Krijg je andere energie als je overstapt?
Leestijd: 3 minuten
Overstappen naar een andere energieleverancier kan je honderden euro’s per jaar opleveren. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies als je overstapt? En krijg je echt ander gas en andere elektriciteit? Dat leg ik je graag uit.
Overstappen is een administratieve verandering
Als jij onze energievergelijker invult en een keuze voor een energieleverancier maakt, wordt jouw aanmelding automatisch naar de betreffende leverancier gestuurd. Die stuurt jou een contract op. Je hebt na ontvangst nog 14 dagen wettelijke bedenktijd. Daarna gaat je nieuwe leverancier de overstap regelen. Dat is een puur administratieve verandering: je gaat betalen aan een ander energiebedrijf. Verder verandert er niets. Je aansluiting hoeft niet aangepast te worden, de levering van energie gaat gewoon door en er komt gewoon dezelfde stroom uit jouw stopcontact en hetzelfde gas uit jouw gasfornuis.
Zo komt gas en stroom bij jouw woning
Om dat te begrijpen, moet je weten hoe gas en stroom bij jouw huis komt. In Nederland ligt een grotendeels ondergronds netwerk met kabels en leidingen. Dat netwerk is in handen van de netbeheerders, wordt gevuld door gas- en stroomproducenten en vertakt zich steeds verder. Je kunt dat vergelijken met een hoofdweg die steeds meer zijweggetjes krijgt en uiteindelijk uitkomt bij jouw voordeur.
Alle energieleveranciers gebruiken dezelfde kabels en leidingen
Lange tijd had elke regio zijn eigen energieleverancier. Als je in Gelderland woonde, was je bijvoorbeeld verplicht klant bij Nuon. Sinds 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd. Vanaf dat moment mochten ook andere energieleveranciers in Gelderland gas en stroom leveren. Natuurlijk zou het onhandig zijn als ze daarvoor allemaal hun eigen leidingen en kabels zouden moeten aanleggen. Ze gebruiken daarom allemaal dezelfde infrastructuur.
Jouw groene stroom is dezelfde stroom als de grijze stroom van de buurman
Er is dus nog altijd maar één gasleiding voor jouw straat en daar stroomt ook maar één soort gas door. Ook al heb jij groen gas van Greenchoice en de buurman gas van Essent, om maar eens een voorbeeld te noemen. Hetzelfde geldt voor elektriciteit. Nu snap je waarschijnlijk ook waarom er praktisch gezien niets verandert als je overstapt. Je houdt gewoon dezelfde stroom en hetzelfde gas als voorheen.
Is overstappen op groene energie dan zinloos?
Ik kan me voorstellen dat je je dat afvraagt. Gelukkig is dat niet het geval. Jouw nieuwe leverancier moet namelijk meer groene stroom gaan inkopen of opwekken. Dat zie je de laatste jaren ook gebeuren. Steeds meer mensen kiezen voor energiecontracten met groene stroom. Energieleveranciers spelen daarop in door bijvoorbeeld windmolenparken te bouwen. Dus ook al komt er niet ineens windstroom uit je stopcontact, je hebt er wel voor gezorgd dat er minder ‘grijze stroom’ opgewekt hoeft te worden.
Alle overstappers bij elkaar vormen een factor van belang
Nu maak jij in je eentje natuurlijk niet het grote verschil. Maar jaarlijks stappen er ruim twee miljoen huishoudens over. Dat tikt natuurlijk wél aan. Samen kunnen al die overstappers energieleveranciers stimuleren om duurzamere keuzes te maken. Maar zelfs als ze allemaal kiezen voor grijze stroom en grijs gas, heeft overstappen effect. Het zorgt er namelijk voor dat energieleveranciers met elkaar blijven concurreren.
Stap dus over voor jezelf, voor anderen én als je wilt voor het milieu
Kortom: overstappen is simpel en zonder risico’s. Je bespaart er zelf tot honderden euro’s mee en zorgt ervoor dat energieleveranciers scherpe prijzen blijven hanteren. En als je dat wilt kunt je ook nog eens duurzame energieopwekking stimuleren. Doen dus!