ACM: Energierekening moet vanaf 1 juli helder zijn
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Energieleveranciers moeten vanaf 1 juli 2017 duidelijke en controleerbare energierekeningen sturen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat dat vanaf 1 juli controleren.
Als consument moet u uw energierekening gemakkelijk kunnen controleren. Maar dat is nu allerminst het geval, zo blijkt uit onderzoek van ACM. Slechts twee van de vijf consumenten vindt zijn energierekening duidelijk en kan die vergelijken met zijn oorspronkelijke aanbod en contract.
Als consument zou u eenvoudig moeten kunnen zien:
- Of uw energierekening klopt met het aanbod en het contract dat u destijds heeft getekend;
- Of uw voorschotten (termijnbedragen) wel juist verrekend zijn;
- Of uw meterstanden wel goed verwerkt zijn;
- Of eventuele tariefwijzigingen wel goed zijn verwerkt.
Wat moet duidelijk zijn in de energierekening?
- Wat betaalt u precies en waarvoor?
- Alle eenheden moeten hetzelfde zijn, zodat u kunt vergelijken. Bijvoorbeeld maateenheden: kubieke meter gas, kilowatt energie. Of periodes. Dus niet op de ene plek de kosten per maand en op de andere plek de kosten per dag.
- Alle prijzen moeten inclusief btw zijn.
- Tarieven die tussentijds wijzigen moeten ook zo op de rekening zijn gespecificeerd. Het energiebedrijf mag niet achteraf een gemiddeld tarief op de rekening zetten.
- In de energie- of gasprijs moeten alle onvermijdbare kosten zijn inbegrepen. Denk aan administratiekosten of regiotoeslag. Dat moet zowel in het aanbod en in het contract als in de jaarafrekening en eindafrekening. Zodat u de prijzen met elkaar kunt vergelijken. Dit soort kosten die u sowieso moet betalen, mogen ook niet achteraf worden opgevoerd.
Meld onduidelijke energierekeningen bij ConsuWijzer
Krijgt u een jaar- of een eindafrekening die u niet kunt controleren of niet duidelijk vindt? ConsuWijzer, het adviesorgaan van de overheid, roept consumenten op dit te melden. Uw klacht kan aanleiding zijn voor ACM om het energiebedrijf een waarschuwing of boete te geven.
Het is niet de eerste keer dat de toezichthouder vindt dat energienota's duidelijker moeten. Al in 2010 werden richtlijnen opgesteld waaraan energieleveranciers zich moesten houden. Uit onderzoek van Gaslicht.com in samenwerking met Vereniging Eigen Huis bleek toen dat nagenoeg alle 22 leveranciers zich aan die richtlijnen hielden. Lees Onduidelijke energienota bijna verleden tijd.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van november 2024
1 november 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
ACM: stookseizoen begonnen, neem uw energiecontract onder de loep
11 oktober 2024 Nu de kachel weer aan moet, adviseert de ACM consumenten om hun energiecontract onder de loep te nem...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van oktober 2024
1 oktober 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Innova Energie lanceert nieuw energiecontract zonder terugleverkosten
30 september 2024 Innova Energie komt met een nieuw 3-jarig contract waarbij je geen terugleverkosten betaalt als je t...