Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Isoleren en ventileren gaan hand in hand

door Marlies Hazenberg Leestijd: 5 minuten

Wanneer is het goed om je huis te isoleren en moet ik dan ook ventileren? Levert dit nog een besparing op? Dit zijn vragen die in mij opkomen bij dit onderwerp. Er is zoveel informatie over te vinden, dat ik er zelf ingedoken ben om dit uit te zoeken. En wat blijkt? Isoleren en ventileren gaan hand in hand.

Structureel besparen op energieverbruik

Isolatie is de nummer 1 tip om structureel te besparen op je energieverbruik. Om je energierekening binnen de perken te houden, isoleren we ons huis zo grondig mogelijk. Een goed geïsoleerd huis zorgt er namelijk voor dat warmte binnen én buiten blijft. Zo hou je in de winter je huis makkelijker warm, maar blijft het op warme zomerdagen lekker koel. Daarnaast hoef je met een goed geïsoleerd huis minder te stoken om je huis te verwarmen. Zo kun je besparen op het gasverbruik!

Wanneer isoleren?

Toch blijft de vraag wanneer het verstandig is om te isoleren. Dit is vrij simpel: isolatie levert altijd een besparing op. In een gemiddelde hoekwoning kun je per jaar zo’n 1.350 m3 gas besparen, wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie gaat, stelt MilieuCentraal. Maar ook in een matig geïsoleerd hoekhuis (met 5 cm dakisolatie en dubbel glas) valt nog veel te besparen. Je kunt zelf kiezen in welke mate je wilt gaan isoleren. Heb je een huis dat ouder is? Dan is de kans groot dat dit niet goed geïsoleerd is. Ongeveer 3 van de 4 woningen in Nederland zijn namelijk nog niet goed geïsoleerd. Kleine verbeteringen kunnen dan al een groot voordeel opleveren. 

Kijk naar het bouwjaar

Om je huis (beter) te kunnen isoleren, moet je eerst weten welke delen van je huis nog niet zijn geïsoleerd. Kijk daarvoor naar het bouwjaar van je huis. Over het algemeen geldt: hoe ouder je huis, hoe slechter het bij de bouw is geïsoleerd.  Het bouwjaar van je woning vind je via de Bagviewer van het Kadaster. Typ je adres en woonplaats of postcode en huisnummer in, en het bouwjaar verschijnt op je scherm.

Isoleren kan op veel manieren

Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis te isoleren. Hoe groots je het wilt aanpakken is uiteindelijk afhankelijk van je budget. Je kunt bijvoorbeeld al makkelijk isoleren door rubbers tussen de ramen en deuren te plaatsen. Hiermee voorkom je dat er kou of warmte door de kieren komt. Wil je het groter aanpakken? Dan kun je het dak van de woning of de muren isoleren. Ook HR glas of triple glas doet al wonderen in combinatie met een goed geïsoleerd kozijn. Vergeet niet dat je de vloer ook kunt isoleren. Vanuit de grond komt ook veel kou.

Investeringssubsidie

Nu klinkt dit natuurlijk allemaal leuk, maar ik hoor je denken: “Isoleren, kost dat niet veel geld?”. En ja, om de isolatie van je woning te verbeteren is inderdaad een investering nodig. Hoe groot deze is, is afhankelijk van hoe je wil isoleren. Ook de vraagprijs van de partij die dit uitvoert speelt hierin een belangrijke rol.

Gelukkig beseft de overheid ook dat isoleren niet gratis is. Daarom is er een subsidieregeling vanuit de overheid. Dit regeling wordt ook wel Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) genoemd. Deze subsidie kun je krijgen voor:

  • Isoleren en ventilerenDakisolatie
  • Gevelisolatie
  • SpouwmuurisolatieIsoleren en ventileren
  • Vloer -of bodemisolatie
  • HR++glas of triple glas 

Een subsidieaanvraag kan worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op de website van RVO is sinds januari een compleet overzicht van de voorwaarden te vinden.

Isoleren? Blijf ook ventileren!

Naast isoleren is het ook belangrijk om te blijven ventileren.  Voldoende ventilatie is heel belangrijk voor je gezondheid: het vermindert het vochtgehalte en de hoeveelheid schadelijke stoffen in huis. De lucht in een woning moet natuurlijk wel gezond blijven. Helemaal nu we zoveel thuis zitten te werken. En dit gaat in een goed geïsoleerd huis niet vanzelf. De lucht gezond houden kun je doen door te ventileren. Je zorgt er dan voor dat vervuilende stoffen niet in je huis blijven zitten. Het is al voldoende om ramen of ventilatieroosters open te zetten. Winddrukgeregelde ventilatieroosters zijn handig: daarmee bespaar je energie en voel je minder tocht in huis doordat ze reageren op de wind die erop staat: bij veel wind gaan ze wat meer dicht, bij weinig wind wat meer open. Ook kun je ervoor kiezen om 10 à 15 minuten de ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Zo heb je in één keer verse lucht in huis. Wil je minder last hebben van kou en tocht en energiezuinig ventileren? MilieuCentraal geeft ventilatietips voor jouw huis.

Isoleren en ventileren gaan samen

Kortom, isoleren en ventileren gaan door één deur. Isolatie zorgt ervoor dat de lucht je woning niet ongemerkt via de vloer, dak of muren verlaat. Terwijl ventilatie voor een optimaal binnenklimaat zorgt. Meer weten over hoe je kunt besparen door te isoleren? Lees dan deze 5 tips om energie te besparen met isolatie

Isoleren en ventileren: hoe zit dit? | Huis isolatie
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 15 december 2023

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, van begin 2017 tot november 2022 was ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vond ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.