Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Het stroomverbruik van jouw huishoudelijke apparaten

1 reactie Leestijd: 5 minuten

Het stroomverbruik van je huishoudelijke apparaten bepaalt voor een aanzienlijk deel je stroomrekening. Je koelkast, televisie, vaatwasser, wasmachine en wasdroger: zeker als ze wat ouder zijn, slurpen ze stroom. Maar hoeveel eigenlijk? Wat kun je besparen door nieuwe apparaten aan te schaffen?  En hoe komt een apparaat aan een energielabel?

Verbruik koelkast

We beginnen de zoektocht in de keuken. Daar staat waarschijnlijk een koel-vriescombinatie te snorren met melk, kaas en koude biertjes. Hoe ouder je koelkast, hoe hoger het verbruik. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt gemiddeld zo’n 380 kWh per jaar. Zou je een nieuw exemplaar aanschaffen met energielabel A of B dan daalt je stroomverbruik naar zo’n 130 kWh. Let ook op het stroomverbruik in kWh: daarmee zie je dat een wat kleinere koelkast met hetzelfde label minder stroom verbruikt dan een grote. 

Let op! Koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, wasdroogcombinaties en televisies hebben sinds 1 maart 2021 een energielabel dat loopt van A tot en met G. Deze apparaten hebben dus geen plusjes meer achter de A. Al die plusjes waren voor veel mensen onduidelijk. Daarom heeft de Europese Unie besloten om het label weer van A tot en met G te laten lopen.

koelkast-en-vriezer-energielabel.png

Verbruik vaatwasser

Heerlijk dat we tegenwoordig niet meer met de hand hoeven af te wassen, maar dat kost wel flink wat stroom. Een nieuwe vaatwasser met een A-label verbruikt 0,54 kWh per vaatwasbeurt. Een vijftien jaar oude vaatwasser bijna het dubbele. Let op: dit geldt voor het ecoprogramma. Als je andere vaatwasprogramma’s gebruikt, ligt het stroomverbruik per vaatwasbeurt fors hoger.

Op het energielabel van een vaatwasser zie je precies wat het verbruik is per 100 wasbeurten. Het energielabel is gebaseerd op het energieverbruik van het ecoprogramma. Met het ecoprogramma zit je dus altijd goed. 

energielabel-vaatwasser.jpg

Verbruik televisie

Lekker avonden lang Netflixen, wat doet dat met je stroomverbruik? Dat hangt sterk af van je type televisie. Net als koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines en wasdroogcombinaties hebben televisies sinds 1 maart 2021 een energielabel dat loopt van A tot en met G. Hoe dichter de energieklasse bij de A komt, hoe energiezuiniger je televisie is. Een energiezuinige tv is ook goedkoper in gebruik, omdat je minder stroomkosten betaalt. Wil je het energieverbruik van  televisies vergelijken? Scan de QR code met je smartphone, dan kom je terecht op een database van de Europese Unie. Daar vind je meer details over je tv en vergelijk je gemakkelijk het energieverbruik van verschillende televisies. Hoe zorg je voor een lager energieverbruik van je tv?  Vijf tips:

  1. Verlaag de helderheid van je tv
  2. Verduister het beeld als je muziek luistert
  3.  Stel een slaaptimer in
  4. Schakel de tv volledig uit en voorkom sluipverbruik
  5. Koop een tv met energielabel A of B

energielabel-televisie.jpg

Verbruik wasmachine

Laten we eens in je bijkeuken of op zolder kijken. Daar staat waarschijnlijk een wasmachine. In de afgelopen jaren zijn die veel zuiniger geworden. Hoeveel je bespaart met een nieuwe wasmachine, hangt natuurlijk af van hoe vaak en hoe heet je wast. Hoeveel verbruikt een wasmachine? Het is handig om te weten hoeveel een wasmachine per wasbeurt verbruikt. Om te weten hoeveel een wasmachine verbruikt, kijk je naar het energielabel. Sinds 1 maart 2021 is er een nieuw label met de energieklasse en het energie- en waterverbruik. De Europese Unie houdt rekening met een volle, halfvolle en kwartvolle trommel. De EU berekent het verbruik op basis van het Eco 40-60 programma. Het gemiddelde verbruik is 220 wasbeurten per jaar. Hoeveel kWh verbruikt wordt per wasbeurt, hangt van het energielabel van de wasmachine af. Op het energielabel staat hoeveel kWh verbruikt wordt door de wasmachine per 100 cycli.

Wil je een energiezuinige wasmachine? Neem dan een model met energieklasse A of B. Koop je een nieuwe wasmachine, let dan niet alleen op het energielabel, maar ook op het stroomverbruik per 100 wasbeurten. Daarmee kun je wasmachines van verschillende grootte beter vergelijken.

energielabel-wasmachine.jpg

Verbruik wasdroger

Nog zo’n energieslurper is de wasdroger. Volgens Milieu Centraal hebben de meeste mensen een onzuinige wasdroger in huis. Moderne warmtepompdrogers zijn veel zuiniger. Maar bedenk: de waslijn is natuurlijk de meest milieuvriendelijke 'droger'. MilieuCentraal: "Meestal is lang met spullen doen goed voor het milieu. Maar wachten tot jouw oude wasdroger kapot gaat, is onverstandig. Het vervangen van je huidige, nog werkende wasdroger door een warmtepompdroger is goed voor het milieu, omdat je energieverbruik flink daalt. Het milieuvoordeel door de energie die je gaat besparen is veel groter dan de extra milieubelasting van het maken van de nieuwe wasdroger (grondstoffen, energieverbruik in de fabriek) en het wegdoen van een nog werkende droger."

Andere energieslurpers in huis

Als je dan toch aan het besparen bent: de elektrische boiler, vijver- of aquariumpomp zijn ook flinke energieslurpers. Net als de elektrische kachels of een airco. Wil je meer inzicht in je energieverbruik? Dan is een energieverbruiksmanager misschien handig. Daarmee krijg je niet alleen inzicht in je energieverbruik, maar heb je één app voor al je vaste lasten.

Wat is het stroomverbruik van bijv. je wasmachine?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 25 maart 2024

Reacties (1)

Geplaatst door: Wim ()

Andere energieslurpers in huis : Airco.

Dat mag wel wat genuanceerder belicht worden: airco is veel efficiënter en goedkoper om huis te verwarmen vergeleken met CV installatie.

Een moderne airco is ook efficiënt wat betreft koelen. De laatste jaren zien we steeds meer extreme zomer temperaturen.
Die trend is stijgende. In de toekomst zou voor veel huizen een airco in de slaapkamer wel eens een noodzaak kunnen worden i.v.m. gezondheid. Denk hierbij vooral aan ouderen, mensen met hartklachten.

Een hittegolf en nachten slecht slapen? Dat is een mokerslag voor je lichaam en geest.




Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.