Energieveiling niet goedkoper dan prijsvergelijker
door Jeanet Woldring 25 reacties Leestijd: 3 minuten
U kunt er bijna niet omheen: na Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond, Veronica en ouderenbond ANBO heeft ook de ANWB een energieveiling georganiseerd. Vanwaar ineens al deze veilingen en zijn ze wel zo voordelig als het lijkt?
Al in 2009 organiseerde Vereniging Eigen Huis als eerste een collectieve energie-inkoop. Het principe is eenvoudig: door de krachten te bundelen kan naar verwachting een scherp energietarief worden bedongen bij de energieleveranciers. Maar krijgt u wel de scherpste prijs?
Wat is het voordeel?
Het voordeel van een veiling is duidelijk: doordat verschillende leveranciers tegen elkaar opbieden, krijgt u een steeds lagere prijs. Kiest u dat aanbod, dan krijgt u een nieuwe leverancier die u lagere tarieven rekent dan de tarieven van een standaardcontract in de markt. Hoe meer mensen meedoen, hoe aantrekkelijker het is voor de energiebedrijven om een lage prijs te bieden.
Niet de laagste prijs
Een energieveiling kost voor een energieleverancier echter ook veel geld. Daarnaast is er voor de winnaar van de veiling nog geen enkele zekerheid dat iedereen die zich inschrijft voor de veiling ook daadwerkelijk overstapt. Leveranciers calculeren dit in.
De ervaring leert dat een aanbod via een veiling niet per definitie voor de laagste jaarkosten zorgt. De veiling van de ANWB die maandag 26 maart afliep, is minder voordelig dan het goedkoopste pakket op Gaslicht.com: de leverancier die de veiling won, biedt een pakket aan dat precies 100 euro per jaar duurder is dan de goedkoopste aanbieding op Gaslicht.com bij een verbruik van 3500 kWh en 1800 m3 gas.
Bovendien vindt niet elke leverancier het interessant om bij elke veiling mee te bieden, wat resulteert in minder concurrentie. Zo hebben Eneco en Greenchoice een weloverwogen besluit genomen om niet meer deel te nemen aan veilingen.
Keuze maken die bij u past
Doordat er bij een veiling maar één winnaar is, heeft u niet de keuzevrijheid die u normaal gesproken heeft. Groene of grijze stroom, welke looptijd, en of u een vast of variabel tarief heeft: deze keuzes kunt u niet maken bij een eenmalig aanbod van een leverancier.
Zelf bepalen wanneer u overstapt
Daarnaast stapt u, als u via een energievergelijker overstapt, direct over. Binnen drie of vier weken is uw gehele overstap geregeld. Bij een veiling kunt u niet direct overstappen. Er zitten minimaal enkele maanden tussen het moment van inschrijven en de overname. Dat betekent dat u in de tussentijd hogere tarieven betaalt.
Prijsvergelijker of veiling?
De vrije keuze op een prijsvergelijker, de mogelijkheid te kiezen voor prijs/kwaliteitverhouding en zelf het onderscheid kunnen maken tussen vast en variabel, groene of grijze stroom en gas, maakt het vaak aantrekkelijker om via een energieprijsvergelijker over te stappen. Het beste is goed te kijken wat voor u het meest aantrekkelijke aanbod is!
Verder is belangrijk dat u oplet wanneer uw huidige contract voor energie afloopt. Als u namelijk via een vergelijkingssite of collectieve inkoop een energiecontract afsluit, blijft u na afloop van uw contract automatisch bij dezelfde aanbieder. En vervalt u in het reguliere tarief. Dan is het belangrijk om opnieuw bewust te kiezen voor een goede en voordelige energieleverancier.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (25)
het is mij opgevallen dat er niemand is die moest bijbetalen als je gaat overstappen.
ik ben overgestapt van nuon naar nem,kreeg toen `n eind afrekening van bijbetalen,terwijl ik vorig jaar `n bedrag terud kreeg.het lijkt wel of je gestraft wordt als je overstapt. nooit hoeven bijbetalen nu ineens wel.rara??/
Zo durf je eigenlijk niet over te stappen,want dat kost geld en maakt de korting niets meer uit
Bijbetalen op een eindafrekening heeft niets te maken met een overstap. Mogelijk is uw verbruik toegenomen of betaalde u in verhouding een te laag voorschot. Waar u goed op moet letten: hoe en wanneer de eventuele welkomstpremie wordt verrekend. U kunt dit terugvinden in de actievoorwaarden. Overigens krijgt u alleen een welkomstpremie via een overstap op een vergelijker en niet bij een veiling.
de aanbiedingen van gas en licht zijn net zo onduidelijk als van mobiele telefoons, je snapt er niets meer van,ik denk als er een maatschappij is die duidelijk en eerlijk naar de klanten toe is,ook veel klanten zal binnenhalen,waarom word er niet een aanbieding gedaan met ALLE kosten bij elkaar dan kun je tenminste eerlijk vergelijken,het lijkt wel of ze allemaal iets te verbergen hebben.
ook ik heb meegedaan aan een veiling VEH. Ik was klant en ben na de veiling nog steeds klant van NEM. Via de veiling heb ik wel de extra reducties gekregen welke ik via de normale weg niet kon krijgen. Dus na de veiling is overstappen niet altijd aan de orde.
