Zakelijk energiecontract voor je bedrijf?
Leestijd: 3 minuten
Ook als je een bedrijf hebt, wil je natuurlijk zo min mogelijk uitgeven aan gas en stroom. Kun je dan beter kiezen voor een zakelijk energiecontract of een gewoon consumentencontract? Dat leg ik je uit!
De voor- en nadelen van een zakelijk energiecontract
Het voordeel van een zakelijk contract is dat het op je bedrijfsnaam staat. In veel bedrijfsconstructies geldt dan: mocht je ooit failliet gaan, dan ben jij niet persoonlijk aansprakelijk. Het voordeel van een consumentencontract is dat je veel beter beschermd bent. Je hebt 14 dagen bedenktijd na het afsluiten van een contract en de opzegvergoedingen zijn een stuk lager dan bij zakelijke contracten. Als je een zakelijk contract te vroeg opzegt, kan die boete in de duizenden euro’s lopen.
Wat is er nu voordeliger: een zakelijk of een particulier contract?
Dan nu de hamvraag: welk contract kost jou het minst? Veel zzp’ers en mkb’ers die we bij de servicedesk van Gaslicht.com spreken, denken dat een zakelijk energiecontract voordeliger is. Dat is niet het geval. Zakelijke tarieven liggen doorgaans hoger dan actietarieven voor consumenten. Ook zijn de kortingen bij zakelijke contracten lager. Pas als je écht veel gaat verbruiken, is een zakelijk contract prijstechnisch interessant.
Neem zelf de proef op de som in onze energievergelijker
Als handige vuistregel geldt dat wanneer je minder dan 5000 m3 gas en 10.000 kWh stroom per jaar verbruikt, een particulier energiecontract voordeliger is. Voor de meeste zzp’ers, winkeliers, ondernemers met een bedrijf aan huis en kleine zakelijke dienstverleners is een particulier contract dan ook interessanter. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf even uitrekenen wat in jouw geval het voordeligst is. Dat doe je door jouw verbruik in onze energievergelijker voor consumenten én zakelijke energievergelijker in te vullen. Let op: de consumententarieven zijn inclusief btw, de zakelijke tarieven exclusief btw.
Zo sluit je een particulier energiecontract voor je bedrijf af
Blijkt nou dat een particulier contract voordeliger is voor jou? Dan is het afsluiten van zo’n contract binnen een mum van tijd geregeld. Kwestie van op ‘aanmelden’ klikken en je gegevens invullen. Je sluit het contract gewoon op jouw eigen naam af en dus niet op je bedrijfsnaam. Bij het rekeningnummer vul je uiteraard wel jouw zakelijke rekeningnummer in. Dat is alles.
Meerdere vestigingen: kies voor één account
Misschien heeft jouw bedrijf meerdere locaties. Dan kan ik me voorstellen dat je niet zit te wachten op verschillende leveranciers, wisselende looptijden van contracten en voor elke locatie een eigen inlogcode om je energieverbruik en facturen in te zien. Gelukkig hoeft dat ook niet. Je kunt namelijk bij de meeste energieleveranciers meerdere contracten laten samenvoegen onder één klantaccount. Je sluit voor elke vestiging weliswaar een apart contract af, maar stuurt ons daarna even een mailtje. Wij regelen dan met je energieleverancier dat je één klantnummer krijgt voor al je locaties.
Voorkom dat je de korting misloopt
Let wel op: zorg dat je de aanmeldingen allemaal achter elkaar doet. Wij sturen namelijk elke dag nieuwe aanmeldingen naar energieleveranciers. Als je wacht met de aanmelding van een of meerdere vestigingen tot de volgende dag of later, heb je kans dat de energieleverancier je naam en rekeningnummer al in het systeem heeft gezet. Ze zien je dan als bestaande klant en dan loop je de eventuele korting mis.