Het energiecontract: 4 dingen die je moet weten
door Rosalinde van Asselt Leestijd: 3 minuten
Weet jij dat je het hele jaar door kunt overstappen naar een andere energieleverancier? En dat een jaar voor energiebedrijven soms maar tien of elf maanden duurt? Dat je meestal minimaal 12 maanden weg moet zijn bij een leverancier voordat die je ziet als nieuwe klant? Nee? Lees dan mee en ontdek wat jij moet weten over het energiecontract!
#1 - Een leverjaar is wat anders dan een kalenderjaar
Veel mensen denken dat je - net als bij een zorgverzekering - alleen aan het einde van ieder kalenderjaar kunt switchen naar een nieuwe energieleverancier. Dat is niet zo. Je kunt op elk moment van het jaar een nieuw contract voor gas en stroom afsluiten. Als je dat doet, bepaalt je nieuwe leverancier een startdatum voor de levering. Op die startdatum gaat het leverjaar in. Dat is de periode waarin jouw leverancier gas en stroom levert volgens de voorwaarden die jullie met elkaar hebben afgesproken.
#2 - Een energiecontract is soms korter dan 12 maanden
Meestal loopt een energiecontract precies één jaar (of een veelvoud hiervan). Bijvoorbeeld van november 2017 tot november 2018. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige leveranciers hanteren een vaste einddatum ongeacht ingangsdatum. Als jij vandaag zo’n contract afsluit, gaat eerst je wettelijke bedenktijd in. Ook heb je nog een opzegtermijn bij je huidige leverancier. Hierdoor duurt het even voordat je daadwerkelijk bent overgestapt. Deze vastgestelde einddatum kan er dan voor zorgen dat je contract korter is dan een jaar en dat je dus nog maar 10 of 11 maanden van het leveringsjaar over hebt.
#3 - Bij een kort leverjaar kun je niet terug naar je oude leverancier
Als jouw nieuwe energieleverancier zo’n vaste einddatum hanteert, moet je even opletten als je volgend jaar weer wilt overstappen. Je kunt dan namelijk niet terug naar de leverancier waar je nu nog zit. Dat zit zo. Energieleveranciers zien jou meestal pas als nieuwe klant als je minimaal 12 maanden weg bent. Je komt daardoor niet in aanmerking voor een korting en de actietarieven die gelden voor nieuwe klanten.
#4 - Je hoeft met overstappen niet te wachten tot het energiecontract afgelopen is
Het lijkt logisch dat je pas kunt overstappen als je contract is afgelopen. Toch hoef je niet zo lang te wachten. Sterker nog: het is slimmer om twee maanden voor de einddatum energiecontracten te vergelijken en de overstap te regelen. Je wettelijke bedenktijd (14 dagen) en opzegtermijn (maximaal 30 dagen) gaan dan al lopen. Als ze voorbij zijn, ga jij naadloos over naar je nieuwe energieleverancier. Stap je pas over als je contract is afgelopen of zelfs tot je de jaarafrekening hebt? Dan betaal je een paar weken variabele tarieven voor gas en stroom en die liggen veel hoger dan de actietarieven.
Check de einddatum van je energiecontract, vergelijk en stap over
Je bent nu op de hoogte van alles wat je moet weten over het leverjaar. Check snel of jij al boetevrij kunt switchen naar een nieuwe leverancier. Is dat het geval? Vul dan onze Energievergelijker in en stap over naar een voordelig energiecontract dat het beste aansluit bij je wensen! Overstappen kan vaak honderden euro's schelen.
Ik ben Rosalinde, sinds september 2012 werkzaam voor Gaslicht.com. Ik ben begonnen als medewerker op de servicedesk. Het beantwoorden van vragen en helpen van klanten heb ik altijd heel erg leuk gevonden. Na ruim 4 jaar servicedesk ben ik overgegaan naar Site Information. Dit is weer een hele andere kant van Gaslicht.com maar zeker ook erg leuk. Samen met collega’s hou ik de website up to date en zorg ik ervoor dat alle tarieven en acties goed op de website staan. Zo kan iedereen blijven vergelijken en besparen, mijn visie: Klant is koning.