Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wat zijn gasregio’s en regiotoeslagen?

door Sinie Oskam Leestijd: 4 minuten

Stel je voor dat een stukje Stolwijkse boerenkaas in Groningen duurder is dan in Zuid-Holland. Of dat Franse Brie in Limburg goedkoper is dan in Friesland. Alleen maar omdat het een grotere afstand af heeft moeten leggen. Zou jij dat eerlijk vinden?   Persoonlijk vind ik een prijsverschil dat wordt gebaseerd op waar je woont heel vreemd. Toch werkt het grootste deel van de energieleveranciers wel op deze manier. Wie de jaarafrekening goed bekijkt, kan daarop de term ‘regiotoeslag’ tegenkomen. Regelmatig krijgen we hier bij Gaslicht.com vragen over. De regiotoeslag is een extra toeslag op de levering van gas, die afhankelijk is van je regio.

Hoe werkt de gasregiotoeslag?

Sinds 2005 wordt er voor gas een extra toeslag geheven: de regiotoeslag gaslevering, ook wel transporttoeslag genoemd. In Nederland wordt gas vooral vanuit een aardgasveld in het Groningse Slochteren getransporteerd via duizenden kilometers aardgasleidingen. Afhankelijk van je woonplaats moet het gas een langere of kortere weg afleggen en natuurlijk moeten al die kilometers leiding worden onderhouden. Via de energieleveranciers betalen alle huishoudens in Nederland daaraan mee via de regiotoeslag. Bij veel leveranciers geldt: hoe verder iemand bij Groningen vandaan woont, hoe hoger deze toeslag. Vandaar dat het van belang is om in de Energievergelijker je postcode in te vullen. Zo weet je zeker dat de prijzen in jouw aanbod kloppen.

Berekenen van de regiotoeslag gas

De exacte hoogte van de regiotoeslag is afhankelijk van je leverancier en van je locatie. Van oudsher is Nederland opgedeeld in 10 gasregio’s, die samenhangen met de verschillende netbeheerders. Energieleveranciers betalen de netbeheerder per afgeleverde kubieke meter gas. Leveranciers mogen zelf bepalen of zij deze toeslag doorberekenen en hoe hoog deze is. Bij het gemiddelde verbruik van 1800 kuub gas ben je bijvoorbeeld gemiddeld in Zeeland op jaarbasis 23 euro duurder uit  dan iemand in Groningen. Nou niet bepaald een reden om te verhuizen, hoor ik je denken.

Van variabel naar vast tarief

Kun je, naast verhuizen, echt niets aan de regiotoeslag doen? Jawel. Om te beginnen is de regiotoeslag bij iedere leverancier verschillend. Daarnaast zien we de laatste jaren een ontwikkeling waarbij steeds meer leveranciers kiezen voor één vast tarief. Iets waar klanten al langere tijd om vragen. Zij hanteren één gemiddelde voor het hele land, omdat ze dat wel zo eerlijk en transparant vinden.  Sommige Nederlanders zijn daardoor goedkoper uit, anderen juist een beetje duurder. Inmiddels werken 8 van de 26 leveranciers met één standaard tarief. Opvallend genoeg voornamelijk de kleinere energieleveranciers. Al heeft Energiedirect.nl onlangs ook de vaste toeslag ingevoerd, dus misschien voert moederbedrijf Essent hiermee wel een proef uit. Frappant is wel dat ook deze vaste tarieven variëren tussen de verschillende leveranciers. Het blijft dus altijd lonen om de verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken.   Voorbeeld: - Bij Greenchoice betaal je op dit moment 54,20 cent per m³ gas, ongeacht je woonplaats. - Bij NLE betaal je op dit moment 54,21 cent per m³ gas in Groningen, terwijl je in Zeeland 56,91 cent betaalt. Bij een verbruik van 1800 m³ gas komt dat neer op een prijsverschil van € 48,60 op jaarbasis.

Wat doet de gasregiotoeslag onderaan de streep?

Uiteindelijk hebben we het niet over grote bedragen. De gasregiotoeslag is één van de posten waarop je aanbiedingen van energieleveranciers kunt vergelijken. Echter: een leverancier met een hoge regiotoeslag kan wel een laag leveringstarief rekenen en andersom. Bij Nuon liggen bijvoorbeeld alle toeslagen onder de 2 cent, maar het kale gastarief ligt op ongeveer 24 cent. Terwijl Eneco een kaal tarief van 11 cent rekent, bij een regiotoeslag van 12-14 cent. Zo komen ze beide op 24 cent exclusief btw per kuub gas. Het is dus verstandig om altijd te kijken naar het totale bedrag onderaan de streep als je leveranciers vergelijkt.   Let ook op of de tarieven van de leverancier in- of exclusief btw zijn. Op Gaslicht.com zijn de bedragen altijd inclusief btw en toeslagen. Vul je je postcode in, dan weet je zeker dat het aanbod dat je ziet ook daadwerkelijk op jouw situatie van toepassing is!

Wat zijn gasregio’s en regiotoeslagen?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 2 januari 2023

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.