Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Zonne-energie delen met de buren

door Marlies Hazenberg Leestijd: 3 minuten

Heb je zonnepanelen op je dak? Dan wek je op zonnige dagen waarschijnlijk meer energie op dan je zelf nodig hebt. Wij zochten voor je uit of je zonne-energie ook kunt delen met je buren, vrienden of familie.

Een kabeltje trekken naar de buren dan maar?

Helaas, dat mag niet. Je hebt namelijk een vergunning nodig om elektriciteit te leveren aan consumenten. Daarvoor moet je aan allerlei strenge financiële, organisatorische en technische eisen voldoen. Lever je zonder vergunning, dan riskeer je een forse boete. Tenzij je dus ambities hebt om vanuit huis een nieuwe Eneco of Engie te starten is dit geen handige optie.

Drie marktplaatsen voor zonne-energie

Gelukkig zijn er wel alternatieven. Een aantal energieleveranciers biedt mogelijkheden om zonne-energie te delen met anderen.

  • Zonnecollectief: dit is een soort marktplaats voor zonne-energie. Het initiatief komt van energieleverancier Vandebron. Via Zonnecollectief kun je jouw overschot aan zonne-energie verkopen aan huishoudens in Nederland die zelf geen plek hebben voor zonnepanelen op hun dak. 
  • Powerpeers heeft een soortgelijke marktplaats ontwikkeld. Het verschil met Zonnecollectief is dat jouw buren, vrienden of familieleden echt kunnen kiezen voor de stroom die jij opwekt.

Samen een energiecoöperatie oprichten

Je kunt ook samen met de buurt of een vriendengroep een energiecoöperatie oprichten. Je koopt dan samen zonnepanelen die je bijvoorbeeld laat plaatsen op het dak van een bedrijf of school in de buurt. Je deelt vervolgens samen de kosten en opbrengsten. Wek je meer op dan je samen verbruikt, dan stroomt de winst in de kas van de coöperatie. In 2018 telde Nederland bijna 500 van zulke energiecoöperaties. Houd wel in je achterhoofd dat je hiermee aan elkaar ‘vastzit’. Misschien drink je nu elke dag samen koffie met de buren, maar wat als je het in de toekomst minder goed met elkaar kunt vinden?

De toekomst: slimme systemen die energie verdelen?

Op termijn komen er waarschijnlijk meer mogelijkheden om lokaal zonne-energie te delen. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar smart grids. Dat zijn slimme systemen die helpen om de groeiende hoeveelheid duurzame energie in te passen in het energiesysteem. Zo’n systeem zou ook de vraag naar stroom moeten sturen, zodat het opladen van de elektrische auto in de garage even gepauzeerd wordt als er weinig aanbod is en veel mensen energie gebruiken.

Gewoon salderen blijft een interessante optie

Voor de zekerheid: ook zonder al deze initiatieven hoef je niet bang te zijn dat je blijft zitten met een overschot aan zonne-energie. Je kunt namelijk in ieder geval tot 2025 gebruikmaken van de salderingsregeling. Daarbij wordt aan het einde van het jaar de energie die je hebt opgewekt weggestreept tegen de energie die je zelf verbruikt. Blijft er onderaan de streep nog stroom over, dan krijg je daar een terugleververgoeding voor. Na 2025 wordt de regeling mogelijk afgebouwd. De opgewekte stroom zelf verbruiken blijft in ieder geval aantrekkelijk, omdat je hierover geen energiebelasting betaalt. In onze energievergelijker houden we rekening met de salderingsregeling en terugleververgoeding. Als je jouw verbruik invult en de opbrengst van je zonnepanelen, zie je direct welk energiecontract het beste bij jouw situatie past.

Stroom verkopen aan de buren: hoe doe je dat?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 8 augustus 2023

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, van begin 2017 tot november 2022 was ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vond ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.