Waarom we vaker overstappen in het najaar
door Marion Veldhuizen Leestijd: 4 minuten
De dagen worden korter en kouder en dus ….. denken we massaal weer aan ons energiecontract. Elk jaar piekt het aantal overstappers in de herfst en de winter. Hoe komt dat en laten we zo geen geld liggen?
Piek in overstappers en een online ‘buzz’
Bij Gaslicht.com kunnen we altijd goed merken als het weer omslaat. Dan rinkelt de telefoon vaker en stromen de mailtjes en appjes binnen. Vooral november en december zijn echte piekmaanden. Het aantal overstappers stijgt dan flink. Ook online is te merken dat het overstapseizoen is aangebroken. Op sociale media, forums en nieuws- en reviewsites wordt in de herfst en winter 30% meer gesproken over overstappen dan in de lente en zomer, bleek vorig jaar uit onderzoek van ACM.
In de koude maanden denken we aan besparen
Op zich is die seizoenspiek wel verklaarbaar. Als het buiten kouder wordt en de verwarming weer aangaat, sta je weer even stil bij je energieverbruik. Via apps en verbruiksmanagers kan je tegenwoordig precies zien wat het kost om je woning warm te stoken. Dat is soms best even schrikken. Je verbruikt in de wintermaanden namelijk meer dan het gemiddelde termijnbedrag dat je betaalt. En de feestperiode is al zo duur. Logisch dus dat je aan besparen gaat denken. Overstappen is dan een goede stap.
Bovendien zijn we vrij en bezig met de zorgverzekering
Daar komt nog bij dat veel mensen aan het einde van het jaar vrij zijn. En precies in die periode barst het op tv van de spotjes om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Dat moet je doen voor het einde van het jaar. Veel mensen denken daardoor dat je ook alléén in deze periode kunt overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: dat is dus niet zo.
Je kunt op elk moment van het jaar overstappen
Natuurlijk is het wel belangrijk dat je niet vastzit aan een bestaand contract. Check dus even de einddatum van je huidige energiecontract. Als je nog nooit bent overgestapt en een contract voor onbepaalde tijd hebt, kun je sowieso op elk gewenst moment kiezen voor een nieuwe energieleverancier. Doe dat zo snel mogelijk, want je betaalt waarschijnlijk nu het variabele tarief voor onbepaalde tijd, het zogeheten 'slaperstarief'. Daarmee ben je op jaarbasis al snel zo’n 300 euro duurder uit dan wanneer je kiest voor een actiecontract via Gaslicht.com.
Maar moet ik dan niet bijbetalen bij de eindafrekening?
Dat is waar veel mensen toch een beetje huiverig voor zijn. Dat hangt een klein beetje af van wanneer jij je laatste jaarafrekening hebt ontvangen. Als dat in de lente of zomer was, is de kans klein dat je moet bijbetalen. Je hebt dan namelijk net de maanden achter de rug waarin je meer betaalt voor gas en stroom dan je verbruikt. Daarmee heb je een buffertje opgebouwd voor de duurdere herfst- en wintermaanden. Die buffer ga je niet gebruiken en dus krijg je in deze situatie waarschijnlijk geld terug.
Laat onze servicedesk bij twijfel even meekijken
Het ligt anders als je aan het einde van de zomer je jaarnota gehad hebt. Dan heb je sinds de afrekening waarschijnlijk meer verbruikt dan betaald en moet je mogelijk bijbetalen. Máár: je betaalt uiteraard alleen voor hetgeen je hebt verbruikt. Het kan goed zijn dat je dat snel weer terugverdient dankzij de scherpe tarieven van je nieuwe energiecontract. Wil je persoonlijk en onafhankelijk advies? Dan kun je altijd even bellen, mailen, appen of chatten met onze servicedesk. Dan kijken we even met je mee wat voor jou de beste oplossing is en hoe jij het meeste kunt besparen. Betaal jij een 'slaperstarief' voor energie? Stap over en bespaar ruim 300 euro!
Ik ben Marion, sinds eind 2013 werkzaam voor Gaslicht.com. Momenteel ben ik als Coördinator Site Information verantwoordelijk voor alle contractinformatie op de website. Ik zorg er dagelijks met mijn team voor dat de acties op de website up-to-date zijn. . Onze taak is om ervoor te zorgen dat energiecontracten duidelijk en overzichtelijk op onze website staan. Het is leuk om te zien dat consumenten door onze website kunnen zien hoeveel ze wel niet kunnen besparen door over te stappen. Overstapper blij, ik blij!