Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energiewet aangenomen door Tweede Kamer: wat betekent dit voor jou?

door Ӕde de Jong 11 reacties Leestijd: 3 minuten

Op 4 juni 2024 werd de Energiewet met een meerderheid van 141 stemmen door de Tweede Kamer goedgekeurd. Wat gaat er gebeuren met de terugleverkosten voor zonnepanelen en de salderingsregeling? Er werd over een groot aantal moties en amendementen gestemd. Wij zetten de belangrijkste punten van de Energiewet voor je op een rij. 

Na jarenlange voorbereiding werd de Energiewet goedgekeurd door de Tweede Kamer. Er waren slechts 9 tegenstemmen. Er werden 20 amendementen aangenomen. Ook zijn er een aantal moties ingediend. Die kan het kabinet eventueel naast zich neerleggen. De Energiewet gaat nu naar de Eerste Kamer.   

Gevolgen Energiewet voor netbeheerders, energieleveranciers en consumenten 

De huidige Gaswet en Elektriciteitswet uit 1998 worden in de nieuwe Energiewet samengevoegd. Daarnaast staan er ook afspraken uit het Klimaatakkoord in. In de wet staan duidelijke taken voor netbeheerders. De overheid krijgt meer regie over investeringen in gas- en elektriciteitssystemen. Consumenten krijgen meer rechten en worden beter beschermd. Bijvoorbeeld door transparantere voorwaarden en betere bescherming bij het opzeggen van energiecontracten of als een energieleverancier failliet gaat. Wel moet een groot deel van de uitvoering en invulling nog geregeld worden in lagere wetten, zoals algemene maatregelen van bestuur en ministeriële regelingen. 

De belangrijkste voorstellen van de Tweede Kamer 

De nieuwe Energiewet biedt huishoudens dus in ieder geval meer rechten en bescherming. Hieronder een greep uit de aangenomen amendementen en moties: 

  1. Energieleveranciers moeten op dezelfde manier terugleverkosten in rekening brengen, zodat consumenten energieleveranciers goed met elkaar kunnen vergelijken.
  2. De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd het schrappen van de salderingsregeling nog dit najaar te behandelen. 
  3. De VVD heeft een motie ingediend die het kabinet vraagt om terugleverkosten te verbieden als de salderingsregeling geschrapt wordt in 2027. Demissionair minister Jetten beschouwt dit verzoek als een 'inspanningsverplichting' voor het nieuwe kabinet. Dit heeft hij op 17 juni laten weten naar aanleiding van Kamervragen.
  4. Energieleveranciers moeten huishoudens een vast (model)contract aanbieden van minimaal 1 jaar. 
  5. De minimale eisen voor een leveringsvergunning worden aangescherpt. 
  6. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) mag tijdelijk een wervingsstop opleggen als energieleveranciers zich niet aan de regels houden.
  7. Er komt een verbod op negatieve vergoedingen voor teruggeleverde stroom. Anders gezegd: de hoogte van de terugleververgoeding mag nooit een negatief bedrag zijn. 
  8. Netbeheerders krijgen meer mogelijkheden om netcongestie aan te pakken. 

Moderniseringsslag 

Demissionair minister Jetten (Klimaat en Energie): “Onze energievoorziening is niet meer te vergelijken met die van 20 jaar geleden, maar veel regelgeving stamt nog wel uit die tijd. Met de nieuwe Energiewet maken we een enorme moderniseringsslag en zorgen we dat regelgeving de energietransitie ondersteunt, in plaats van deze in de weg zit.” 

Wat betekent de nieuwe Energiewet voor jouw energierekening?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 18 juni 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reacties (11)

Geplaatst door: E. de Haan ()

SALDEREN IS EEN RECHT EN EEN PLICHT

Eigenlijk alle belastingen gaan per jaar.
Winst belasting; bedrijven mogen zelfs verrekenbare verliezen van voorgaande jaren nog aftrekken van de winst voor belasting.
Door het Europese arrest waardoor er nu geen btw meer betaald hoeft te worden is de zonnestroom installatie "een bedrijf".
Bij B.T.W. moet de betaalde B.T.W. worden afgetrokken van de te betalen B.T.W. (dit is ook een saldering)
Belasting op energie moet net als de B.T.W.; het netto jaarsaldo moet worden belast.

Vroeger was de prijs door het jaar nagenoeg gelijk. Nu niet meer.
Om iedereen recht te doen moet dat salderen wel tegen de op dat moment geldende prijzen.
(En teruglever kosten gaan in tegen de geest van de huidige salderingsregeling en zijn dus eigenlijk verboden,
en bij saldering tegen de momentane waarde -zijn- er ook geen teruglever kosten meer)

Heel dom voor het milieu om salderen (als boven) af te schaffen.
Want daarmee maak je grote accu's "noodzakelijk". Veel meer dan met salderen...

Zeker als salderen wordt afgeschaft is het aan te raden om zoveel zonnepanelen te leggen zodat deze ook in de winter het eigen verbruik, gecombineerd met een kleine accu, volledig dekken. Dan zou je in principe van het net los kunnen.
Het overschot in de zomer is dan beschikbaar voor eventuele koeling.
Een warmtepompboiler kan je laten opwarmen op zonne-overschot.
Van het gas af, dus warmtepomp, kan ook airco zijn, en vergeet ook niet de EV (elektrische auto) mee te nemen in de berekening.

