Spoedaanvraag energie: een energiecontract binnen 1 dag
door Marlies Hazenberg Leestijd: 3 minuten
Oeps. Op de deurmat ligt een brief van de netbeheerder. Je moet snel een energieleverancier kiezen want anders sluiten ze je af. Wat nu: een spoedaanmelding? Normaal gesproken duurt een overstap zo’n 6 tot 8 weken. Bij een nieuw contract of een verhuizing lukt het meestal in 2 tot 4 weken. Gelukkig kan het in noodsituaties nóg sneller: in 1 of 2 dagen. Een aantal leveranciers biedt namelijk de mogelijkheid om een spoedaanvraag te doen. Ook als je netbeheerder al een brief voor de afsluiting van je energie heeft verstuurd. Bij deze energieleveranciers kunt u via Gaslicht.com een spoedaanmelding doen:
Hoe doe je een spoedaanmelding via Gaslicht.com?
Het makkelijkst is om gewoon onze energievergelijker in te vullen. Vink bij de filters aan dat het gaat om een spoedaanvraag. Je krijgt dan alleen pakketten te zien waarvoor een spoedaanvraag mogelijk is. Het goede nieuws is: ook voor spoedaanmeldingen hebben we gewoon actiedeals mét kortingen.
Vul de juiste gegevens in op het aanmeldformulier
Heb je een pakket gekozen? Vul dan je gegevens in en geef aan dat het om een verhuizing gaat. Kies de eerst mogelijke ingangsdatum en geef aan dat je akkoord bent met het feit dat de levering start binnen de wettelijke bedenktermijn. Daarna nog even op aanmelden klikken en je bent klaar!
Zo gaat het verder nadat jij een spoedaanvraag hebt gedaan
Jouw aanmelding staat nu in ons systeem. Binnen een paar uur gaan jouw gegevens automatisch naar de energieleverancier die je gekozen hebt. Je energieleverancier regelt verder alles achter de schermen. Naast het papierwerk gaat het onder meer om een kredietcheck. Wees gerust: dat gebeurt altijd en bij iedereen. Ook als je schulden hebt of betaalachterstanden kun je gewoon gas en stroom krijgen. Vaak wil de leverancier dan wel een waarborgsom van je. Dit kan de spoedaanmelding dus wel vertragen.
De netbeheerder ziet automatisch dat jij je aangemeld hebt
Jouw nieuwe energieleverancier verwerkt de spoedaanmelding ook in het centrale register dat energieleveranciers bijhouden. Hierin staat van ieder huishouden wie de leverancier is, hoe lang het contract nog loopt en nog een aantal andere gegevens over jouw aansluiting. De netbeheerder krijgt als jouw aanmelding verwerkt is automatisch een seintje dat je een energieleverancier gekozen hebt. Daarmee is de dreigende afsluiting van de baan.
Ook bij een spoedaanmelding recht op bedenktijd
Ook als je kiest voor een spoedaanmelding heb je gewoon recht op 14 dagen wettelijke bedenktijd. Je kunt dus nog annuleren. Als je jouw contract binnen de bedenktijd annuleert, dan moet je wel gewoon betalen voor het gas en stroom dat je verbruikt heb in de tussentijd.
Voorkom afsluiting, want dat is een duur grapje
Zoals je ziet zijn er dus altijd oplossingen mogelijk als afsluiting dreigt. Ook krijg je meerdere brieven waarin de netbeheerder je oproept om snel een leverancier te kiezen. Mijn advies is: laat het niet op de laatste dag aankomen. Dat scheelt je veel geld. Het kost namelijk als snel enkele honderden euro’s om weer aangesloten te worden.
Ik ben Marlies, van begin 2017 tot november 2022 was ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vond ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?