Zo komt je termijnbedrag tot stand
Leestijd: 4 minuten
Elke maand betaal je een vast bedrag voor gas en stroom. Maar wie bepaalt eigenlijk voor jou hoe hoog dat bedrag is? Wat zit er wel en niet in verrekend? En wanneer is het slim om het bedrag aan te passen? Duik mee in de wereld van termijnbedragen.
Wat is een termijnbedrag en waarom betaal je dat?
Jouw energieleverancier weet pas aan het eind van een contractjaar hoeveel gas en stroom je precies verbruikt hebt. Maar het zou niet fijn zijn als je dan pas de rekening krijgt. Daarom betaal je elke maand als voorschot alvast een deel van de rekening. Dat is het termijnbedrag. Het bedrag is elke maand hetzelfde, maar je verbruik natuurlijk niet. In de zomer betaal je meer dan je verbruikt, in de winter juist minder.
Wie bepaalt hoeveel jij per maand betaalt?
Dat doet jouw energieleverancier. Die kijkt hoeveel gas en stroom er in de afgelopen 3 tot 5 jaar verbruikt is op het adres waar je woont. Bij een nieuwbouwhuis wordt gekeken naar de grootte, de ligging en de isolatie. Op basis daarvan wordt een nieuw termijnbedrag vastgesteld. Je energieleverancier houdt daarbij al rekening met seizoensinvloeden, verwachte prijsstijgingen en eventuele belastingverhogingen. Je termijnbedrag kan daardoor afwijken van het maandbedrag dat je op Gaslicht.com gezien hebt. Dat is puur een indicatie op basis van het verbruik dat jij hebt ingevuld en dat mogelijk afwijkt van het historisch verbruik.
Waaruit bestaat het termijnbedrag?
In het voorschotbedrag zitten alle kosten voor energie verrekend. Het gaat om de kosten voor jouw verbruik, het vastrecht, de netbeheerkosten, de opslag duurzame energie, de energiebelasting en btw. De heffingskorting – de vermindering van je energiebelasting – waar je recht op hebt, wordt daar vanaf getrokken. Een eventuele korting is niet in het termijnbedrag verwerkt. Die krijg je pas na afloop van je contract.
Wanneer is het slim om je maandbedrag aan te passen?
- Als je gezinsuitbreiding krijgt, ga je meestal meer stroom en gas verbruiken. Je bent vaker thuis, moet een extra kamer verwarmen, doet misschien je kindje elke dag in een warm bad etc. Daarom is het slim om je termijnbedrag wat te verhogen. Zijn de kinderen de deur uit? Dan kan het termijnbedrag juist vaak omlaag.
- Als je verhuist is het slim om te controleren of je huidige termijnbedrag past bij je nieuwe woning. In een twee-onder-een-kap of hoekwoning verbruik je bijvoorbeeld doorgaans meer dan in een rijtjeshuis. Tenzij je nieuwe huis veel beter geïsoleerd is natuurlijk. Als je een nieuw energiecontract afsluit op je nieuwe adres, wordt het termijnbedrag gebaseerd op het historisch verbruik van de vorige bewoner(s). Kijk even of de grootte van je huishouden en verbruiksgedrag te vergelijken is en pas eventueel je termijnbedrag aan.
- Als je nog maar net zonnepanelen op je dak hebt laten plaatsen, heb je minder of misschien wel helemaal geen stroom meer nodig van het net. Je termijnbedrag wordt echter niet automatisch aangepast. Daarvoor kun je even bellen of mailen met je leverancier om dit aan te laten passen.
- Als je energieslurpende apparaten hebt aangeschaft, is het slim om je termijnbedrag te verhogen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een aquarium dat je dag en nacht moet verwarmen.
- Als je jouw woning voorzien hebt van isolatie, ga je minder stoken. Je maandelijkse voorschot kan dan eventueel wat omlaag.
Hoe kun je jouw termijnbedrag aanpassen?
Dat regel je rechtstreeks met jouw energieleverancier. Elke leverancier heeft hierin zijn eigen regels. Zo mag je bij Nuon vier keer per jaar je termijnbedrag wijzigen, terwijl Oxxio dat twaalf keer toestaat. En bij E.ON kun je het bedrag maximaal 10 procent verlagen, terwijl het bij Greenchoice met 30% omlaag kan. Je vindt al deze informatie door bij een actiepakket in onze energievergelijker te klikken op ‘pakketdetails’.