Dit zijn de 10 meestgestelde vragen van het Energiespreekuur 2024
door Ӕde de Jong Leestijd: 7 minuten
Dinsdag 25 juni was het weer zover, het 16e Energiespreekuur bij de Telegraaf. Samen met toezichthouder ACM ConsuWijzer, Milieu Centraal en Vereniging Eigen Huis beantwoordden wij vragen van lezers van de Telegraaf over energie. Dit zijn de 10 meest gestelde vragen.
- Kan ik het beste een 1-jarig of een meerjarig vast contract afsluiten?
- Moet ik mijn panelen uitzetten als ik veel stroom teruglever?
- Hoe houd ik mijn terugleverkosten zo laag mogelijk?
- Mag mijn energieleverancier een opzegvergoeding vragen als ik mijn contract openbreek?
- Is het toegestaan om bij een lopend vast contract terugleverkosten in rekening te brengen?
- Moet ik terugleverkosten betalen als ik evenveel stroom afneem als teruglever?
- Naar welk contract kan ik het beste overstappen?
- Wat moet ik invullen in jullie vergelijker?
- Waarom is de opbrengst van mijn zonnepanelen lager op de slimme meter dan in de app van de omvormer?
- Kan ik het beste een vast, variabel of dynamisch energiecontract afsluiten?
1. Kan ik het beste een 1-jarig of een meerjarig vast contract afsluiten?
Bij een meerjarig contract betaal je meestal een hoger tarief dan bij een 1-jarig vast contract. Dit komt doordat energieleveranciers zekerheid inbouwen voor eventuele prijsstijgingen. Of een meerjarig contract uiteindelijk voordeliger is, is afhankelijk van wat de markt op lange termijn doet. Over het algemeen is een 1-jarig vast contract de goedkoopste optie.
2. Moet ik mijn panelen uitzetten als ik veel stroom teruglever?
Nee, je kunt je panelen beter niet uitzetten als je veel stroom teruglevert. In vrijwel alle gevallen is het nog steeds voordeliger om ze aan te laten staan. Het is waar dat je terugleverkosten betaalt over de teruggeleverde stroom, maar onderaan de streep levert die teruglevering je nog steeds geld op. Alleen iets minder.
Door je panelen uit te zetten, voorkom je niet dat je terugleverkosten moet betalen. De meeste leveranciers berekenen die kosten namelijk op basis van de totale teruglevering en niet alleen over de netto teruglevering. Wel is het zo dat je met een lagere teruglevering in een lagere staffel uitkomt en dus minder terugleverkosten betaalt.
Voorbeeld: bij Vandebron betaal je met een teruglevering van 1999 kWh € 150 terugleverkosten per jaar (schaal 2, 1000- 1999 kWh). Als je een kWh meer teruglevert, betaal je echter € 252 per jaar, omdat je dan in schaal 3 valt (2000 - 2999 kWh).
3. Hoe houd ik mijn terugleverkosten zo laag mogelijk?
Dit scenario hierboven wil je natuurlijk voorkomen. Dat kan op een aantal manieren. Je kunt bijvoorbeeld een energieleverancier kiezen die terugleverkosten per kWh rekent en niet met staffels werkt. Dat is eerlijker, maar niet per se goedkoper.
Als je minder terugleverkosten wilt betalen, moet je je teruglevering zo laag mogelijk houden. Gebruik je stroom daarom zo veel mogelijk zelf. Dan lever je minder stroom terug, neem je minder stroom af van je leverancier en zijn je terugleverkosten lager.
- Verbruik overdag (als de zon schijnt) zoveel mogelijk van je opgewekte zonne-energie.
- Zet de wasmachine en vaatwasser overdag aan en laad de elektrische auto op. Zet deze apparaten na elkaar aan. Anders verbruik je waarschijnlijk meer stroom dan je opwekt. Dan neem je alsnog stroom af van het net. Omdat je op jaarbasis evenveel of meer stroom teruglevert, saldeer je dit verbruik. Dat wil je nou net voorkomen.
- Sla je opgewekte stroom op in een thuisbatterij.
Twijfel je wat het beste is in jouw situatie? Dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.
4. Mag mijn energieleverancier een opzegvergoeding vragen als ik mijn contract openbreek?
De energieleverancier mag inderdaad een opzegvergoeding vragen op het moment dat je je contract openbreekt. Je energieleverancier heeft namelijk energie voor je ingekocht en kan die niet meer voor die prijs verkopen. Daarom betaal je op basis van een geschat resterend verbruik het prijsverschil tussen je contracttarieven en de tarieven die de leverancier vraagt voor een vergelijkbaar contract.
5. Is het toegestaan om bij een lopend vast contract terugleverkosten in rekening te brengen?
Tijdens een lopend vast contract is het niet toegestaan om terugleverkosten in rekening te brengen. Voor de resterende duur van je vaste contract hoef je dus geen terugleverkosten te betalen. Bij een variabel energiecontract, of als je een nieuw vast contract afsluit, mogen energieleveranciers wel terugleverkosten in rekening invoeren.
6. Moet ik terugleverkosten betalen als ik evenveel stroom afneem als teruglever?
Ja, je betaalt bij de meeste energieleveranciers terugleverkosten over alle stroom die je teruglevert. Je betaalt bij deze leveranciers dus terugleverkosten over alle teruggeleverde stroom. Daarbij maakt het niet uit of je deze stroom saldeert of hier alleen een terugleververgoeding voor krijgt. Bij sommige leveranciers betaal je alleen terugleverkosten over de stroom die je saldeert. Je betaalt dus in alle gevallen terugleverkosten over de stroom die saldeert.
7. Naar welk contract kan ik het beste overstappen?
Als je onze energievergelijker invult, zie je welk energiecontract het voordeligst is. Je kunt filteren op vaste en kortlopende tarieven. Ben je specifiek op zoek naar contracten met groene stroom of CO2-gecompenseerd gas? Vink dit dan aan onder Herkomst energie. Dan krijg je de goedkoopste duurzame energiecontracten te zien.
8. Wat moet ik invullen in jullie vergelijker?
Overstappen naar een andere leverancier is bij Gaslicht.com in drie kliks geregeld. Als jij je gegevens en verbruik invult en een pakket kiest, regelen wij de rest.
9. Waarom is de opbrengst van mijn zonnepanelen lager op de slimme meter dan in de app van de omvormer?
Een deel van de stroom die je met je zonnepanelen opwekt, verbruik je meteen, bijvoorbeeld als je wasmachine aanzet als het zonnig is. Deze stroom wordt natuurlijk wel door de omvormer(s) geregistreerd, maar gaat buiten de slimme meter om, omdat je het meteen verbruikt. Het verschil in opbrengst dat de omvormer en slimme meter aangeven is dan ook de opgewekte stroom die je zelf verbruikt hebt en niet teruglevert.
10. Kan ik het beste een vast, variabel of dynamisch energiecontract afsluiten?
Bij een dynamisch contract wijzigen de stroomtarieven op uurbasis en de gasprijzen op dagbasis. Bij een variabel contract kunnen de tarieven ook tussentijds wijzigen, maar daar krijg je 30 dagen van tevoren bericht van. Dan kun je eventueel overstappen, mochten de tarieven ineens omhoog gaan. Bij vaste tarieven heb je tijdens de looptijd van het contract zekerheid over de hoogte van de leveringskosten. Die zet je gedurende die periode vast. Door de jaren heen is een 1-jarig vast contract de goedkoopste optie gebleken.
Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.