Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Gas- of stroomstoring? Dit is wat je moet doen!

door Rosalinde van Asselt Leestijd: 4 minuten

Je ruikt ineens een sterke gaslucht in huis. Of de televisie en alle lampen in huis en op straat vallen ineens uit. Dan heb je waarschijnlijk te maken met een gas- of stroomstoring. Weet je wat jij doen en waar je recht op hebt? Lees snel mee!

Herken een gas- of stroomstoring

Voor ik je uitleg wat je moet doen, is het eerst belangrijk om een storing te herkennen. Bij een gasstoring is dat makkelijk. Als je gas ruikt terwijl je het fornuis uit hebt staan, is er iets mis. Maar het kan ook gebeuren dat je wilt koken en dat er geen gas meer uit de gaskraan komt. Om een stroomstoring vast te stellen, moet je er eerst achter komen of de oorzaak van de storing zich binnen- of buitenshuis bevindt. Ga eerst checken of de stoppen zijn doorgeslagen. Is dat het geval? Lees  de tips op Energieveilig.nl wat je dan kunt doen. Is dat niet het geval en zitten ook je buren in het donker? Dan is het tijd om in actie te komen.   

Wat moet je doen bij een gasstoring?

  1. Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht.
  2. Open deuren en ramen.
  3. Maak geen vuur.
  4. Doe lampen of elektrische apparaten niet aan of uit.
  5. Bel het Nationaal Storingsnummer 0800-9009 (gratis) en waarschuw de buren.
  6. Ga naar buiten en wacht op de storingsdienst.

Wat moet je doen bij een stroomstoring?

  1. Heb je helemaal geen stroom? Bel het Nationaal Storingsnummer 0800-9009 (gratis).
  2. Haal spanningsgevoelige apparaten zoals computer uit het stopcontact.
  3. Doe je koelkast en vriezer zo min mogelijk open.
  4. Houd ramen en deuren dicht om warmte binnen te houden.

Dit gebeurt er als je een storing doorgeeft

Als je het Nationaal Storingsnummer belt, kom je in contact met een soort 112-centrale voor gas en stroom. Ze vragen je waar je woont en wat er aan de hand is. Vervolgens wordt jouw netbeheerder ingelicht. Die stuurt storingsmonteurs om het probleem op te lossen. Tijdens de storing kun je op de pagina van jouw netbeheerder zien hoe lang de storing al duurt, of er al een monteur is en wat er gebeurt om de storing te verhelpen. Ook via Twitter kun je het verloop van storingen volgen en sommige netbeheerders bieden updates per sms aan.

Zorg dat je voorbereid bent op een storing

Gelukkig vinden gas- en stroomstoringen in Nederland nauwelijks plaats. Toch is het handig om jezelf een klein beetje voor te bereiden. Zorg bijvoorbeeld dat je weet wie jouw netbeheerder is en sla het Nationaal Storingsnummer op in je smartphone. Met een zaklamp, kaarsen, lucifers, een paar dekens en een powerbank voor je smartphone of tablet is ook een stroomstoring wel vol te houden. Bij een gasstoring moet je jouw woning zo snel mogelijk uit. Het oplossen duurt vaak ook minimaal een paar dagen. Waarschijnlijk kun je tijdelijk bij vrienden of familie terecht. Vaak regelt jouw gemeente in zulke situaties ook noodopvang.

Vergoeding voor de tijd die je zonder gas of stroom zat

Duurt de stroom- of gasstoring 4 tot 8 uur? Dan heb je recht op een vergoeding van 35 euro. Voor elke vier uur die daar bij komt, loopt het bedrag met 20 euro op. Je krijgt dat bedrag vanzelf op je rekening gestort, maar dit kan wel enkele maanden duren. Jouw netbeheerder moet namelijk eerst uitzoeken wie er allemaal hoe lang zonder stroom of gas heeft gezeten. Voor bedrijven ligt de vergoeding trouwens hoger, maar zij betalen ook meer aan netbeheerkosten.

Sterkte bij een storing en deel je tips met anderen!

Ik hoop dat je deze informatie en tips nooit nodig hebt. Mocht het toch een keer gebeuren: sterkte. En heb jij ooit een gas- of stroomstoring meegemaakt? Deel dan even je ervaring en tips onder dit blog, zodat anderen er hun voordeel mee kunnen doen.

Gas- of stroomstoring? Dit is wat je moet doen!
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 14 juli 2021

Rosalinde van Asselt
Rosalinde van Asselt Site Information Employee

Ik ben Rosalinde, sinds september 2012 werkzaam voor Gaslicht.com. Ik ben begonnen als medewerker op de servicedesk. Het beantwoorden van vragen en helpen van klanten heb ik altijd heel erg leuk gevonden. Na ruim 4 jaar servicedesk ben ik overgegaan naar Site Information. Dit is weer een hele andere kant van Gaslicht.com maar zeker ook erg leuk. Samen met collega’s hou ik de website up to date en zorg ik ervoor dat alle tarieven en acties goed op de website staan. Zo kan iedereen blijven vergelijken en besparen, mijn visie: Klant is koning.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.