Na contractverlenging heeft Essent (tot medio vorig jaar leverancier) getracht mij terug te winnen doch men kon niet mee met de NEM tarieven. Let wel op bij een 1 jarig contract betaald men geen vastrecht (dit is een onderdeel van een behoorlijke besparing). Bij een langer contract wel waardoor het voordeel snel wegvalt.Dus ben gewaarschuwd.
ik ben vorig jaar overgegaan naar NEM dat scheelde me een hele hoop alles goed verlopen wat ik niet begrijp is dat de NEM geen akties heeft om zijn klanten te houden wel kortingen maar dit weegt niet op tegen de aanbiedingen op deze side nu dan maar weer overgestapt nadat ik notabene eerst om een aanbieding heb gevraagd bij de NEM die verwees mij naar hun side de kortingen die men geeft aan vaste klanten niet voordelig helaas vandaar mij overstap
Ik heb goede ervaringen met eedoen met veilingen. Met afsluiten via gaslicht.com is mij eerder tegengevallen, omdat het uiteindelijke aanbod of contract toch anders is dan was voorgerekend. Daarvoor wordt wel gewaarschuwd, maar het is lastig rekenen.
Daar had ik geen last van met het aanbod via een veiling.
energie is nog nooit zo duur geweest dan nu.
we zitten op de top.
dus wacht af met het afsluiten van energiecontacten.
blijf zitten waar je zit.
groeten van theo
ik begrijp niet dat door gezamelijke inkoop van energie de prijs niet goedkoper is.
vriendelijke groeten van theo
Ik ben ook weer overgestapt, nu via de ANWB. Onze oude leverancier stond op de 2e plaats bij de veiling maar de korting is alleen voor nieuwe leden. Te gek voor woorden. Nu dus over naar de 1e aanbieder. Scheelt € 60 per maand. En wel ingeschat op eigen verbruik. Al zou het maar de helft zijn, is toch weer een aardig voordeel. Volgende jaar weer een nieuwe aanbieding zoeken met een mooi voordeel
[quote] Joop Hobbema
28-3-2012 14:08:43 Quote
Al met al is het nu wel duidelijk (en was het al langer)
dat de energie prijzen nog steeds veel te hoog zijn en er dus
minder betaald kan worden als partijen tegen elkaar uitgespeeld worden. Een goede zaak. De energieleveranciers die niet mee doen aan veilingen waren meestal al de duurste dus dat maken ze nog eens extra duidelijk door buitenspel te gaan staan.
Als een arabische oliesjeik een scheet heeft gelaten en zijn hele paleis door de stank ontruimd moet worden schieten de olieprijzen tegenwoordig omhoog. Elke futiliteit wordt aangegrepen om de energieprijzen te doen stijgen. Je wordt in de maling genomen waar je bij staat. Oliemaatschappijen maken gigantische winsten en niemand doet er wat aan.
Ga over op zonnepanelen of andere energiebronnen zodat we over enige tijd hopelijk de energie maffia niet meer nodig hebben. [/quote]
Vorig jaar met een energie veiling meegedaan. Besparing t.o.v mijn toenmalige leverancier zou zo`n 190,- zijn. Echter nog weer via een vergelijkingssite een aanbieding gevonden die inclusief éénmalige korting zo`n 280 besparing opleverde bij zelfde verbruik.
Dan is mijn keuze snel gemaakt.
Advies: aanbod via een veiling is niet zaligmakend; vergelijk alsnog dan de prijzen van de verschillende aanbieders. Juist na een veiling weten de aanbieders dat er de nodige overstappers zullen zijn naar een concurrent.
Dan wil een aanbieder graag weer klanten terug en `wegkapen ` van een andere aanbieder.
Dit verhaal klopt absoluut. Ik heb me destijds bij de actie bij Eigen Huis aangemeld. Als gauw bleek dat het aanbod van Eigen Huis duurder was dan de contracten die via gaslicht.com konden worden afgesloten... En als het actietarief bij je leverancier op zijn einde loopt (na 1 jr bijv.), altijd even bellen met je leverancier om te proberen het dan geldende actietarief opnieuw te bedingen!
