Energiecontract vastzetten of niet?
door Ӕde de Jong 1 reactie Leestijd: 3 minuten
Momenteel worden er op Gaslicht.com volop vaste contracten van 1, 2 en 3 jaar aangeboden. Is het een goed idee om je tarieven voor gas en stroom één of meer jaar vast te zetten of kun je beter kiezen voor een variabel contract of zelfs een dynamisch energiecontract? Moet je je energiecontract vastzetten of niet?
Vast of variabel energiecontract?
Wil je een nieuw energiecontract afsluiten en twijfel je tussen een vast contract of een contract met variabele leveringstarieven? Dan zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Bekijk dan hier welk soort contract in jouw geval het meest geschikt is.
De voordelen van een vast energiecontract
Heb je nu een contract met een variabel tarief en vraag je je af of je je variabele contract beter in kunt ruilen voor een vast contract? Dit zijn de belangrijkste voordelen van een vast contract:
- Zekerheid. met een vast energiecontract met een vaste looptijd van 1, 2 of 3 hoef je je langere tijd geen zorgen te maken over je energietarieven, zelfs als de prijzen stijgen op de handelsmarkt.
- Lange tijd geen omkijken naar je energiecontract. Maar let op: als je vaste contract afloopt, wordt het automatisch omgezet in een contract met variabele tarieven. Stap dus wel op tijd over. Je kunt daarvoor onze contractwekker gebruiken.
- Financiële rust. Je weet de komende winter hoeveel je per maand aan energie kwijt bent. Prijsstijgingen hebben geen invloed op jouw leveringstarief.
- Voordelig. Over het algemeen zijn vaste contracten met de looptijd van 1 jaar het goedkoopst.
De nadelen van een vast contract
- Je betaalt een opzegvergoeding als je voor het einde van je contract overstapt.
- Je hebt geen voordeel als de energieprijzen zakken: jouw leveringstarief daalt dan niet.
- Bij een meerjarencontract kun je niet profiteren van de acties van energieleveranciers .
Is een dynamisch contract ook een optie?
Een klein deel van de energiegebruikers heeft een dynamisch energiecontract. Een dynamisch contract is pas echt een flexibel contract. De stroomprijzen veranderen elk uur en de gasprijs dagelijks. Daar moet je wel tegen kunnen. Lees hier wat de voor- en nadelen van een dynamisch contract zijn.
Moet je je energiecontract vastzetten of niet?
Over het algemeen ben je met een 1-jarig vast contract het goedkoopst uit. Op die manier voorkom je dat de tarieven bij stijgende energieprijzen tussentijds omhooggaan, maar kun je wel jaarlijks profiteren van de kortingen die energieleveranciers aanbieden op Gaslicht.com. De meeste overstappers kiezen voor vaste energiecontracten van 1 jaar.
Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.
Reacties (1)
Ik kom op deze website vooral aanbiedingen tegen voor vaste en variabele contracten. Voor mensen die zekerheid kiezen, is dat natuurlijk een hele prettige optie. Maar als je prijsschommelingen kunt opvangen, kunt schuiven met je energiebehoefte of wilt bijdragen aan een stabieler energienet, is een dynamisch contract echt een mooi alternatief. Zelfs in een huis met een warmtepomp en zonnepanelen. Ik ben nu één jaar klant bij Tibber en heb geschreven over mijn ervaringen met dynamische tarieven.