijven maken van dubbeltarief dan kun je bij sommige netbeheerders kosteloos en versneld een slimme meter aanvragen. Ook als je die eerder geweigerd hebt, aldus Enexis en Stedin. Overigens waren er op 1 januari 2021 al meer dan 7,1 miljoen slimme meters geplaatst, dat is bijna 85% van het aantal meters. Dat schrijft de Autoriteit Consument & Markt in de gisteren gepubliceerde Energiemonitor 2021.
Werking elektrische boiler beïnvloed
Ook sommige elektrische boilers maken gebruik van het TF-signaal voor tariefschakeling. Door het signaal te gebruiken, warmt de boiler in de nacht op. Het gaat hierbij om vaak wat oudere systemen die meestal in flats en appartementengebouwen hangen. Het signaal wordt door netbeheerders overdag uitgezet, dit betekent dat je boiler daarna uit blijft staan. Simpelweg krijgt je boiler geen seintje meer om weer aan te gaan en het water te verwarmen. Dit betekent koud water. En hier ziet niemand op te wachten. Uiteraard kun je dit voor zijn.
Blijft mijn boiler werken als het TF-signaal uitgaat?
Of jouw elektrische boiler blijft werken is afhankelijk van het type boiler dat er in je huis hangt. Warmt je boiler ’s nachts automatisch op? Dan is de kans groot dat deze automatisch wordt aangezet. Netbeheer Nederland heeft een stappenplan gemaakt om te controleren wat voor type boiler je hebt. Daarnaast zie je dan gelijk of je actie moet ondernemen.
En nu?
Er wordt gezegd dat het signaal per 1 juli 2021 uitgaat. Maar het TF-signaal wordt niet overal op hetzelfde moment uitgezet. Netbeheerder Stedin heeft bijvoorbeeld naast het tariefsignaal ook nog een speciaal boilersignaal in gebruik dat pas in 2022 verdwijnt. Kom je er niet uit of je nu actie moet ondernemen of niet? Neem dan contact op met je netbeheerder. Zij kunnen gericht advies geven wat je in jouw situatie het beste kunt doen.