375 miljoen voor lagere energierekening: 'sigaar uit eigen doos'
Leestijd: 3 minutenVorige week werd op Prinsjesdag de miljoenennota gepresenteerd door ons demissionair kabinet. Op basis daarvan berekende Gaslicht.com dat de energiebelasting vanaf 1 januari met zo’n 20 euro per jaar gaat stijgen. Dat terwijl de energierekening voor een gemiddeld huishouden momenteel al 200 euro per maand bedraagt . Energiearmoede wordt een steeds groter probleem en dus werd tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen besloten om de energierekening voor consumenten met 375 miljoen te verlagen. Maar maakt dit wel echt een verschil? Ben Woldring noemt het een druppel op een gloeiende plaat.
De rekensom
Via allerlei mediakanalen lopen politici te pronken met de gedane belofte. Volgens hen worden er honderden miljoenen uitgetrokken om de energierekening vanaf 2022 significant te verlagen. Zoomen we echter wat dieper in op de volledige rekensom, dan zien we een minder rooskleurig beeld. Wanneer je 375 miljoen euro deelt door 7,9 miljoen woningen kom je op circa 50 euro verlaging op jaarbasis. Daar moet je de verhoging van de energiebelasting à 20 euro nog mee verrekenen. Dan kom je dus op een verlaging van 30 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden.
Energieprijzen stijgen maar door
Eerder meldden wij al dat de energierekening volgend jaar gemakkelijk 550 euro per jaar hoger uit kan vallen dan nu. Daarmee wordt de energienota voor veel huishoudens onbetaalbaar. Volgens onderzoeksbureau TNO leeft ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens momenteel in energiearmoede. De 375 miljoen die nu wordt beloofd om de energierekening te verzachten verandert daar niets aan.
Coalitie repareert energiefactuur?
Energie expert Martien Visser gelooft niet dat de coalitie hiermee de energiefactuur repareert. Vooral niet van degenen die het het hardst nodig hebben en geen kant op kunnen, laat hij in een tweet weten. De man van 'weten=meten' brengt nagenoeg dagelijks via grafieken de energie problematiek helder in beeld. Uitgaande van een tegemoetkoming van circa 40 euro blijkt dat de energiefactuur van mensen in een matig geïsoleerd klein vrijstaand huis met maar liefst 670 euro zal stijgen. Deze mensen zijn dubbel de klos. Fair, vraagt Visser zich af?
'Druppel op gloeiende plaat'
Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com noemt de handreiking van de overheid slechts een druppel op een gloeiende plaat. "Doordat de marktprijzen zo hard stijgen incasseert de overheid per definitie meer btw, omdat er over energie en alle energiebelastingen ook nog eens 21% btw wordt berekend. Bij de enorm stijgende energietarieven lijkt dit op een sigaar uit eigen doos”.
Bekijk ook de uitzending van Nieuwsuur: De impact van de stijgende energieprijzen (22-9-'21)
Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.
Laatste nieuws
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Consumenten weer positiever over overstap van energieleverancier
19 maart 2025 Consumententevredenheid over energieleveranciers is bijna terug op het niveau van vóór de energiecri...