Eén op de zes huishoudens wil overstappen
Leestijd: 2 minuten
Eén op de zes huishoudens (17%) is van plan zeker of waarschijnlijk over te stappen naar een stroomleverancier. 4% van de huishoudens geeft aan zeker te willen overstappen, waarbij 2% van de huishoudens zegt direct per 1 juli over te stappen naar een andere.
De overstap naar een andere gasleverancier denkt één op de zeven huishoudens (14%) zeker of waarschijnlijk te maken. Veel huishoudens geven aan niet meteen te willen switchen van gas- en/of elektriciteitsleverancier. Als redenen worden genoemd dat men eerst wil afwachten hoe de prijzen zich ontwikkelen.
Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek dat het Platform Versnelling Energieliberalisering. (PVE) in mei heeft uitgevoerd onder een representatieve steekproef van alle Nederlandse huishoudens.
Over het algemeen staan huishoudens positief tegenover het vrijkomen van de energiemarkt: drie vande vijf consumenten vinden het belangrijk dat men straks vrij is in de keuze van energieleverancier.
De bekendheid met het gegeven dat men vanaf 1 juli z'n eigen leverancier kan kiezen is fors toegenomen. Negen op de tien ondervraagden stelt daarvan op de hoogte te zijn. Ook weet bijna de helft dat de opening er aankomt en de juiste datum. Een half jaar geleden wist slechts 1% van alle huishoudens de juiste datum te noemen. Volgens het Platform hangt dat ongetwijfeld samen met de toenemende aandacht in de media voor de opening van de energiemarkt in de afgelopen periode.
Aan huishoudens is ook de vraag voorgelegd of men de voorkeur heeft voor twee gescheiden rekeningen (één van de energieleverancier en één van de netbeheerder) of dat men liever een totaalfactuur ontvangt. Huishoudens spreken een duidelijke voorkeur uit voor een totaalfactuur, waarin beide kosten (apart of gezamenlijk) staan vermeld; maar liefst 72% van de huishoudens spreekt hiervoor zijn voorkeur uit, 18% wil liever twee aparte rekeningen.
Tevens is gevraagd of men liever dezelfde leverancier heeft voor elektriciteit en gas of dat men de voorkeur geeft aan twee gescheiden leveranciers. Bijna de helft van de huishoudens kiest voor dezelfde leverancier voor zowel elektriciteit als gas (49%). Slechts 9% geeft de voorkeur aan twee gescheiden leveranciers, nog eens 42% maakt het niet uit.
Bron: Platform Versnelling Energieliberalisering
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van februari 2025
4 februari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
'Gasprijs omhoog, gasvoorraad omlaag' Dit is wat u moet weten
21 januari 2025 De Energiemonitor van de ACM toont aan dat een variabel energiecontract duurder is dan een vast ener...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...