Onwetendheid netbeheerder en energieleverancier
Leestijd: 2 minutenMeer dan driekwart van de huishoudens weet niet wie de eigen netwerkbeheerder voor elektriciteit- en gasnetten is. De meeste mensen denken nog steeds dat de oude regioleverancier verantwoordelijk is voor het netbeheer. Dat blijkt uit onderzoek dat energieleverancier Greenchoice liet uitvoeren onder 250 huishoudens.
Zorgwekkend
Hieruit blijkt dat voor veel mensen niet duidelijk is dat de energiebedrijven al een tijd lang gesplitst zijn in een leverings- en een netwerkbedrijf, met een nieuwe naam. Dit vindt Greenchoice, ruim twee jaar nadat de netbeheerders van naam veranderden, zorgwekkend.
Vaak wordt gedacht dat een grote energieleverancier als Eneco, Nuon of Essent tevens netbeheerder is. Maar netbeheerder Eneco heet nu Stedin, Nuon is Liander en Essent is Enexis geworden.
Volgens de onderzoekers is Liander het best bekend. Het meest onbekend zijn Enexis, het voormalige Essent en Stedin, het vroegere Eneco Netbeheer. Beiden zouden nog veelvuldig met de leveranciers worden geassocieerd.
Oneerlijke concurrentie
'Voor een vrije energiemarkt met eerlijke concurrentie is het belangrijk dat voor iedereen duidelijk is dat de netbeheerder een onafhankelijk bedrijf is, in publieke handen. Dat geeft mensen de zekerheid dat het netwerk altijd goed geregeld is, ook wanneer er wordt overgestapt naar een andere leverancier', aldus Greenchoice.
Splitsing
De energiebedrijven investeerden twee jaar geleden fors in campagnes om de splitsing tegen te houden. Volgens Greenchoice zien we nu dat de netbeheerders ondanks de splitsing hun nieuwe naam maar mondjesmaat in de markt communiceren.
Zelfs bij meterstandenkaarten is het nog lang zo geweest dat de naam en het logo van de oude regioleverancier werden vermeld en niet die van de netbeheerder, stelt het groene energiebedrijf. Als voorbeeld wordt de meterstandenkaart van netbeheerder Stedin genoemd, waar ook het logo van Eneco op staat.
Belemmerend voor overstap
Greenchoice vindt dit verwarrend voor mensen en een belemmering om voor een andere leverancier te kiezen. Het relatief nieuwe energiebedrijf vindt dat de voormalige regioleveranciers -ook wel standaardleveranciers genoemd- hier zelf meer duidelijkheid in moeten scheppen.
Benieuwd wie uw netbeheerder is? Vul dan de energievergelijker op de website in. Bij de vergelijking wordt direct getoond wie uw netbeheerder is, en welke kosten u worden gerekend.
Laatste nieuws
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Consumenten weer positiever over overstap van energieleverancier
19 maart 2025 Consumententevredenheid over energieleveranciers is bijna terug op het niveau van vóór de energiecri...