Voordelig energiecontract voor zzp'er
door Arnoud Timmerman Leestijd: 3 minuten
Ben jij zzp’er? Dan wil je natuurlijk zo min mogelijk betalen voor gas en stroom. Gelukkig kan dat ook zonder telefoontjes van opdringerige energieverkopers én zonder zakelijk energiecontract. Zes energietips voor zelfstandige ondernemers zonder personeel!
Tip 1: Sluit geen zakelijk energiecontract af
Werk je vanuit huis? Of heb je een klein kantoortje? Dan verbruik je waarschijnlijk niet meer energie dan een gemiddeld huishouden. En dan heb je dus ook geen zakelijk contract nodig. Zakelijke contracten zijn voordelig voor grote bedrijven, instellingen en fabrieken. Als kleinverbruiker ben jij goedkoper uit met een particulier contract. Kijk maar hieronder naar de vergelijking die we voor je gemaakt hebben tussen de drie goedkoopste particuliere en zakelijke contracten van dit moment*. [table id=1 /] * peildatum: 27-11- 2018, gebaseerd op een jaarverbruik van 3000 kWh en 1500 m3 gas. Zelf narekenen met jouw verbruik? Vul onze energievergelijker voor consumenten én zakelijke energievergelijker in en vergelijk!
Tip 2: De tarieven van zakelijk energiecontract zijn excl. btw
Zakelijke energiecontracten lijken op het eerste oog vaak voordelig. Maar vergis je niet: de tarieven zijn altijd exclusief btw. Daar moet je dus nog 21% bij optellen. Zorg dus dat je appels met appels vergelijkt.
Tip 3: Energiekosten zijn ook bij particulier contract aftrekbaar
Voor de fiscus maakt het niet uit wat voor energiecontract je hebt. Als thuiswerkende zzp’er kun je zowel met een zakelijk als particulier energiecontract energiekosten aftrekken van de belasting. Daar zitten wel wat voorwaarden aan. Zo kun je alleen de btw aftrekken over de energie die je nodig hebt om te werken. Denk aan het verwarmen van je kantoor aan huis of het stroomverbruik van je pc en printer. Als je meer wilt weten, vind je hier uitleg.
Tip 4: Opzegboete van zakelijk energiecontract is véél hoger
Wil je vóór het einde van je contractdatum overstappen? Dan geldt bij een particulier contract een maximale opzegvergoeding van 125 euro per product. Voor zakelijke energiecontracten ligt dat anders. Je energieleverancier mag tot 15% aan gemiste inkomsten aan jou factureren. Zeker als je contract nog enkele jaren loopt, betekent dat een flinke strop. Bovendien mogen zakelijke contracten stilzwijgend verlengd worden. Als je even niet oplet, zit je dus nog langer aan een slechte deal vast.
Tip 5: Ga niet in op 'vrijblijvende' offerte voor zakelijk energiecontract
Een van de trucjes die energieverkopers aan de telefoon vaak gebruiken? Ze vragen je of ze je wat mogen toesturen. Jij denkt dat het om een vrijblijvend voorstel gaat, maar de kans is groot dat je een contract krijgt waar je aan vast zit. Als ondernemer heb je namelijk geen recht op wettelijke bedenktijd. En een handtekening onder een contract is niet nodig. Een mondeling akkoord telt al. En dus moet jij ineens bewijzen dat je geen overeenkomst wilde, maar een offerte.
Tip 6: Houd zelf de regie en vergelijk lekker online
In 2016 heeft de Tweede Kamer een wet aangenomen om acquisitiefraude tegen te gaan. Misleiding en leugens bij telefonische acquisitie zijn strafbaar, alleen is de kans om gepakt te worden klein. Onlangs nog pleitte ZZP Nederland voor betere handhaving. Goed idee! Maar tot het zover is, tippen wij je om het zekere voor het onzekere te nemen. Gooi gewoon direct de telefoon erop als er een energieverkoper belt. En ga zelf online op zoek naar het meest voordelige energiecontract. Dan houd je zelf de regie! P.s. Heb jij ervaring met misleidende verkooppraktijken van tussenpersonen? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen.
Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.