Vermindering energiebelasting: loop het niet mis!
Leestijd: 3 minuten
Een flink deel van je energierekening bestaat uit belastingen. Gelukkig krijg je elk jaar een deel daarvan terug. Maar let op: je kunt die vermindering energiebelasting mislopen… Ik leg je uit hoe je dat voorkomt.
Hoe hoog is de energiebelasting in 2018?
Eerst maar eens alle overheidsheffingen op een rij. Dat zijn er namelijk nogal wat.
Energiebelasting op stroom | 12,65 cent per kWh |
Energiebelasting op gas | 31,46 cent per m3 |
Opslag Duurzame Energie op stroom | 1,32 cent per kWh |
Opslag Duurzame Energie op gas | 2,85 cent per m3 |
Btw | 21% over alle leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen |
Een extra prijskaartje moet jou energiebewuster maken
Als je die bedragen in centen ziet, lijkt het weinig. Maar vergis je niet. Jouw energierekening bestaat voor meer dan de helft uit belastingen (op basis van een gemiddeld gezin met een verbruik van 3500 kWh en 1500 m3). Al met al stromen er zo miljarden euro’s naar de schatkist. Het is de overheid niet alleen om het geld te doen. Rutte en co maken zich druk om het milieu en willen dat jij minder energie gaat verbruiken. Daarom maken ze via belastingen gas en stroom duurder. Ze hopen dat jij daardoor bewuster omgaat met energie.
Maar je kunt natuurlijk niet helemaal zonder energie
Misschien zeg je: maar ik moet toch koken, mijn huis verwarmen, douchen. Daar heb je een punt. Een deel van je energieverbruik is een basisbehoefte. Je kunt er niet zonder. Daarom krijg je elk jaar een soort belastingkorting op energie. Deze vermindering energiebelasting bedraagt 373,33 euro in 2018. Jouw energieleverancier verrekent die ‘heffingskorting’ op je eindafrekening. Ook als je minder energiebelasting betaalt, krijg je toch dit volledige bedrag terug. Het is zelfs mogelijk dat je per saldo geld toe krijgt als je heel weinig energie verbruikt.
Wanneer krijg je vermindering energiebelasting?
Elke particulier of ondernemer met een elektriciteitsaansluiting komt in aanmerking voor de vermindering energiebelasting. Voorwaarde is wel dat je daadwerkelijk kunt wonen of werken op het betreffende adres. Het moet een locatie zijn met een verblijfsfunctie, zoals dat zo mooi heet in de energiewereld. Voor volkstuintjes of garageboxen geldt de belastingvermindering dus niet.
Loop de vermindering energiebelasting niet mis
Als je overstapt naar een andere energieleverancier, behoud je gewoon je recht op de vermindering van energiebelasting. Let wel even op bij je aanmelding. Sommige energieleveranciers vragen of je locatie een verblijfsfunctie heeft, dus of je er kunt wonen of werken. Vink daar ‘ja’ aan, want anders krijg je de vermindering niet.
Leuker kan de Belastingdienst het niet maken, wel duurder
Alle informatie in dit blog gaat over 2018. Volgend jaar gaat de Opslag Duurzame Energie naar verwachting verder omhoog, net als de energiebelasting. Het kabinet werkt bovendien aan een plan om een minimum CO2-prijs voor stroom in te voeren. Verder daalt de vermindering energiebelasting in 2019 met zo’n zes tientjes. Al met al ben je daardoor volgend jaar naar verwachting zo’n 150 euro per jaar extra kwijt aan belastingen. Wat was ook al weer de slogan van de fiscus? Gelukkig kunnen wij het bij Gaslicht.com wél leuker maken voor jou. Als je namelijk elk jaar overstapt, bespaar je zo’n 300 euro per jaar. Doen dus!