Vijf vragen over slimme thermostaten
Leestijd: 4 minuten
Veel Nederlanders hebben inmiddels een slimme meter. Als je die koppelt aan een slimme thermostaat, geeft dat inzicht in hoe je kunt besparen op je gas- en stroomverbruik. Maar kun je dan nog wel overstappen? Dat en het antwoord op andere vragen over slimme thermostaten lees je in dit blog.
Wat is een slimme thermostaat precies?
Voor de duidelijkheid: een slimme thermostaat is iets anders dan een slimme meter. De meter wordt door de netbeheerder geplaatst in je meterkast en is er puur om bij te houden hoeveel gas en stroom je verbruikt. De slimme thermostaat is een ‘gadget’ die je zelf aanschaft en via wifi verbindt met je slimme meter.Wat levert een slimme thermostaat je op?
In de eerste plaats gemak. Je hoeft niet meer naar de meterkast, maar kunt je energieverbruik bijvoorbeeld op je smartphone of een apparaatje aan de muur in je kamer bekijken. Het idee is dat je daardoor eerder doorhebt hoe je kunt besparen op je energieverbruik. Als je nog niet bewust omging met energie, kan een slimme thermostaat je helpen om zo’n 10 tot 20% minder te verbruiken en dus minder te betalen.Welke soorten slimme thermostaten zijn er?
Veel slimme thermostaten hebben nog extra functies die je helpen om energie te besparen. Zo zijn er:- Zelfprogrammerende thermostaten die leren wanneer je niet thuis bent of slaapt en dan automatisch de verwarming lager zetten. Of onthouden hoe lang het duurt om de woonkamer bijvoorbeeld om 7.40 uur op 19 graden te krijgen, en precies op tijd aangaan. Een zelfprogrammerende thermostaat is niet handig als je een onregelmatig leefpatroon hebt. Je loopt dan het risico in een koud huis thuis te komen, of je huis wordt warm gestookt als je er niet bent.
- Slimme thermostaten waarmee het mogelijk is om per kamer de temperatuur te regelen.
- Op afstand bedienbare thermostaten met je smartphone. Handig als je op je werk bedenkt dat je de verwarming aan hebt laten staan. Of als je onverwacht later of eerder thuiskomt.
- Slimme thermostaten met bewegingssensoren die de verwarming uitschakelen als er niemand in een ruimte is. Kan handig zijn als je vaak vergeet de verwarming laag te zetten.
Hoe kom ik aan een slimme thermostaat?
Inmiddels zijn er flink wat slimme thermostaten te koop in Nederland. Een aantal energieleveranciers heeft zelf zo’n slimme thermostaat ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan Anna (NLE) en Toon (Eneco). Ook cv-ketelfabrikanten hebben vaak een eigen slimme thermostaat. Voorbeelden zijn de Nefit Easy (Nefit), de eTwist (Remeha) en de One (Atag). En dan zijn er nog techbedrijven zoals Google en Honeywell die zich op deze markt storten met de Nest en de Evohome. Een handig overzicht van slimme thermostaten vind je bij MilieuCentraal. Slimme thermostaten zijn overigens best prijzig. Je betaalt gemiddeld zo’n 250 euro voor een slimme thermostaat. Die van energieleveranciers werken vaak met abonnementskosten.Kun je nog overstappen met een slimme thermostaat?
Ja, dat is bijna altijd het geval. Zelfs als je een slimme thermostaat van een energieleverancier hebt zoals Anna of Toon. Alleen bij de Delta Comfort Wijzer is het niet mogelijk om de slimme thermostaat te blijven gebruiken na je overstap. Je blijft bij zo’n slimme thermostaat van een energieleverancier na je overstap wél abonnementskosten betalen voor het gebruik van de slimme thermostaat. Bij slimme thermostaten van andere aanbieders kun je sowieso elk jaar een voordelig actiepakket voor gas en stroom uitkiezen. En wil je graag een slimme thermostaat, dan is het voordeliger een los exemplaar te kopen. Want een gratis tablet, thermostaat of cadeaubon bij je energiecontract betaal je zelf! En volgens de Vastelastenbond geven energieleveranciers nog steeds 'misleidende cadeaus bij energiecontracten'...
Geactualiseerd: vrijdag 18 oktober 2019
Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.