Levert elke energieleverancier door heel Nederland?
door Sinie Oskam Leestijd: 4 minuten
Kun je op Texel eigenlijk stroom kopen van het Zeeuwse Delta? En in Maastricht energie gebruiken die opgewekt is met windmolens die in de Noordzee staan? Kan ik het contract bij mijn energieleverancier meeverhuizen naar de andere kant van het land? Dat zoeken we voor je uit in dit blog!
Van géén keuze naar onbeperkte keuze
Maar eerst nemen we je even mee terug in de tijd. Vroeger had elke regio één vaste energieleverancier. Als je in Gelderland woonde was je klant bij Nuon, Groningers waren automatisch veroordeeld tot een contract bij Essent en in Utrecht hoorde je bij Eneco. Dat veranderde in 2004. Toen is de energiemarkt geliberaliseerd. Vanaf dat moment mocht iedereen zélf een energieleverancier kiezen.
Snelle groei van het aantal energieleveranciers
Sinds 2004 is het aantal energieleveranciers snel gegroeid. Je hebt inmiddels keuze uit tientallen verschillende leveranciers. Van prijsvechters als BudgetEnergie en Energiedirect tot groene leveranciers als Greenchoice, Qurrent en Vandebron.
Daar zitten ook regionale en zakelijke leveranciers tussen
De meeste energieleveranciers leveren gas en stroom door heel Nederland, maar niet allemaal. Je hebt ook energieleveranciers die alleen in een bepaalde regio actief zijn. Een mooi voorbeeld is Twence in Hengelo. Deze energieproducent voorziet 164.000 huishoudens in Overijssel van stroom, opgewekt uit reststromen en biomassa. Ook zijn er leveranciers die zich alleen richten op de zakelijke markt, zoals VanHelder.
Hoe kan een energieleverancier eigenlijk door heel Nederland leveren?
Dat heeft alles te maken met ons energienetwerk. Door heel Nederland lopen buizen, leidingen en elektrakabels. Dat netwerk is in handen van netbeheerders. Energieleveranciers leveren stroom aan dat netwerk. Dat gaat allemaal op één grote hoop. De stroom die bij jou uit het stopcontact komt, hoeft dus niet per se opgewekt te zijn door de energieleverancier die jij gekozen hebt. Klinkt misschien gek, maar het alternatief zou zijn dat elke energieleverancier zijn eigen aansluiting zou graven naar jouw meterkast. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
Betaal je overal in Nederland hetzelfde voor gas en stroom?
Het is dus mogelijk om in Groningen stroom af te nemen die in Zeeland is opgewekt en om in Maastricht te 'Netflixen' op energie uit Den Helder. Maar dat betekent niet dat je ook overal in Nederland hetzelfde betaalt voor gas en stroom. Energieleveranciers kunnen tot op postcodeniveau onderscheid maken in de tarieven die ze vragen. En je hebt ook nog te maken met netbeheerkosten: een bedrag dat je betaalt voor onder meer het onderhoud van de kabels en leidingen. Die tarieven verschillen per regio.
Contract meeverhuizen naar de andere kant van het land
Ga je verhuizen, dan kun je je energiecontract gewoon meeverhuizen. Tenzij je verhuist naar het buitenland. Zolang je binnen Nederland blijft, kun je het contract meeverhuizen. Het kan wel zijn dat je terecht komt in een woning zonder gasaansluiting, of bijvoorbeeld in een woning waar je all-in huurt. Dan is het anders. Wanneer je verhuist kan het zijn dat je tarieven wel iets veranderen. Verhuis je bijvoorbeeld van regio dan kan het gastarief anders zijn. Ook is er dan een andere netbeheerder verantwoordelijk voor de aansluiting op het nieuwe adres en zul je daar dus het tarief van je nieuwe netbeheerder moeten betalen.
Gaslicht.com maakt het je makkelijk met de energievergelijker
We snappen dat jij geen zin hebt om je daarin te verdiepen als je overstapt. Dat hebben we daarom voor jou gedaan. Al die informatie is verwerkt in onze energievergelijker. Als jij je postcode invult, krijg je de tarieven te zien die voor jou gelden. Sowieso zie je alleen energieleveranciers die door heel Nederland leveren. In onze vergelijker nemen we namelijk geen regionale leveranciers op en ook geen bedrijven die alleen doorverkopen. Zo weet je zeker dat je goed zit als je overstapt!
Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.