Verbruik in kaart brengen, terwijl de kosten dalen
Leestijd: 4 minuten
Wat kost een wasbeurt? Hoeveel energie slurpt je vriezer? Hoeveel verbruik je nu eigenlijk? Energie is een belangrijke, maar vaak onzichtbare factor in huis of in bedrijf. De bijbehorende kosten zijn meestal aanzienlijk. Steeds meer consumenten willen verantwoord met de energievoorraden omgaan. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Maar dan moet je wel weten hoe je dat kunt doen..
Inzicht krijgen in energie- en gasverbruik is kinderspel
Met een monitoringssysteem krijg je grip op alle energiestromen in huis. Deze systemen worden aangesloten op de slimme meter in de meterkast en bieden realtime inzicht in je energie en gasverbruik. Via smartphone, tablet en computer zie je in één oogopslag wat je verbruikt en wat het kost. Geen ingewikkelde handelingen of lastige berekeningen, maar kraakheldere overzichten. Gebruikers van monitoringssystemen besparen gemiddeld 12% op hun energiekosten, dat scheelt dus wel een slok op een borrel! Technologische hulpmiddelen maken het eveneens mogelijk eenvoudig energie te besparen met behoud van comfort. Het mes snijdt aan twee kanten, het milieu wordt minder belast en het is goed voor de portemonnee. Men verspilt dus minder, zonder dat er wordt ingeboet aan gemak.
Wat betekent monitoren?
Onder monitoren wordt het waarnemen en verzamelen van iets verstaan, gedurende langere tijd of afstand met een bepaalde bedoeling. Op het gebied van energie kan dit worden vertaald naar de volgende actiepunten:
- Verbruik in kaart brengen van het eigen gebruik
- Evalueren resultaten: zijn er verrassingen?
- Realiseren van veranderingen
- Automatisering
Verbruik in kaart brengen van het eigen gebruik: meten is weten!
Veel mensen weten ongeveer wat ze verbruiken omdat ze elk jaar een afrekening ontvangen van de leverancier. Maar verder weten we vaak niet veel. Dus eerst even een paar weken monitoren om te kijken wat er allemaal gebeurt, is een goed begin en kan al zeer verhelderend werken!
Evalueren resultaten: zijn er verrassingen?
Als je terugkijkt in de verzamelde data kan je zien wat je verbruik is geweest. Komt het verbruik overeen met de verwachtingen? Of zitten er onverwachte uitschieters in de resultaten? Doordat je op een dashboard vaak realtime verbruikt ziet, wordt duidelijk wat er gebeurt als je een lamp aan zet. Hiermee kan je van verschillende apparaten simpel zien wat het verbruik is. Wil je specifiek van één apparaat weten wat het verbruikt, dan bieden sommige monitoringssystemen ook handige oplossingen aan, zoals ‘slimme’ tussenstekkers die worden aangestuurd vanuit het systeem. Deze meten het exacte energieverbruik van een apparaat. Op deze manier kan je op het dashboard nauwkeurig het verbruik aflezen van het betreffende apparaat. Zo kom je er op tijd achter of je diepvries of koelkast toe is aan vervanging, wel zo fijn!
Realiseren van veranderingen
Als je weet wat je nu doet, dan kan je ook bepalen wat er aangepast moet worden. Meten loont, door op zoek te gaan naar verspillende apparaten kan je veel besparen. Als je bijvoorbeeld een systeem kiest met slimme tussenstekkers, dan kan je elke nacht één of twee energie metende tussenstekkers aan apparaten koppelen, waarvan je niet weet wat ze verbruiken. Check of dit klopt met wat er als verbruiks wattage op de apparaten staat. Komt dit niet overeen? Dan kan je denken aan het vervangen van de apparaten. Daarnaast staan er in de meeste huishoudens diverse apparaten ’s nachts in standby mode. Vaak zijn dit apparaten die ’s nachts en overdag aan staan of standby staan te wachten tot de gebruiker ze aanzet. Zonde, deze apparaten zouden we om verspilling tegen te gaan gewoon uit kunnen zetten.
Automatisering
Gemak dient de mens. Erg fijn dus als bepaalde dingen geautomatiseerd kunnen worden, dan heb je er verder immers geen omkijken meer naar. Als je een systeem hebt met slimme tussenstekkers dan kan je deze automatisch schakelen en in een tijdschema zetten. Het automatiseren is het makkelijkste te realiseren met apparaten die in standby staan. Deze kunnen vaak een deel van de dag gewoon uit. Denk o.a. aan: de tv-hoek, computers, printers, (buiten) verlichting, maar ook vijverpompen kunnen geautomatiseerd worden. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op onze site bij automatisch besparen.