Energieakkoord minder ambitieus
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Kabinet, werkgeverorganisaties, vakbonden en milieuorganisaties hebben na zeven maanden overleg op hoofdlijnen een energieakkoord bereikt. Dat heeft de Sociaal Economische Raad (SER) vrijdag laten weten. De hoofdlijnen moeten nog verder worden uitgewerkt.
Energiebesparing en CO2 uitstoot
Het akkoord bevat afspraken over energiebesparing, vermindering van CO2-uitstoot en klimaatbeleid. Dit moet leiden tot een betaalbare en schone energievoorziening. Het zal de komende jaren zorgen voor miljarden aan investeringen en goed zijn voor duizenden extra banen.
Hernieuwbare energie doelstelling bijgesteld
Het belangrijkste punt dat naar voren komt is de getemperde ambitie om Nederland in 2020 op 16 procent hernieuwbare energie te laten draaien. Dit is bijgesteld naar 14 procent. De doelstelling zal onder meer behaald worden door windenergie, in de vorm van windmolenparken op land en in zee. Hiermee probeert het principe-akkoord de minimumeis van Brussel te waarborgen. Het doel van 16 procent is verschoven naar 2023 en in 2050 zal de energievoorziening geheel duurzaam moeten zijn.
Ontwikkelingen
Naast de uitbreiding van windenergie zullen oude kolencentrales onder voorwaarden gesloten worden. Ook zullen consumenten en het bedrijfsleven gestimuleerd worden om zelf hernieuwbare energie op te wekken met als nevendoel verlaging van de energierekening. Daarnaast zullen woningen beter geïsoleerd worden waardoor energie bespaard kan worden. Eerder werd bekend dat de Rabobank voor de overheid investeert middels een fonds om woningbezitters te ondersteunen met de energiebesparing. Het voorgestelde verplichte energielabel voor huiseigenaren gaat echter niet door.
Vervolgtraject
De komende weken werken de partijen de hoofdlijnen uit en worden de maatregelen doorgerekend. Op basis van de uitkomsten vindt eind augustus definitieve besluitvorming plaats.
Website Energieakkoord.nl
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
'Gasprijs omhoog, gasvoorraad omlaag' Dit is wat u moet weten
21 januari 2025 De Energiemonitor van de ACM toont aan dat een variabel energiecontract duurder is dan een vast ener...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...