Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Geld terug van je energieleverancier?

Leestijd: 3 minuten

Vanmiddag lekker shoppen, want ik heb veel geld teruggekregen van mijn energieleverancier! En mijn maandbedrag gaat ook nog eens flink omlaag!   Dat berichtje kreeg ik pas van een vriendin in onze vriendinnengroepsapp. Nu wil ik niet altijd degene zijn die de feestvreugde bederft, maar als medewerker van Gaslicht.com kon ik het toch niet laten om er iets van te zeggen. Ik snap dat het heel fijn is dat je geld terugkrijgt. Maar eigenlijk betekent het gewoon dat je het hele jaar teveel betaald hebt.   En een lager termijnbedrag betekent niet ineens dat je heel voordelig uit bent. Je maandelijkse voorschot past simpelweg beter bij je verbruik. Maar misschien betaal je bij een andere energieleverancier nóg wel veel minder voor gas en stroom. En kun je door een overstap jezelf nog meer jurkjes veroorloven.

Gebruik het termijnbedrag niet om te vergelijken

Mijn vriendinnen zijn niet de enige die vooral naar de termijnbedragen kijken als het om energie gaat. Dat is ook wel logisch, want het rekent makkelijk en per slot van rekening krijg je ook je salaris per maand uitbetaald. Maar laten we die termijnbedragen niet belangrijker maken dan ze zijn: een voorschot voor je jaarlijkse energiekosten. Een termijnbedrag is bijvoorbeeld niet bedoeld om te vergelijken. Dat jij 150 euro en je buurvrouw 130 euro betaalt, zegt niets. Het termijnbedrag is namelijk een inschatting. Je weet nooit precies waarop het gebaseerd is en je kunt de hoogte van het bedrag vaak zelf aanpassen. Bovendien zijn eventuele kortingen er niet in verrekend, terwijl die juist een contract heel voordelig kunnen maken.   Je kunt als je gaat vergelijken beter kijken naar jaarkosten. Wat zou je met jouw verbruik per jaar gaan betalen als je klant wordt bij een bepaalde energieleverancier? Niet voor niets moeten energieleveranciers en vergelijkingssites sinds dit jaar van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de verwachte jaarkosten van een contract tonen. Iets wat Gaslicht.com overigens al deed.

Drie handige tips over termijnbedragen

  • Wil je weten of je nieuwe termijnbedrag reëel is? Vermenigvuldig dan het verbruik op je laatste jaarrekening met de nieuwe tarieven, tel de vaste kosten (staan ook op je jaarrekening) erbij op en deel het totaalbedrag door 12 maanden.
  • Verandert je gezinssamenstelling, bijvoorbeeld doordat je voor het eerst een kleintje krijgt? Vraag dan in de straat na bij andere ouders wat dat met de energierekening doet. Omdat zij in hetzelfde type huis wonen, zijn hun verbruikscijfers waarschijnlijk prima vergelijkingsmateriaal. Pas vervolgens zelf je termijnbedrag aan en houd de eerste maanden even je meterstanden in de gaten om te zien of je termijnbedrag goed aansluit bij je nieuwe verbruik.
  • Verkijk je niet op kortingen die je krijgt als je bij je huidige leverancier blijft. Je termijnbedrag zou er iets door kunnen dalen, maar meestal gaat het alleen om korting op het stroomtarief. Stroom is veel goedkoper dan gas en vormt maar een klein deel van je energiekosten. Je bespaart nog altijd het meest (circa 300 euro) als je elk jaar overstapt naar een andere leverancier. Daar kan je pas echt goed van shoppen!
Geld terug van je energieleverancier?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 21 juli 2023

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.