Wachten op de jaarafrekening kost je geld
door Rosalinde van Asselt Leestijd: 3 minuten
Weggaan voor je de rekening hebt. In een restaurant of op het terras hoef je het niet te proberen, maar bij je energieleverancier is het wél slim. Het voorkomt namelijk dat je zo’n 100 euro teveel betaalt voor gas en stroom. Jouw energieleverancier gaat de jaarafrekening namelijk pas opmaken als je 12 maanden klant bent. Je ontvangt de nota elk jaar rond dezelfde datum. Het duurt meestal één tot twee maanden voordat deze bij jou in de (digitale) brievenbus ligt. Laten we ervan uitgaan dat je nog diezelfde dag naar vergelijkingssite Gaslicht.com gaat, de energievergelijker invult en je aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier. Dan gaat na ontvangst van de bevestiging van de leverancier de wettelijke bedenktijd van 14 dagen in. Als die voorbij zijn, gaat de teller opnieuw lopen. Nu 30 dagen lang in verband met je opzegtermijn. Pas daarna stap je echt over. Ondertussen zijn er dan al 3 tot 4 maanden voorbij sinds je contract is afgelopen.
In de tussentijd betaal je de hoofdprijs
Als jouw contract is afgelopen, word je namelijk afgerekend tegen variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Die gas- en stroomtarieven zijn veel hoger dan de actietarieven die je tot dan toe betaalde. Om je een indruk te geven: bij een gemiddeld energieverbruik betaal je op jaarbasis maar liefst 350 euro meer. Dit bedrag is gebaseerd op de huidige energietarieven met een stroomverbruik van 3500 kilowatt uur en een gasverbruik van 1800 kubieke meter per jaar.
Wat kost het precies om te wachten met overstappen?
Wacht je dus met overstappen tot je de jaarafrekening ontvangen hebt? Dan ben je in die 3 tot 4 maanden tijd naar schatting zo’n 90 tot 115 euro duurder uit dan nodig is. In de wintermaanden, wanneer je meer gas en stroom verbruikt, kan dat bedrag nog verder oplopen. Zonde van je geld toch?
Stap twee maanden voor je einddatum over
Het is daarom slimmer om je overstap eerder te regelen. Wij adviseren altijd om zo’n twee maanden voor de einddatum van je contract een vergelijking tussen verschillende energieleveranciers te maken en over te stappen. Je zit dan gegarandeerd binnen de switchtermijn die energieleveranciers hanteren. Dit is de periode waarin ze wachten met de overname tot jouw contract is afgelopen.
Maar mis ik dan mijn korting niet?
Nee hoor. Als je binnen de switchtermijn overstapt, dien je namelijk netjes jouw contract uit. Je hebt dan dus gewoon recht op de eventuele korting van je vorige energieleverancier. Raak niet in paniek als die korting niet op de eindafrekening vermeld staat. Sommige energieleveranciers trekken de korting namelijk niet af van jouw jaarkosten voor gas en stroom, maar storten het bedrag rechtstreeks op je rekening.
Samen ervoor zorgen dat jij niet teveel betaalt voor gas en stroom
Is er ondanks alles toch iets mis gegaan? Laat je reactie achter op deze blog. Twijfel je of jij al veilig kunt overstappen? Of heb je vragen over de switchtermijn? Dan kun je natuurlijk altijd even met mij of één van mijn collega’s van de Servicedesk bellen. We kijken graag even met je mee en samen zorgen we ervoor dat je niet teveel betaalt voor gas en stroom.
Ik ben Rosalinde, sinds september 2012 werkzaam voor Gaslicht.com. Ik ben begonnen als medewerker op de servicedesk. Het beantwoorden van vragen en helpen van klanten heb ik altijd heel erg leuk gevonden. Na ruim 4 jaar servicedesk ben ik overgegaan naar Site Information. Dit is weer een hele andere kant van Gaslicht.com maar zeker ook erg leuk. Samen met collega’s hou ik de website up to date en zorg ik ervoor dat alle tarieven en acties goed op de website staan. Zo kan iedereen blijven vergelijken en besparen, mijn visie: Klant is koning.