Warmtepomp: aanrader of afknapper?
Leestijd: 4 minuten
Zo’n 150.000 huishoudens in Nederland hebben een warmtepomp. Overweeg jij er ook één aan te schaffen - al dan niet met subsidie - of zit er een warmtepomp in het huis dat je op het oog hebt? Doe dan je voordeel met mijn ervaringen. Wij hebben namelijk ook een warmtepomp in huis. Nooit bewust voor gekozen overigens. Hij zat in de woning die we zes jaar geleden kochten. Iedereen in onze nieuwbouwwijk heeft zo’n installatie. De woningen zijn dan ook niet voorzien van een gasaansluiting.
Onze warmtepomp is een flinke installatie die zit weggewerkt in een ruimte onder de trap op de begane grond. De installatie haalt warmte uit de bodem diep onder ons huis en pompt die in onze vloerverwarming. In principe werkt een warmtepomp net als een koelkast. In de winter blijft ons huis zo behaaglijk warm, in de zomer lekker koel. Verder hebben we een warmteterugwininstallatie (wtw). Die zorgt ervoor dat ons huis goed geventileerd blijft, zonder dat daarbij warmte verloren gaat.
Voordeel 1: geen gasrekening
Een warmtepomp heeft meerdere voordelen. Een belangrijke is dat je geen gas meer verbruikt. Dat is beter voor het milieu én je portemonnee. Gas is namelijk relatief duur en de verwachting is dat de gasprijzen de komende jaren gaan stijgen. Daar hebben wij met onze warmtepomp geen last van.
Voordeel 2: een constante temperatuur
Een ander voordeel is dat de warmtepomp ons huis het hele jaar door op een constante temperatuur houdt. Als het koud is buiten, herkent het systeem dat via de sensor en houdt de warmtepomp daar rekening mee door meer warmte uit de aarde te onttrekken. Is het een paar dagen tropisch warm buiten, dan schakelt de installatie automatisch om. Ik hoef dus eigenlijk nooit aan de thermostaat te draaien.
Nadeel 1: een duur leasecontract
Maar er zijn ook nadelen. De belangrijkste? Wij zitten vast aan een duur leasecontract voor de warmtepomp. Kost ons elke maand 110 euro. Daar komt nog ons termijnbedrag van 60 euro voor elektriciteit bij. In totaal betalen we dus 170 euro per maand voor energie. En dat terwijl we een goed geïsoleerd huis hebben met energielabel A. Het onderhoud van de warmtepomp zit er weliswaar bij in, maar met een cv-ketel waren we waarschijnlijk voordeliger uit geweest.
Nadeel 2: de temperatuur aanpassen kost tijd
Een warmtepomp is bovendien een traag werkend systeem. Wil je de temperatuur aanpassen? Dan moet je daar een dagje voor uit trekken. De warmtepomp verbruikt daardoor ook meer energie. Nog zo’n nadeel: de hoeveelheid warm water is beperkt. Als je met vier volwassenen bent en ‘s ochtends allemaal een kwartier doucht, heeft de laatste koud water. Het duurt ook even voordat er weer nieuw warm water is. Een beetje zoals bij een boiler, maar dan nog trager.
Nadeel 3: droge lucht in huis
Met de ventilatie blijft het ook behelpen. Het advies bij een warmtepomp met wtw-installatie is om ramen en deuren zo veel mogelijk dicht te houden. De installatie zou dan optimaal werken. Daar heb ik mijn twijfels over. Ik loop in ieder geval thuis meestal met mijn bril op, omdat ik door de droge lucht last van mijn ogen krijg als ik lenzen in heb.
Conclusie: gemengde gevoelens over warmtepomp
Na zes jaar weet ik nog altijd niet goed of ik nu blij moet zijn met die warmtepomp. Stel dat we willen verhuizen? Dan ga ik zeker niet bewust op zoek naar een woning met een warmtepomp. Maar mocht er toevallig één zitten in het droomhuis dat op ons pad komt, dan zou ik daar de koop niet op af laten ketsen. Wel zou ik kijken of het mogelijk is om het leasecontract af te kopen. Dat is dus ook mijn advies aan jou. Let goed op of er voorwaarden worden gesteld aan het afnemen van de warmtepomp. En vergeet niet om voor je stroom elk jaar over te stappen van energieleverancier. Ook voor zogenoemde ‘singlepakketten’ vind je op Gaslicht.com aantrekkelijke aanbiedingen. Om te ontdekken welk actiecontract voor jou het voordeligst is, vul je in onze energievergelijker gewoon ‘0’ in bij het gasverbruik. Succes!