Energietarief vastzetten: hoe doe ik dat?
door Sinie Oskam 2 reacties Leestijd: 4 minuten
Met de stijgende energietarieven zit er een flink hogere energierekening aan te komen. Het advies? Overweeg om een 1-jarig contract af te sluiten met vaste tarieven. Uit onderzoek is gebleken dat het energietarief vastzetten voor 1 jaar de afgelopen jaren de meest voordelige optie was. Maar hoe doe je dit? Dat leg ik je uit.
Stijgende energietarieven
Voordat ik uitleg hoe het energietarief vastzetten gaat, neem ik je even mee in een stukje achtergrondinformatie over de trend in de energietarieven. Door de coronacrisis waren de energieprijzen het afgelopen jaar historisch laag. Maar inmiddels is dat niet meer het geval. Een gemiddeld huishouden dat nu een energiecontract afsluit is op jaarbasis 125 euro duurder uit dan vier maanden geleden. En naar verwachting zullen de variabele energietarieven per 1 juli gemiddeld met zo’n 200 euro per jaar omhoog gaan.
Energietarief vastzetten, hoe werkt dit?
Daarmee is ons advies om te overwegen de energietarieven voor 1 jaar vast te zetten. Een contract met vaste tarieven betekent dat je gedurende de looptijd van je contract dezelfde prijs betaalt per kWh stroom of m³ gas. Bij een contract met variabele energietarieven kunnen de tarieven jaarlijks per 1 juli en 1 januari wijzigen. Het energietarief vastzetten doe je dus door een contract met vaste energietarieven af te sluiten. Het is meestal het verstandigst om energietarieven voor 1 jaar vast te zetten. Vergelijk via Gaslicht.com het hele aanbod en vindt het goedkoopste energiecontract. Daarnaast ontvang je met een overstap ook een cashback tot wel 350 euro. Zo hou je je energierekening zo laag mogelijk.
Het juiste overstapmoment
Als je gaat overstappen van energieleverancier is het belangrijk om te controleren of dit voor jou het juiste overstapmoment is.
Nog nooit overgestapt van energieleverancier?
Als je nog nooit bent overgestapt van energieleverancier, dan is de kans groot dat je een contract voor onbepaalde tijd hebt. Check dit voor de zekerheid nog bij je energieleverancier. Mocht je een contract voor onbepaalde tijd hebben, dan kun je op ieder moment overstappen. De nieuwe leverancier zegt dan automatisch je oude contract op. Uiteraard heb je recht op een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen en een opzegtermijn van maximaal 30 dagen.
Al vaker overgestapt?
De meeste energiecontracten worden afgesloten voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Je kunt ongeveer 6 tot 8 weken vóór afloop van het contract overstappen. Het is belangrijk dat je de exacte einddatum van je contract invoert. Energieleveranciers kunnen de einddatum van je energiecontract sinds februari 2020 niet langer inzien. Stap je te vroeg over, dan kan het zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen. Dit is 50 euro per product als je contract nog minder dan 1,5 jaar loopt. Heb je een contract voor zowel stroom als gas? Dan is de opzegvergoeding dus 100 euro. Door het opzoeken van je einddatum kun je makkelijk voorkomen dat je dit moet betalen.
Einddatum energiecontract
Het is dus duidelijk, voor het overstappen heb je de einddatum van je huidige energiecontract nodig. Deze einddatum kun je op verschillende plekken vinden:
- Mijn-omgeving – Log in op de website van je energieleverancier. Vaak vind je de einddatum dan bij contractgegevens of je producten.
- Bevestigingsmail – De einddatum staat op de contractbevestiging van je huidige leverancier, deze wordt vaak per e-mail verstuurd.
- Klantenservice – Neem bij twijfel contact op met je huidige leverancier. Zij kunnen je ook vertellen wat de einddatum is.
Voordeligste energieleverancier van 2021
Met overstappen kun je veel geld besparen, dit is inmiddels bij veel huishoudens wel bekend. Zeker nu de energietarieven fors stijgen is het verstandig om het energietarief vastzetten te overwegen. Maar vergelijk dan wel eerst de energieleveranciers. Zo vind je de goedkoopste energieleverancier voor je persoonlijke situatie. Onze energievergelijker staat standaard gerangschikt op prijs. Het goedkoopste energiecontract staat altijd bovenaan. Van welke energieleverancier dit contract is, hangt voornamelijk af van het verbruik. Als je bijvoorbeeld veel gas verbruikt, dan is een leverancier met een laag gastarief voordelig. Daarnaast beïnvloeden je persoonlijke voorkeuren ook welke energieleverancier het voordeligste contract biedt. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat een leverancier groene energie uit Nederland levert? Dan kun je dit filter aanzetten. Niet alleen staat dan het goedkoopste energiecontract bovenaan, maar bevatten de resultaten ook allemaal duurzame energie uit eigen land.
Hulp nodig? Wij zijn dagelijks bereikbaar
Kortom, je energietarief vastzetten is heel eenvoudig. Twijfel je nog over het overstapproces? Lees dan ook de blog vergelijken en overstappen: waar moet ik op letten? eens. Natuurlijk staan onze energie-experts dagelijks voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.
Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.
Reacties (2)
Dit gedateerde bericht is van mei 2021! Wellicht was een 3-jarig contract rond juli een goed advies geweest. Ik verwacht van jullie wel een actievere opstelling mbt dit belangrijke onderwerp, zeker op dit moment!
Beste Rob,
Bedankt voor uw reactie. Op dit moment is het lastig om een goed advies te geven omdat de tarieven blijven stijgen en we niet weten wanneer dit eindigd. Helaas weten we dus niet wat de toekomst gaat doen en of daarom 1 of 3 jaar het voordeligst is.
Om u zo goed mogelijk te kunnen adviseren, raden we aan om contact met ons op te nemen. Dan kijken we graag met u mee.
Met vriendelijke groet,
Marlies
Goededag, wordt het niet eens tijd dat we de energiemaatschapijen eens aan gaan pakken? Je kan op dit moment geen 1 jarig abonnement meer krijgen. Alleen de veels te dure 3 jaar en 5 jaar. Dit kan toch niet, zit je voor 5 jaar vast tegen duur tarief en je kunt niks meer…