Geplaatst door: Frans N ()

Allereerst merk ik op dat niet iedereen begrijpt dat als je zonnepanelen hebt en "teruglevert", je feitelijk een kleine ondernemer bent die stroom levert aan het bedrijf waarmee je een consumentencontract bent aangegaan. Stel: ik noem dat bedrijf 'GasStroom' en GasStroom koopt stroom in tegen 10 cent per KWh en die de stroom aan jou levert voor 15 cent per KWh. Met de salderingsregeling krijg jij als kleine ondernemer 15 cent per KWh voor de stroom die jij levert aan GasStroom. Waarom zou GasStroom van jou stroom in de middag tegen 15 cent per KWh inkopen om het vervolgens tegen dezelfde prijs weer aan jou in de nacht terug te leveren, terwijl dat GasStroom elders stroom voor 10 cent per KWh kan betrekken? Door de salderingsregeling verdient GasStroom vrijwel niets aan jou. Het kost GasStroom juist geld.

Maar daarmee ben ik er nog niet. Door de salderingsregeling mist de staat ook belastinginkomsten. De staat heeft er dan ook belang bij de salderingsregeling af te schaffen.

Is het dan nog zinvol zonnepanelen te laten installeren. Ik ben zelf op het moment gekomen een besluit daarover te nemen. Daarbij ga ik uit van de volgende punten:
1. Kostenbeheersing
2. Leveringszekerheid

1. Kostenbeheersing
Stroom die je voor jezelf opwekt is een besparing op je eigen uitgaven. Maar dat vergt eerst een investering. Daarbij ga ik niet uit van onzekere factoren zoals de huidige salderingsregeling. Ik ga dan ook niet uit van een terugleververgoeding. Nee, ik sla de overdag opgewekte stroom op in een thuisbatterij en gebruik het 's-avonds. Mogelijk zijn dan de kosten in het begin hoger en later lager, maar per saldo over de totale feitelijke levensduur lager of gelijk aan de kosten zonder investering.

Wat heb je er dan aan, hoor ik velen al zeggen. Welnu, je hebt dan wel een leveringszekerheid. Voorts zullen de reguliere energiekosten de komende jaren blijven stijgen. Er worden de komende jaren miljarden geïnvesteerd in de opwekking van energie en infrastructuur. Die kosten zullen wel terugverdiend moeten worden. Bovendien kennen we de overheid als die structureel geld te kort komt en waar is het geld anders te halen dan bij de burger.

2. Leveringszekerheid
Zeker de komende jaren, als de infrastructuur nog niet op orde is, is uitval niet denkbeeldig. Nu zullen er mensen zijn die stellen dat als het stroomnet uitvalt, de zonnepanelen worden uitgeschakeld. Die mogelijkheid is er maar kan ook omzeild worden. Bovendien heb je dan nog de thuisbatterij.

Als je de hoofdschakelaar bij een langdurige stroomonderbreking uitschakelt, dan functioneert je thuisinstallatie als zelfstandige eenheid. Zonnepanelen kunnen overdag stroom blijven leveren aan de thuisbatterij die 's-avonds de stroom weer afgeeft voor doelen waarvoor je het nodig hebt. Bovendien is het aan te bevelen overdag zoveel mogelijk stroom te gebruiken die overdag ook wordt opgewekt.

In mijn opinie moeten we de salderingsregeling als verledentijd beschouwen en een andere kijk krijgen op een systeem van opwekken en opslaan van stroom.

Mogelijk kan de redactie en zijn er ook andere lezers die hun persoonlijke visie willen geven hoe de toekomst eruit zal gaan zien. Tot slot besef ik ook dat iemand met een koophuis een andere visie zal hebben dan iemand met een huurhuis. Datzelfde geldt voor iemand die een grondgebonden woning bewoont en iemand die een appartement bewoont.

Ik zie uit naar andere meningen.

Geplaatst door: R van Driel ()

De goedwillende ,,vergroenende" consument heeft de gouden jaren, wat PV panelen betreft, achter de rug. Destijds zijn de toenmalige Nutsbedrijven , toen eigendom van de NL maatschappij (lees, burgers) vanwege privatisering in de verkoop gegaan, mogelijk gemaakt door kabinetten, die de kiezer daarvoor in de gelegenheid hebben gesteld. Te voorzien was dat de burger hiervoor de rekening gepresenteerd krijgt door o.a. grote kapitaalkrachtige monopolisten zoals elektriciteit bedrijven. Met goedkeuring, wellicht onbewust, van de kiezer, toen en nu. (op wie stemt u?)
U mag ook de megalomane rekening van de komende kerncentrales betalen, en 600 miljoen om Borssele te ontmantelen. Iets om over na te denken, in alle euforie over kernenergie, bedrijven profiteren, de burger is de flappentapper.

