Energieleveranciers die je waarschijnlijk niet kent
door Marion Veldhuizen Leestijd: 4 minuten
Nederland telt zo’n 40 energieleveranciers. Nuon, Eneco en Essent ken je waarschijnlijk. Maar hoe zit het met bijvoorbeeld easyEnergy, Powerpeers, Vrijopnaam of ENGIE? Ik vertel je alles over de ‘wat kleinere en onbekende energieleveranciers’ en of je veilig naar hen kunt overstappen.
Lange tijd viel er niets te kiezen op energiegebied
Voordat ik dat doe, schets ik eerst in vogelvlucht hoe de energiemarkt in Nederland eruit ziet. Lange tijd waren er maar zes energieleveranciers, waarvan Nuon, Eneco en Essent de grootste waren. Ze hadden elk een monopolie op gas en stroom in een deel van Nederland. Dat veranderde in 2004. Toen is de energiemarkt geliberaliseerd. Vanaf dat moment mocht iedereen zelf zijn energieleverancier kiezen.
De grote drie hebben nog altijd de markt in handen, maar….
De meeste Nederlanders maken daar nog altijd geen gebruik van. Nuon, Eneco en Essent vormen daardoor nog steeds de grote drie. Hun marktaandeel neemt wel af, van 86% in 2004 naar 77% in 2015. Achter die drie leveranciers is een subtop ontstaan met leveranciers als Greenchoice, NLE en Oxxio. En dan heb je nog tal van kleinere energieleveranciers die steeds meer klanten trekken. Denk aan Budget Energie, EnergieFlex, easyEnergie, Vandebron en Pure Energie.
Onbekend is nog altijd een beetje onbemind
Bij de servicedesk van Gaslicht.com krijgen we regelmatig vragen over zulke leveranciers. Vorige week sprak ik nog een mevrouw. Uit de vergelijking die ze maakte kwam Energiedirect.nl als voordeligste uit de bus. ‘Maar die ken ik niet’, zei ze. ‘Dus daar stap ik liever niet naar over.’ Toen ik haar vertelde dat Energiedirect.nl een zusterbedrijf van Essent is en al sinds 2002 bestaat, was ze verbaasd. ‘Dan is dat misschien toch wel wat voor mij.’ Zoals Energiedirect.nl zijn er meer energieleveranciers. Zo hoort PowerPeers bij Nuon en is Oxxio onderdeel van Eneco. Verreweg de meeste energieleveranciers zijn echter zelfstandig.
Alle nieuwe energieleveranciers worden uitgebreid getoetst
Voordat een energieleverancier gas en stroom mag leveren, vindt er een keuring plaats door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die onderzoekt of een nieuwe leverancier voldoet aan tal van eisen. Zo moet het bedrijf een goede administratie hebben, een duidelijke betalingsregeling, een correcte klachtenafhandeling en programmaverantwoordelijkheid (alle eisen voor een vergunning kun je vinden op ConsuWijzer). Pas als dat het geval is, krijgt een leverancier een vergunning. Ook wanneer een leverancier een vergunning heeft, blijft de toezichthouder controleren. Zo heeft ACM recent voorschriften opgenomen in de leveringsvergunning van EnergieFlex, omdat energierekeningen te laat verstuurd worden. Na die check doet Gaslicht.com nog een eigen toets voordat we een energieleverancier opnemen in ons vergelijkingsoverzicht. Daarbij kijken we bijvoorbeeld of de leverancier is aangesloten bij de geschillencommissie en of alle voorwaarden duidelijk zijn.
Reviews en de Gaslicht.com-beoordeling helpen je
Je kunt er daardoor dus vanuit gaan dat leveranciers in ons overzicht betrouwbaar zijn. Dat neemt niet weg dat er verschil zit in de kwaliteit van hun service. Als je daar meer over wilt weten, kun je kijken naar de reviews van overstappers. Bij Gaslicht.com beoordelen we ook zelf iedere energiemaatschappij. We kijken daarbij naar de prijsstelling, facturatie, het overstapproces, de online dienstverlening en de klantenservice.
Kijk naar wat je krijgt, niet naar de naam die erbij hoort
Wat ik twijfelende overstappers altijd adviseer? Vul onze energievergelijker in. Filter op wat jij belangrijk vindt, bijvoorbeeld duurzame energie. En kijk dan welke energiecontracten voor jou het meest voordelig zijn. Probeer daarbij even de logootjes van leveranciers te negeren. Zet een paar van die aantrekkelijke pakketten naast elkaar en kijk daarbij naar de reviews, het waarderingscijfer en het verhaal van de leverancier. En maak vervolgens je keuze. Die is altijd goed. Want als je overstapt bespaar je sowieso. Of je nu kiest voor een bekende naam of een relatief nieuwe energieleverancier.
Ik ben Marion, sinds eind 2013 werkzaam voor Gaslicht.com. Momenteel ben ik als Coördinator Site Information verantwoordelijk voor alle contractinformatie op de website. Ik zorg er dagelijks met mijn team voor dat de acties op de website up-to-date zijn. . Onze taak is om ervoor te zorgen dat energiecontracten duidelijk en overzichtelijk op onze website staan. Het is leuk om te zien dat consumenten door onze website kunnen zien hoeveel ze wel niet kunnen besparen door over te stappen. Overstapper blij, ik blij!