Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Twee energieleveranciers betalen in 1 maand?

Leestijd: 3 minuten

Ben ik overgestapt naar een nieuwe energieleverancier, moet ik deze maand dubbel betalen voor gas en stroom. Lekker is dat. Ik zou toch gaan besparen? Dat is in een notendop de reactie die we regelmatig bij Gaslicht.com krijgen. Ik leg je graag uit hoe dat zit en wat je wel en niet moet doen bij zo’n dubbele afschrijving.

Het heeft o.a. te maken met incassomomenten

De dubbele afschrijving kan komen doordat het bericht van je overstap en het versturen van de nota elkaar net hebben gekruist. Maar het kan ook te maken hebben met het moment waarop energieleveranciers het termijnbedrag incasseren. De meeste leveranciers doen dat in de maand van levering, maar er zijn ook leveranciers die vooraf incasseren. Als je oude en nieuwe leverancier verschillende incassomomenten hanteren, kun je dus een maand dubbel betalen.

Een praktijkvoorbeeld

Stel, je stapt op 15 januari over van een leverancier die aan het eind van de maand incasseert naar een leverancier die vooraf het maandbedrag in rekening brengt. Dan word je in die maand door twee verschillende energieleveranciers van je stroom en gas voorzien. Je oude leverancier levert de eerste twee weken gas en stroom, je nieuwe energieleverancier de laatste twee weken. Omdat de nieuwe leverancier vooraf incasseert en de oude leverancier in de maand van levering afschrijft, wordt er in die maand dus door beide energieleveranciers afgeschreven.

Betaal ik dan dubbel?

Nee. In de bewuste maand betaal je twee termijnbedragen, want beide energieleveranciers brengen een volledige maand in rekening. Het lijkt op dat moment alsof je dubbel betaalt, maar aan het eind van een leveringsperiode betaal je alleen voor het daadwerkelijke verbruik. Je ontvangt nog een eindafrekening van je oude leverancier. Hierop wordt het totaalbedrag dat je hebt betaald, verrekend met de totale hoeveelheid energie die je tot de overstapdatum hebt verbruikt. Uiteindelijk betaal je dus nooit teveel of dubbel.   Het termijnbedrag is een voorschot voor de verwachte kosten die er na 12 maanden zullen zijn. Niemand wil toch 12 maanden stroom en gas in een keer moeten afrekenen? De jaar- of eindafrekening is eigenlijk pas de daadwerkelijke factuur, waarvan je als het goed is al het grootste deel of zelfs alles al betaald hebt.

Storneer een dubbel termijnbedrag niet

Onze ervaring is dat energieleveranciers het meestal bij het rechte eind hebben als ze een termijnbedrag incasseren. Storneer het bedrag daarom niet, om eventuele incassokosten of aanmaningen te voorkomen. In het meest ongunstige geval kan een stornering je zelfs jouw korting kosten. Het is slimmer om gewoon even te wachten op de eindafrekening van je oude leverancier. Die moet je binnen 6 weken na je overstap ontvangen.

Controleer je eindafrekening

Na ontvangst check je je eindafrekening en kijk je hoeveel termijnbedragen er zijn afgeschreven. Vaak blijkt dan dat de laatste incasso gewoon al is meegerekend in de eindafrekening. In dat geval is deze afschrijving dus terecht. Heb je meer aan termijnbedragen betaalt dan je verbruikt hebt, dan krijg je het geld gewoon terug bij je eindafrekening. Je betaalt dus nooit dubbel.   Krijg je na twee maanden nog steeds termijnbedragen van je oude energieleverancier? Of heb je na 6 weken nog geen eindafrekening ontvangen?  Neem dan eerst contact op met je energiebedrijf, zo luidt het advies van ConsuWijzer. Heb jij hier ervaring mee en kom je er niet uit? Laat het ons en andere lezers weten in een reactie hieronder!

Twee energieleveranciers betalen in 1 maand?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 20 juli 2023

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.