Geplaatst door: Robert ()

Ik kan begrijpen dat bij netwerk congestie mijn omvormer wordt uitgeschakeld. Echter worden er ook windmolens en zonneparken uitgeschakeld? Las dat er weer 2 grote windmolenparken bijkomen. Er bestaan zelfs contracten dat als een zonnepark uit moet, er alsnog een gegarandeerde opbrengst is. (dank je Jetten) Het lijkt alsof de congestie problemen bij de, niet zo weerbare, particulier wordt neergelegd.

Geplaatst door: Pommelstein ()

De hele energie transitie is business. De onderzoeken zijn al diverse malen bewezen niet kloppend. Er is geen klimaatprobleem, zo word je dat wijsgemaakt en als trouw lid van de massa, l*lt een ieder gewoon mee, zonder zelf onderzoeken te doen. Het is een miljarden business en als je als onderzoeker niet ‘mee doet’, kost dat je baan en carrière. Tis een hoax, pure oplichting! Ga allen de documentaire : climate the movie maar eens kijken. Deze is gewoon op
YouTube (nog) te vinden. Meer dan de moeite waard als je echt geïnteresseerd bent in het milieu.

Geplaatst door: Carel Bullens ()

Ik moet noodgedwongen afwachten wat er allemaal gebeurt. Mijn vertrouwen is gedaald tot 0,0…. 12 zonnepanelen en een hybride warmtepomp met ketel kostte mij ruim 12000 euro….ik heb geen enkel vertrouwen in de huidige en komende regering meer……als er geld te halen is gelden afspraken niet meer….eigenlijk zou onder elk wetsvoorstel moeten staan: “afspraken en rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst” of “vertrouwen op de overheid kan u geld kosten” of “ vertrouwen op de overheid kan uw gezondheid schade toebrengen”

Geplaatst door: Jeroen Bomer ()

Goed nieuws!
Om energielasten zo laag mogelijk te houden zou Gaslicht ook wel eens consumenten erop moeten wijzen dat er geen enkele reden is om gas en electra bij dezelfde leverancier te kopen. Ikzelf koop nu gas bij Greenchoice en stroom bij PureEnergie en profiteer zo van de gunstigste tarieven.

Opmerking van de redactie op 21-06-2024
Bedankt voor uw reactie.

Het is inderdaad mogelijk om dit los van elkaar af te sluiten, maar combinatiepakketten zijn eigenlijk altijd het voordeligst. Dat komt mede doordat niet iedere leverancier losse gas- of stroomcontracten aanbiedt en er bij combinatiepakketten vaak hogere kortingen worden gegeven. Wilt u het alsnog apart van elkaar vergelijken, dan kan dat via het menu op onze website door gas- of stroomprijzen te vergelijken.

Met vriendelijke groet,
Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Jan T Bakker ()

Waarom moeten wij als klein verbruiker (consument) opdraaien voor net congestie, stoppen van saldering , vergoeding aan energieleveranciers voor gebruik en bezit van zonnepanelen, en wat er nog meer ter tafel gaat komen te nadele van de consument. Terwijl energie slurpers als grote datacentra en andere bedrijven overal kortingen op krijgen. Nationaliseer de energie bedrijven en geef elke provincie weer zijn eigen (kleinschalige) voorziening van gas water en Electra, is overzichtelijker , controleerbaar en goedkoper. Vooral gebieden met hoge bevolkingsdichtheid hebben hier enorm veel voordeel van want de grootverbruikers (moeten zelf energie opwekken en gebruiken)
Deze grote bedrijven zitten juist in die gebieden en belasten nu enorm het net! Voorbeeld: in Portugal werken sommige bakkerijen met schone houtgestookte ovens die ook nog eens vaak zonnepanelen(PE) en vacuumbuis verwarming/water voorziening hebben dus onafhankelijk van grote netbeheerders
De bedoeling van centralisatie met verschillende leveranciers zou concurrerend (marktwerking) moeten werken, (prijsverlagend)
wat blijkt: is juist omgekeerd en alle prijzen zijn door de bank genomen exact gelijk.

Geplaatst door: wim reijans ()

Ik wacht gewoon af

Geplaatst door: Petty ()

1 juni 3 jarig cast contract bij budget energie afgesloten. Verbruik 800m3 en 3800kwu teruglevering met 12 allernieuwste lichtpanelen 5200kwu.
We moeten allemaal verduurzamen, 4 maanden geleden hebben we deze panelen laten vervangen door de oude die veel minder opleverde. Ik geb echt het gevoel dat we nu gestraft worden door de regering.
Maar we kijken het even aan en anders gaat de uitknop aan op de omvormer want ik ga de staatskas niet spekken.

Geplaatst door: Cor van Rouwendaal ()

Wij starten 28 juni 2024 meteen 3 jarig gas en stroom contract.
€134 is het maandbedrag.
Wij hebben 15 zonnepanelen en die leveren ca 3500kWh op per jaar. Daar komen we mee uit.
Wij betalen denk ik alleen voor gasverbruik.
Ook hoeven een niet te betalen voor teruggeleverde stroom, maat ontvangen een vergoeding.
Ik hoop veel plezier aan dit contract te hebben.

Reageren

Google ReCaptcha
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.