ACM: Terugleverkosten voor zonnepaneelbezitters met 10% omhoog
Leestijd: 3 minutenDe terugleverkosten voor het terugleveren van stroom zijn vorige maand met 10% gestegen. Daarnaast waren nieuwe vaste contracten in februari ongeveer 2% duurder dan de maand ervoor. Dat blijkt uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Terugleverkosten stijgen met 10%
Zonnepaneelbezitters die in februari een nieuw contract afsloten betalen ongeveer 10% meer terugleverkosten. Verder rekenen 11 leveranciers een netto-negatieve terugleververgoeding aan klanten die meer stroom terugleveren dan ze verbruiken. Deze klanten moeten betalen voor het deel van de stroom dat zij na het salderen terugleveren aan het elektriciteitsnet. De terugleververgoeding per teruggeleverde kWh is dus lager dan de terugleverkosten per teruggeleverde kWh. Een netto-negatieve terugleververgoeding is toegestaan, zolang dit niet leidt tot onredelijke tarieven. De ACM doet op dit moment onderzoek naar de manieren waarop leveranciers de kosten voor zonnepanelen verwerken in hun tarieven.
De toezichthouder zal ook na 1 januari 2027 handhaven op de redelijkheid van tarieven. De ACM is op dit moment in overleg met het ministerie van Klimaat en Groene Groei over hoe dit er in de praktijk uit moet zien. Tegelijkertijd constateert de ACM dat er leveranciers zijn die nu al contracten aanbieden die doorlopen tot na 1 januari 2027. De toezichthouder roept consumenten die overwegen een dergelijk contract af te sluiten daarom op om verschillende contracten goed met elkaar te vergelijken en een bewuste keuze te maken.
Vaste contracten duurder in februari
Daarnaast stegen de tarieven van nieuwe vaste contracten in februari met zo’n 2,5%. De prijzen van variabele contracten bleven vrijwel gelijk. Begin februari steeg de groothandelsprijs van gas tot €58/MWh. De prijs is inmiddels weer gedaald tot €42/MWh (12 maart). De energiecontracten op Gaslicht.com zijn inmiddels een stuk goedkoper dan vorige maand. Dat is een combinatie van lagere energietarieven en de hoge kortingen die energieleveranciers overstappers bieden.
Waarom stijgen de terugleverkosten?
De ACM geeft aan dat de stijging van de terugleverkosten voornamelijk wordt veroorzaakt door hogere kosten die energiebedrijven maken voor het balanceren van het elektriciteitsnet en het verwerken van de teruggeleverde stroom. Met de toenemende populariteit van zonnepanelen en de groeiende hoeveelheid teruggeleverde energie, nemen deze operationele kosten toe.
Wat kunt u doen?
Om de impact van de stijgende terugleverkosten te beperken, kunt u overwegen een deel van de opgewekte energie zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van thuisbatterijen of door energie-intensieve apparaten te gebruiken op momenten dat uw zonnepanelen energie opwekken. Daarnaast kunt u verschillende energieaanbieders vergelijken om te zien welke het meest gunstige teruglevertarief hanteert.
Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.
Laatste nieuws
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Consumenten weer positiever over overstap van energieleverancier
19 maart 2025 Consumententevredenheid over energieleveranciers is bijna terug op het niveau van vóór de energiecri...