Nieuwe algemene voorwaarden voor gas en stroom: wat nu?
door Sinie Oskam Leestijd: 3 minuten
Per 1 april 2017 (geen grap) veranderen de energieleveranciers in Nederland hun algemene voorwaarden. Mag dat zomaar? Wat is er eigenlijk anders? En mag je nu boetevrij overstappen?
De veranderingen in de algemene voorwaarden
Eerst maar eens over de inhoud van die voorwaarden. Die heb ik voor je doorgelezen en ik moet zeggen, dat viel best mee. Ze zijn namelijk opgesteld in begrijpelijke taal. Dat is meteen ook de grootste verandering ten opzichte van de vorige algemene voorwaarden. Die waren gortdroog. Verder zijn er wat nieuwe wetten, richtlijnen en ontwikkelingen in de voorwaarden verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je tegenwoordig een IBAN-rekeningnummer hebt en 14 dagen bedenktijd. Allemaal niet zo wereldschokkend dus.
Ze gelden voor bijna iedereen in Nederland
De nieuwe voorwaarden zijn opgesteld door Energie-Nederland. Dat is de brancheorganisatie van bedrijven en organisaties die stroom, gas en warmte produceren, leveren en verhandelen. Alle energieleveranciers - van Nuon tot Oxxio en van Eneco tot Greenchoice - zijn aangesloten bij Energie-Nederland en gaan de nieuwe voorwaarden hanteren. Er is dus geen ontsnappen aan.
Mag een leverancier die voorwaarden zomaar aanpassen?
Goede vraag. Het antwoord is ja. Bedrijven in Nederland mogen op elk moment hun algemene voorwaarden wijzigen. Het is wel wettelijk zo geregeld dat jij in zulke gevallen het contract mag beëindigen. Dat is ook nu het geval. Je energieleverancier informeert jou minimaal 10 kalenderdagen voor de verandering schriftelijk of digitaal.
Kan ik nu boetevrij overstappen?
Misschien denk je: maar dan kan ik wel mooi een voordeliger energiecontract afsluiten, zonder dat ik een opzegvergoeding aan mijn huidige energieleverancier hoef te betalen. Helaas. Dat is niet het geval, omdat het niet gaat om ingrijpende inhoudelijke aanpassingen. Daarnaast heeft overstappen uit onvrede met de nieuwe algemene voorwaarden geen zin, omdat je dezelfde bij een andere leverancier ook voorgeschoteld krijgt.
Ik word voor een voldongen feit gesteld?
Inderdaad. Je kunt niet anders dan akkoord gaan. Anders krijg je geen gas en stroom meer. Om die reden kun je het lezen van die kleine lettertjes gerust overslaan. Tenzij je heel benieuwd bent hoe lang een energieleverancier je nog rekeningen mag sturen, hoe ze omgaan met klachten en wanneer je recht hebt op een schadevergoeding. Om maar eens wat onderwerpen uit de algemene voorwaarden te noemen.
Deze voorwaarden moet je wél goed doorlezen!
Als je een energiecontract afsluit of wanneer je overstapt, zijn er wel enkele andere documenten die je goed moet controleren. Het gaat om het contract, de contractvoorwaarden en de actievoorwaarden, die soms ook wel gecombineerd worden. In het contract en de contractvoorwaarden staan alle details. Denk bijvoorbeeld aan de looptijd, of je een vast of variabel tarief betaalt en de hoogte van het tarief. De actievoorwaarden zijn nog gedetailleerder. Daarin is bijvoorbeeld vastgelegd dat je alleen een korting krijgt als je per automatische incasso betaalt en elke maand netjes aan je betaalverplichtingen voldoet en wanneer ze de korting uitbetalen.
Zo controleer je de contract- en actievoorwaarden
Het controleren van die voorwaarden is niet ingewikkeld. Pak gewoon even de bevestigingsmail van Gaslicht.com erbij. Die krijg je nadat je via onze website een contract hebt afgesloten. In die bevestigingsmail staat precies waarvoor je gekozen hebt. Leg die even naast je actie- en contractvoorwaarden en check of de tarieven, looptijd en korting overeenkomen. Is dat zo? Dan zit je goed. Twijfel je? Dan kan je jouw voorwaarden altijd even naar ons doorsturen. Dan kijken wij voor je na of alles klopt. Service van de zaak!
Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.