Delta verlaagt energietarieven per 1 januari
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Energieleverancier Delta maakt ook dit jaar als eerste zijn nieuwe energietarieven bekend voor alle mogelijke contractvormen. Per 1 januari 2014 zal de leveringsprijs voor stroom dalen en de gasprijs gelijk blijven. Het betreft de variabele leveringstarieven voor onbepaalde tijd. Delta sluit zich daarmee aan bij eerdere berichtgeving over een lichte daling van de stroomprijs.
Eerdere aankondigingen
Eind oktober kondigden Eneco en Essent al een tariefsverlaging aan. De verwachting dat het variabele stroomtarief per 1 januari licht zal dalen, wordt nu bevestigd door Delta. Eneco kondigde aan dat een gemiddeld huishouden volgend jaar ongeveer 2,5 euro minder zal gaan betalen. Essent verwacht een verlaging van de energierekening van circa 5 euro. Dit zijn indicaties zonder energiebelasting. Uiterlijk 1 januari maken leveranciers de definitieve variabele tarieven voor het eerste halfjaar van 2014 bekend.
Daling stroomprijs
Delta laat een daling van de stroomprijs zien van circa 3 procent. De gasprijs blijft exact hetzelfde als het huidige variabele gastarief. Naast de variabele tarieven zijn ook de vaste tarieven voor het 1-jarige contract van Delta bekend. Daaruit blijkt dat het vaste stroomtarief van Delta per 1 januari met een halve procent omhoog gaat, terwijl het gastarief ongeveer een procent daalt.
Energierekening gemiddeld bijna 10 euro lager
Huishoudens met een gemiddeld verbruik zijn door de verlaging van de variabele leveringstarieven bijna 10 euro goedkoper uit dan nu.
De jaarrekening voor een verbruik van 3500 kWh stroom en 1800 m³ gas zal dan ongeveer uitkomen op 2068 euro. Ter vergelijking: huishoudens die nog nooit zijn overgestapt betalen op dit moment bij Eneco 2070 euro, bij Nuon 2073 euro en bij Essent 2098 euro.
Huishoudens die vanaf 1 januari een nieuw 3-jarig vaste prijs-contract afsluiten bij Delta, betalen op jaarbasis 23 euro minder dan bij een variabele leveringsprijs, aldus het Zeeuwse energiebedrijf.
Overstappen
Consumenten met een variabel contract voor onbepaalde tijd zullen vrijwel geen verschil merken op hun energierekening door de aangekondigde verlaging. Met een variabel contract voor onbepaalde tijd bent u nog altijd duurder uit dan wanneer u overstapt naar een voordelig jaarcontract met een korting bijvoorbeeld. Wij adviseren dan ook om niet tot 1 januari te wachten met overstappen. Door de juiste keuze te maken kunt u nu al tot 300 euro besparen. Gebruik hiervoor de Energievergelijker.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...