Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Waarom energieleveranciers ineens voetbalclubs sponsoren

Leestijd: 4 minuten

Fanatieke Studio Sport-kijkers is het misschien opgevallen. De opmars van energieleveranciers in de Nederlandse Eredivisie. Energiedirect.nl prijkt op het shirt van PSV. EnergieFlex sponsort NEC. En FC Twente heeft Pure Energie gestrikt. Drie nieuwe energiesponsors in één jaar tijd. Hoe zit dat?

Snel meer naamsbekendheid voor energiebedrijven

Dat heeft alles te maken met de felle concurrentie op de energiemarkt. Nuon, Essent en Eneco vormen samen nog altijd ‘De Grote Drie’, maar het aantal aanbieders is de laatste jaren sterk gestegen. Je hebt inmiddels keuze uit zo’n 50 energieleveranciers en die willen allemaal hun marktaandeel vergroten. Zo wil energiedirect.nl via het shirt van PSV naar een plek in de top drie van de markt. Shirtsponsoring van een voetbalclub helpt om snel naamsbekendheid op te bouwen, omdat de sport veel en vaak te zien is op tv en clubs een behoorlijk achterban aan supporters hebben.

Stevig prijskaartje aan sponsoring van een voetbalclub

Aan die sponsoring hangt wel een stevig prijskaartje. Zo betaalt energiedirect.nl 6 miljoen euro per seizoen aan PSV. Dat bedrag kan via bonussen oplopen tot 7 miljoen euro. Voor jouw beeld: een gemiddeld huishouden is op jaarbasis zo’n 1500 euro kwijt aan energie. Stel dat de marge (opbrengst - kosten) van een energieleverancier ongeveer 10 procent (dus 150 euro) is. Dan betekent dat energiedirect.nl ongeveer 40.000 nieuwe klanten per jaar moet scoren om dat bedrag terug te verdienen. Toch al snel een stadion vol en best ambitieus als je bedenkt dat het energiebedrijf nu zo’n 350.000 klanten heeft. Wat Pure Energie en EnergieFlex betalen is niet bekend.

Hoe voetbalclubs de deals inzetten in hun marketing

Energiebedrijven pronken natuurlijk met de deals en voetballers fungeren als ambassadeurs van de bedrijven. Zo vertelt NEC-verdediger Jeffrey Leiwakabessy op de site van EnergieFlex dat je beter je was buiten kunt hangen dan in de droger stoppen. En NEC-middenvelder Janio Bikel heeft zijn gloeilampen vervangen door ledverlichting. Pure Energie gooit het over een andere boeg. Zij maken goede sier met het feit dat ze duurzame stroom leveren aan het stadion en trainingscomplex van FC Twente.

Speciale contracten voor supporters van voetbalclubs voordelig?

PSV en energiedirect.nl hebben samen zelfs een deal voor supporters ontwikkeld. Wie overstapt naar de prijsvechter krijgt een PSV-shirt en een tegoedbon voor de fanshop. Dat klinkt aantrekkelijk, tenzij je natuurlijk fan van Feyenoord of Ajax bent. Maar let op: een gemiddeld huishouden (3500 kWh stroom, 1500 m³ gas) is jaarlijks 1722,77 euro kwijt voor zo’n pakket. Het voordeligste energiepakket via Gaslicht.com kost momenteel € 1509,34 per jaar. Van het verschil kan je niet alleen een shirt, maar ook een broekje en een paar voetbalschoenen kopen!

Wordt een energiecontract duurder door sponsoring?

Dat is lastig te zeggen. Het lijkt voor de hand liggend dat bedrijven het geld dat ze besteden aan sponsoring doorberekenen in de energietarieven. Maar het kan natuurlijk dat ze besparen op andere marketingkosten waardoor ze per saldo niet duurder uit zijn.  Energiebedrijven zelf zeggen natuurlijk dat de tarieven niet omhoog gaan. Zo schrijft energiedirect.nl op haar website: “Nee, juist niet. We krijgen meer naamsbekendheid nu onze naam op de shirts van PSV staat. Hoe meer mensen weten van onze directe en no-nonsense manier van energie leveren, hoe meer klanten we krijgen. En door meer klanten kunnen we onze scherpe tarieven blijven garanderen.”

Ook in buitenland sponsoring door energiebedrijven

Niet alleen in de Eredivisie wordt trouwens al voetballend reclame gemaakt voor energiebedrijven. In de Jupiler League staan de spelers van Almere City op het veld in shirts met de opdruk van Main Energie. Ook in het buitenland sponsoren energiebedrijven volop. Zo is Gazprom de belangrijkste geldschieter van het Duitse Schalke ‘04 en het Russische Zenit St. Petersburg. Ken jij nog andere voorbeelden? En vind jij het slim of stom dat energiebedrijven zoveel geld in voetbalclubs steken? Laat het even weten in een reactie!

Waarom energieleveranciers ineens voetbalclubs sponsoren
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 2 januari 2023

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.