Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Help, ik heb ongewild een energiecontract afgesloten

Leestijd: 3 minuten

Jij dacht dat je vrijblijvend informatie toegestuurd kreeg van een energieleverancier. Maar nu blijkt het toch een energiecontract te zijn. Hoe kan dat en wat moet je doen?

Ongemerkt een contract afsluiten?

Je zit nietsvermoedend op de bank als de telefoon of de deurbel gaat. Het blijkt iemand van een energiemaatschappij te zijn. Die zegt dat je veel kunt besparen als je overstapt. Klinkt mooi denk je. Maar je wilt het eerst even op papier zien. Dat is geen probleem. Een paar dagen later ligt er post op de mat of heb je een e-mail. Je scant het door en denkt: nee, toch niet. De papieren gooi je weg of je klikt het bericht naar de digitale prullenbak. Een paar weken later blijkt dat het geen vrijblijvend aanbod was, maar een contract. En nu zit je er aan vast!

Het gevolg: ongewenst contract of flinke overstapboete

Elke maand hebben we bij de servicedesk van Gaslicht.com wel een paar consumenten aan de lijn die door een oneerlijke verkoopmethode een energiecontract 'aangesmeerd' kregen. Ze hebben tot hun schrik ineens een eindafrekening of een boete van hun huidige leverancier omdat ze te vroeg zijn overgestapt. Soms kunnen we ze nog helpen. Dan bemiddelen we bijvoorbeeld en wordt uiteindelijk de boete kwijtgescholden. Maar het is natuurlijk beter om dit soort situaties te voorkomen.

Zo voorkom je een ongewenst contract

  • Wees je ervan bewust dat energieleveranciers je een energiecontract kunnen sturen terwijl jij denkt dat het om vrijblijvende informatie gaat. Zeg niet 'ja' op het aanbod en stem niet in met het toesturen óf lees je post heel goed door en bewaar alles goed.
  • Een beleefd 'nee' is ook oké! Gebruik het NEE bedankt-script van ConsuWijzer en schrijf je in bij het Bel-me-niet Register.
  • Als blijkt dat je een contract hebt gekregen waarmee je onbewust hebt ingestemd, moet je zélf binnen 14 dagen de overeenkomst ontbinden. Doe dat bij voorkeur schriftelijk (per aangetekende post of e-mail). Dan heb je bewijs dat je het contract niet wilt. Bij Consuwijzer vind je handige voorbeeldbrieven voor verkoop per telefoon en verkoop aan de deur.
  • Verkopers aan de deur moeten aan strenge wettelijke regels voldoen. Ook voor telemarketeers gelden strenge regels. Zo moeten ze je goed informeren, onder meer over de totale kosten van het contract inclusief belastingen en heffingen, de duur van de overeenkomst en het feit dat je bedenktijd hebt. Als de verkoper dat niet gedaan heeft, kun je een beroep doen op de Wet Oneerlijke Handelspraktijken. Ook als je wettelijke bedenktijd al verlopen is. Consuwijzer heeft daar ook een voorbeeldbrief voor gemaakt.

Voorkom spijt, neem meer tijd!

Sowieso zou ik je afraden om in te gaan op een aanbod per telefoon, aan de deur of op straat als je aan het shoppen bent. Op die momenten heeft een energieleverancier namelijk geen concurrentie. Ze hoeven jou dus niet hun scherpste aanbod te doen. Vaak verbloemen ze dat met aantrekkelijke give-aways (een kortingsbon die je zelf betaalt met dure tarieven) of een korting op stroom (die niets voorstelt op je totale energiekosten). Daardoor ben je bijna altijd duurder uit dan wanneer je rustig en op je eigen tijd een energieleverancier kiest. Overstappen zonder kopzorgen kan via onze Energievergelijker. P.s. Heb jij ervaring met misleidende verkooppraktijken van energieleveranciers? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

Help, ik heb ongewild een energiecontract afgesloten
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 2 januari 2023

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.