De beste energieleveranciers voor eigenaren zonnepanelen
door Jeanet Woldring 9 reacties Leestijd: 3 minuten
Wie zonnepanelen heeft, moet flink puzzelen om uit te vinden welke energieleverancier de beste voorwaarden biedt. Gaslicht.com krijgt er veel vragen over. Sinie Oskam, coördinator van het tarieventeam, legt uit waar u op moet letten.
Waarom is het belangrijk leveranciers te vergelijken?
Als u zonnepanelen heeft aangeschaft, bent u uw eigen energieleverancier geworden. Maar soms heeft u nog energie nodig van het openbare net. Voor het verrekenen (salderen) van de stroom die u heeft opgewekt met de stroom die u heeft verbruikt, gelden andere regels dan wanneer u meer stroom opwekt dan u verbruikt. Daarnaast hanteren energieleveranciers verschillende terugleververgoedingen. Door deze verschillen kan de keuze voor een andere leverancier u veel geld opleveren.
Hoe vergelijk ik verschillende leveranciers met elkaar?
Allereerst maakt u een inschatting van de verwachte opbrengst van uw zonnepanelen. Die vergelijkt u met uw gemiddelde verbruik over een representatieve periode, bijvoorbeeld het afgelopen jaar. U weet dan hoeveel stroom u gaat gebruiken en leveren.
Optie 1: ik verbruik meer stroom dan ik opwek
In dat geval verrekent uw leverancier de opgewekte stroom met de stroom die u afneemt. Om te ontdekken welke leverancier voor u het voordeligst is, trekt u de hoeveelheid stroom die u gaat leveren af van uw gemiddelde verbruik. Vul de uitkomst in onze Energievergelijker in en u ziet snel welke aanbieder voor u de beste tarieven biedt.
Optie 2: ik verbruik minder stroom dan ik opwek
In dat geval krijgt u voor de stroom die u méér heeft opgewekt dan er gesaldeerd kan worden een terugleververgoeding. Deze vergoeding is zonder btw en energiebelasting en verschilt sterk per leverancier. Het best kunt u eerst uitzoeken welke leverancier de beste gastarieven en het laagste vastrecht biedt voor stroom en gas. Dat doet u door onze Energievergelijker in te vullen. Bij uw jaarverbruik voor stroom vult u 1 KWh in, omdat u wél een stroomaansluiting nodig heeft om terug te leveren. Vergelijk vervolgens de terugleververgoeding van de leveranciers die als best uit de vergelijking komen om te kijken wie op deze twee factoren het best scoort voor uw situatie.
Wat ga ik maandelijks betalen na de aanschaf van zonnepanelen?
Leveranciers kijken naar uw verbruik in de afgelopen drie jaar. Op basis daarvan wordt uw voorschot bepaald. Als u net zonnepanelen heeft aangeschaft, zal het maandelijkse voorschotbedrag dus veel hoger zijn dan nodig is. In overleg met uw leverancier is het voorschotbedrag vaak aan te passen.
Waar moet ik nog meer op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?
Heeft u zonnepanelen geïnstalleerd, ga dan naar de website energieleveren.nl: hier staat duidelijk hoe u uw installatie kunt registreren, zodat u zeker weet dat de teruglevering geen problemen oplevert. Controleer ook of uw meter geschikt is voor het terugleveren van stroom. Neem daarvoor contact op met uw netbeheerder. Veel leveranciers stimuleren de plaatsing van een digitale meter. Dat is voor hen administratief makkelijker omdat deze op afstand uitgelezen kan worden. Bovendien kunnen analoge meters blokkeren op het moment dat u stroom terug levert en de meter dus terug zou moeten lopen. Als u meer teruglevert dan u verbruikt, is een slimme meter vereist.
Wie kan mij adviseren of helpen bij mijn keuze?
Gaslicht.com heeft altijd de meest actuele informatie omtrent salderen en teruglevertarieven. Bovendien volgen we de ontwikkelingen op het gebied van zonnestroom op de voet. Hierdoor kunnen we u optimaal helpen om een keuze te maken. Daarbij hebben we maar één doel: u helpen om geld te besparen. Komt u er niet uit? Dan kunt u altijd bellen met onze servicedesk.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (9)
Kijk eens bij Nuon! Die hebben nu een ZonBonus contract, 2 ct bij een 4-jarig contract...dat is toch best aardig!
@Wim,
Zo simpel is het niet. Ik heb een digitale meter met 4 telwerken:
- verbruik laag
- verbruik hoog
- teruglevering laag
- teruglevering hoog
Mijn vorige leverancier verrekende (saldeerde) mijn totale teruglevering (dus laag en hoog) tegen het LAGE verbruikstarief.
