Vergelijk energie in Limburg
Selecteer uw situatie (stap 2 van 2)
- Eenpersoonshuishouden (1600 kWh / 800 m³)
- Tweepersoonshuishouden (2300 kWh / 1000 m³)
- Klein gezin (3000 kWh / 1200 m³)
- Gemiddeld gezin (3700 kWh / 1400 m³)
- Groot gezin (4400 kWh / 1600 m³)
In de provincie Limburg is Essent de standaard energieleverancier, met als uitzondering de regio Weert. In deze regio is Eneco de standaard energieleverancier. Sinds 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd en mag ieder huishouden zelf zijn/haar energieleverancier kiezen. U kunt dus overstappen naar een andere energieleverancier. Als u woonachtig bent in Limburg en nog nooit bent overgestapt van energieleverancier, dan heeft u een energiecontract bij Essent of Eneco.
Energieprijzen: verschillen tussen energieleveranciers
Sinds de markt in 2004 geliberaliseerd is, kunt u zelf uw energieleverancier kiezen. Dit kan voordeliger zijn, omdat energieleveranciers sterk met elkaar concurreren en u hier als consument van kunt profiteren. Door energieleveranciers met elkaar te vergelijken kunt u mogelijk besparen op uw energierekening.
Verzekerd van stroom en gas: Netbeheer in Limburg
Netbeheerder Enexis is de beheerder van het leidingennetwerk van stroom en gas in de provincie Limburg. Een netbeheerder is wettelijk bepaald per regio. U kunt dus niet overstappen van netbeheerder, ook niet als u overstapt naar een andere energieleverancier. Omdat er één partij verantwoordelijk is voor de aanleg en onderhoud van de leidingen bent u ervan verzekerd dat u altijd stroom en gas ontvangt. Jaarlijks vraagt uw netbeheerder uw meterstanden op en geeft deze door aan uw energieleverancier.
Afschaffing gasregio's
Per 1 januari 2020 is de gastoeslag niet meer afhankelijk van de regio waar u woont. Voorheen werd de gastoeslag bepaald door de afstand tot het gaswingebied in Slochteren (Groningen). Nu geldt overal in Nederland hetzelfde tarief, het maakt dus niet meer uit waar u gas afneemt. Het gastarief is wel afhankelijk van het gekozen energiecontract.
Lagere stroomprijs: avondtarief in Limburg vanaf 21 uur
Sinds 1 juli 2021 is het dubbeltarief alleen mogelijk met een slimme meter. Met een dubbeltarief betaalt u een lagere stroomprijs tijdens de zogenoemde daluren. In Limburg zijn de daluren van 21.00 - 07.00 uur en in het weekend en op feestdagen. Buiten deze daluren betaalt u het normale tarief, dit is een hogere prijs per elektriciteits-eenheid. In vrijwel heel Nederland gaat het daltarief pas om 23.00 uur in. De provincie Limburg vormt hierin dus een positieve uitzondering met daluren die al vanaf 21.00 uur ingaan.
Of een dubbeltarief voor u voordelig is, hangt af van uw leverancier, verbruik én op welke tijdstippen u veel elektriciteit gebruikt. De vuistregel hierbij is dat u voordeliger uit bent met een dubbele meter wanneer u meer dan de helft van uw verbruik in de daluren valt.
Stadsverwarming in Limburg
Bepaalde delen van Limburg heeft stadswarmte. Dit is een manier om uw huis te verwarmen en warm water te krijgen. Hierbij wordt geen gas gebruikt. In de volgende delen van Limburg komt stadswarmte voor:
Stad - wijk/stadsdeel
- Heerlen
- Sittard
- Maastricht - Ceramique, Sappi
Als uw woning stadswarmte heeft, kunt u niet overstappen naar een andere warmteleverancier. U kunt mogelijk wel besparen door elektriciteit te vergelijken in de Energievergelijker.