Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

De energierekening en de duurzame ambities van Rutte III

door Sinie Oskam Leestijd: 3 minuten

Het nieuwe kabinet heeft stevige duurzaamheidsambities. We zetten de belangrijkste plannen voor je op een rij. En leggen uit wat dat betekent voor jouw energierekening.

Ambities die verder gaan dan Parijs

In 2015 sloten 195 landen het klimaatakkoord van Parijs. Ze spraken daarbij af dat de temperatuur de komende jaren met maximaal 2 graden mag stijgen. Om dat te bereiken moet de CO2-uitstoot snel en fors omlaag. Nederland wil daarom de uitstoot in 2030 met 49 procent terugbrengen ten opzichte van 1990. Daar moet iedereen een steentje aan bijdragen: de overheid, het bedrijfsleven maar ook consumenten.

Energie-highlights uit het regeerakkoord

  • Nieuwe wijken worden niet meer standaard aangesloten op het gasnet.
  • Kolencentrales moeten uiterlijk in 2030 dicht zijn.
  • Nieuwe woningen moeten nog zuiniger gebouwd worden.
  • Het wordt makkelijker om mee te doen aan duurzame energieprojecten in je directe omgeving.
  • Er komen meer windmolens in de Noordzee.
  • De salderingsregeling voor zonnepanelen gaat in 2020 op de schop. Het is nog niet bekend hoe de nieuwe regeling eruit komt te zien.
  • Bedrijven gaan een CO2-belasting betalen. Hoe meer uitstoot, hoe hoger de rekening.
  • Er komt een extra heffing op vliegreizen en vrachtverkeer.
  • Per jaar worden 30.000 tot 50.000 bestaande huizen aardgasvrij gemaakt.
  • Er komen financiële regelingen om het verduurzamen van je huis (door isolatie en het opwekken van duurzame energie) aantrekkelijker te maken. Het is nog niet bekend hoe die eruit gaan zien.
  • De subsidie op het bijstoken van biomassa in kolencentrales stopt na 2024.
  • Er komt een minimumprijs van CO2 voor energieleveranciers, als prikkel voor verduurzaming.

Wat doen de plannen met jouw energierekening?

In totaal is er 4 miljard euro per jaar beschikbaar om Nederland duurzamer te maken. Daar betaal jij ook aan mee. De energiebelasting op gas gaat per 2019 namelijk omhoog (+3,6 cent per kuub), net als Opslag Duurzame Energie (+45 euro per jaar vanaf 2018). Verder daalt de jaarlijkse vermindering energiebelasting per 2019 stevig (-62 euro per jaar). Al met al is een gemiddeld huishouden (3500 kWh stroom/1500 m3 gas) hierdoor per 2018 90 euro extra kwijt. In 2019 wordt dat dus nog veel meer.

Is dat genoeg om de doelen te halen?

Dat is nog maar de vraag. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekende dat met de huidige maatregelen de CO2-uitstoot met ongeveer 31 procent daalt. Het kabinet moet een deel van de maatregelen nog uitwerken in een nationaal klimaat- en energieakkoord. Dat percentage kan dus nog oplopen, maar er zijn ook veel twijfels. Zo wil Rutte III heel veel CO2 ondergronds opslaan. Dat is nog nooit gedaan in Nederland. Eerdere pogingen zorgden voor veel ophef.

 Blijf overstappen en houd de ontwikkelingen in de gaten

Conclusie? Het milieu gaat er onder Rutte III op vooruit, maar hoeveel is niet precies bekend. Wel is zeker dat jij meer gaat betalen om dat mede mogelijk te maken. Bij Gaslicht.com blijven we natuurlijk op de voet volgen hoe het kabinet haar klimaatplannen verder uitwerkt. Ook houden we je op de hoogte als er nieuws is over salderingsregelingen. Ondertussen kun jij zelf je steentje bijdragen door goed te kijken naar je energieverbruik en daar bewuste keuzes in te maken. Bijvoorbeeld zelf energie opwekken (we ontdekten een leuke site waarop je per dag kunt volgen hoeveel energie in Nederland wordt opgewekt via windenergie, zonne-energie en biogas namelijk energieopwek.nl). Ook is het natuurlijk slim om elk jaar over te stappen, waardoor je jouw energierekening zo laag mogelijk houdt. Kies je daarbij voor groen gas en/of groene stroom? Dan draag je meteen een extra steentje bij aan een schoner milieu!

De energierekening en de duurzame ambities van Rutte III
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 2 januari 2023

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.