Energieprijs verder omlaag?
2 reacties Leestijd: 2 minuten
Voor de tweede keer dit jaar zijn in juli de variabele energietarieven omlaag gegaan. Maar wat gaat de energieprijs in januari 2014 doen? Volgens de één is de bodem bijna bereikt en volgens de ander heeft de energiemarkt het dal nog niet gezien en wordt het juist goedkoper. Wat denkt u na het lezen van de mening van experts?
Energieprijzen stijgen
Consumenten moeten er rekening mee houden dat de energieprijzen komend jaar gaan stijgen door de aantrekkende wereldeconomie. In de Troonrede van Koning Willem-Alexander klonken voorzichtige signalen dat het einde van de crisis in zicht is. Het zou dan niet verwonderlijk zijn als ook de energie duurder wordt. 'Het lijkt erop dat we in een tijdelijk dal zitten. Maar het zou me niet verbazen als energie zo'n 5 tot 10 procent duurder wordt', waarschuwt directeur Erik Smith van Gaslicht.com.
Energieprijzen dalen
Onderzoekers van ABN Amro denken juist dat de energiemarkt het dal nog niet heeft gezien en verwachten dat Nederlanders binnenkort minder gaan betalen dankzij goedkope stroom uit Duitsland en een mogelijke daling van de olieprijs. Door forse investeringen heeft Duitsland steeds vaker een overcapaciteit aan wind- en zonne-energie.
Volgens Erik Smith is het echter onvermijdelijk dat de consument op de iets langere termijn meer gaat betalen, omdat de 'kale' leveringstarieven momenteel heel laag liggen. De consument merkt hier voor haar gevoel weliswaar weinig van doordat de energierekening voor meer dan de helft uit energiebelasting, netwerkkosten en btw bestaat.
Lastig voorspellen
Pas tegen het einde van het jaar worden de energieprijzen voor de eerste helft van 2014 bekend gemaakt. Vooraf een nauwkeurige voorspelling geven is lastig, zeker in het huidige onzekere economische klimaat.
Het is afwachten wat de energieprijzen daadwerkelijk gaan doen. Gaslicht.com houdt nauwlettend de berichtgeving met aankondiging van tariefwijzigingen van energieleveranciers in de gaten. Het zal vooraf nooit helemaal definitief te bepalen zijn of het verstandig is om uw energietarieven voor langere tijd vast te zetten of niet.
Jaarcontract meest voordelig
Het is vooral belangrijk dat u een keuze maakt waarbij u zich comfortabel voelt. Wel is het zo dat vanwege de hoge kortingen van energieleveranciers een jaarcontract tot nu toe vrijwel altijd de voordeligste keuze is gebleken. Van energieleverancier switchen zal de moeite waard blijven zolang energieleveranciers nieuwe klanten het grootste voordeel bieden.
Reacties (2)
Gewoon elk jaar wisselen van leverancier, blijf je op de hoogte van de diversen tarieven en kosten.
Het is Lastig,
Het is Afwachten,
De ABN Amro denkt dat de energiemarkt is half blind,en Duitsland
Heeft over capaciteit aan wind en Zonne-energie.
Ja het is lastig te voorspellen.
Laatste nieuws
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van november 2024
1 november 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
ACM: stookseizoen begonnen, neem uw energiecontract onder de loep
11 oktober 2024 Nu de kachel weer aan moet, adviseert de ACM consumenten om hun energiecontract onder de loep te nem...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van oktober 2024
1 oktober 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Innova Energie lanceert nieuw energiecontract zonder terugleverkosten
30 september 2024 Innova Energie komt met een nieuw 3-jarig contract waarbij je geen terugleverkosten betaalt als je t...