Ik ben nu weer bij GreenChoice; die doet het wel eerlijk.
Heb zelf zonnepanelen aangeschaft en ben er erg tevreden over. Wel ben ik van hoog/laag tarief overgegaan naar enkel tarief. Dit omdat het nachttarief zoveel is gereduceerd, dat het niet meer rendabel is. We hebben het maar over zuinig stoken. De afgelopen 30 jaar verbruikt Nederlandse consument nog maar een derde van stroom/gas net. Nog is het niet genoeg en de prijzen blijven maar stijgen, want meneer de Regering wil wel het zelfde saldo aan geld blijven vangen. Iedere keer worden de Burgers gestraft voor hun zuinigheid. Nu willen ze weer belasting gaan heffen, omdat je zonnepanelen hebt. De Regering vindt dat we teveel voordeel hebben en mogen best een hogere belasting op stroom gaan betalen. Het blijven uitzuigers in dit Land. Ieder enthousiasme van de Burger wordt weer door een Politicus de kiem in gesmoord, omdat ze zogenaamd geld te kort komen. Als de Overheid eens zou leren het zelfde met geld om te gaan als dat moeders iedere maand met de portemonnee moet doen, dan hoeven ze niet telkens male bij de Burger te stelen.
voor Bernd Gaykema
een dubbele meter heeft dag en nacht uren die hoog en laag tarief zijn. Dus als de zon schijnt en er stroom opgewekt wordt,draait de hoog tarief meter achteruit .Als er geen zonnestroom gemaakt wordt dan draait ie gewoon vooruit en telt het verbruik op. De nachtstroom meter draait alleen savonds en snachts en telt dus alleen op omdat er savonds geen zonnestroom geleverd wordt. Telt jouw leverancier ook de weekenden en feestdagen als nacht/laagtarief dan draait de nachtmeter ook achteruit als er op die dagen zonnestroom geleverd wordt .Per saldo is het zo dat er meer stroom teruggeleverd wordt in hoogtarief dan in laagtarief. dus de duurste stoom telt af en de goedkopere stroom telt op en dat is dus voordelig voor U.
Bernd Gaykema, ik heb ook een dubbele meter maar heb nu bij mijn overstap doorgegeven dat ik afgerekend wil worden voor een enkele meter. Ze tellen dat de beide standen bij elkaar op en daarover betaal ik de prijs van een enkele meter dat is iets meer. Maar ik heb dat gedaan, omdat ik in de weekenden te weinig produceer maar doordeweeks te veel. Ik moet dus veel betalen en krijg bijna niets terug. Nu hoop ik quitte te spelen.
En nooit beginnen aan een slimme meter, want dan ga je per maand over je gebruik betalen. Wat zal betekenen dat je in de winter betaald en in de zomer betaald krijgt, maar tegen een lagere vergoeding dat je betaald uiteraard.
Ik verbruik meer dan ik opwek. Maar ik heb een dubbel-tariefmeter. Saldeert een leverancier nu tegen het lage tarief, het hoge tarief of tegen beide, afhankelijk van het moment van terugleveren?
Een 'slimme meter' is vooral slim voor de leverancier en overheid. Het biedt hen de technische mogelijkheid om in de toekomst transportkosten te berekenen zonder saldering. Daarnaast kunnen zij (en daarmee dus ook anderen) uitstekend volgen wanneer en welke apparaten je thuis gebruikt. Het is niet voor niets dat Google jouw huiskamer wil binnenkomen met 'slimme' thermostaten etc.
Mijn zonnepanelen kunnen prima uit de voeten met een analoge (terugdraai)meter. Greenchoice handelt een overschot (meer productie dan verbruik) prima af.
Het vergelijken van de terugleververgoeding is typisch iets voor een vergelijkingssite. Hier hoort de leverancier boven aan te staan die de beste vergoedingen geeft en het goedkoopst is voor de klant. Jammer dat dit bij Gaslicht.com niet automatisch kan. Alle gegevens zijn bekend dus het is alleen een kwestie van het programma aanpassen of levert dit voor Gaslicht.com te weinig op?
Slimme meter is NIET vereist voor teruglevering, verrekenen of salderen.
Laatste nieuws
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van november 2024
1 november 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
ACM: stookseizoen begonnen, neem uw energiecontract onder de loep
11 oktober 2024 Nu de kachel weer aan moet, adviseert de ACM consumenten om hun energiecontract onder de loep te nem...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van oktober 2024
1 oktober 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Innova Energie lanceert nieuw energiecontract zonder terugleverkosten
30 september 2024 Innova Energie komt met een nieuw 3-jarig contract waarbij je geen terugleverkosten betaalt als je t...