Direct na het ontvangen van de aanbiedingen van de veilingen ben ik gaan vergelijken bij Gaslicht.com
Wel degelijk zijn de aanbiedingen van VEH en ANWB voordeliger dan "het goedkoopste pakket" van Gaslicht.com
Hierbij kijk ik puur naar de kosten per kW en m3, daarnaast let ik ook op de vastrechtkosten, dit zijn namelijk de variabele kosten bij de diverse leveranciers de rest is vast en dus bij iedereen gelijk.
Dit vergelijk ik per leverancier die de veilingen gedaan heeft en kom tot de conclusie dat het wel degelijk voordelig is met dien verstande als ik het aanpas op mijn situatie en mijn wensen en eisen.
Gaslicht preekt dus voor eigen parochie
Is de aangeboden mnd. te betalen prijs incl. alle bijkomende kosten [netwerk; belasting etc.]Krijg je één rekening of daarnaast ook nog een rek. van de Netwerkbeheerder?
Al jaren ontvang ik een rek. voor Electra plus rek. van Nuonbeheer; voor gas plus rek. van Enexisbeheer. Dan is een zekere Liander ook nog partij. Je wordt er werkelijk niet goed van. Waarom dat omslachtige gedoe? Inderdaad, je ziet door de bomen het bos niet meer.
Het is afhankelijk van uw leverancier of u een aparte rekening voor netwerkkosten krijgt. Vrijwel elke leverancier biedt tegenwoordig 1 factuur, zodat u niet meer van meerdere partijen een factuur ontvangt.
Al met al is het nu wel duidelijk (en was het al langer)
dat de energie prijzen nog steeds veel te hoog zijn en er dus
minder betaald kan worden als partijen tegen elkaar uitgespeeld worden. Een goede zaak. De energieleveranciers die niet mee doen aan veilingen waren meestal al de duurste dus dat maken ze nog eens extra duidelijk door buitenspel te gaan staan.
Als een arabische oliesjeik een scheet heeft gelaten en zijn hele paleis door de stank ontruimd moet worden schieten de olieprijzen tegenwoordig omhoog. Elke futiliteit wordt aangegrepen om de energieprijzen te doen stijgen. Je wordt in de maling genomen waar je bij staat. Oliemaatschappijen maken gigantische winsten en niemand doet er wat aan.
Ga over op zonnepanelen of andere energiebronnen zodat we over enige tijd hopelijk de energie maffia niet meer nodig hebben.
Waarom is het toch zo, dat de aanbiedingen op de verschillende vergelijkingssites niet gelijk zijn..? Je zou toch bij elke site dezelfde aanbieder bovenaan moeten zien? Dan is er goed vergeleken...
Gaslicht.com heeft hier een duidelijk belang. Ook zij verdienen aan de overstappers. Minder overstappers via hen = minder omzet...
En dan vergelijken ze niet eerlijk..
De goedkoopste bij gaslicht.com ? is dat ook voor 1 jaar vast? is dat ook volledig groene stroom?
Bij ANWB kan elke deelnemer kiezen uit 2 leveranciers!
Bij ANWB kan een deelnemer wel direct overstappen, maar er wordt ook rekening gehouden met het huidige contract. Zo worden boetes voorkomen...
Jammer, dat gaslicht.com niet objectief een mening geeft!
Ron, Veendam
Wij proberen aan de hand van een voorbeeld het artikel toe te lichten. Ook het voordeligste pakket met 1 jaar vaste prijzen is voordeliger (bij gem. verbruik) dan het veilingaanbod.
Had ik ook al gezien. Ben via GasLicht.com overgestapt, na mee te hebben gedaan aan veiling van Consumentenbond.
(exuses voor de dubbelpost. Refresh na een post werkt niet zo handig hier)
[quote]
pietpeer
28-3-2012 11:40:56Quote
De kop van het artikel en de tekst eronder komen niet met elkaar overeen; Energieveiling niet [ALTIJD] goedkoper dan prijsvergelijker. Een niet geheel onafhankelijk stukje, desalniettemin erg informatief!
[/quote]
Lijkt me ook wel logisch dat dit stukje wellicht wat gekleurd is, het is immers een stukje van de energievergelijker, een belanghebbende in deze.
Vorig jaar bijv. was de aanbieding van Consumentenbond/NUON goedkoper dan de goedkoopste op gaslicht.com, dus het gaat inderdaad niet altijd op. Kwestie van zelf goed vergelijken.
De prijs wordt niet bepaald door het aantal deelnemers maar door het moment van de offerte/vastleggen prijs. Energietarieven gedragen zich als aandelen. Op het juiste moment instappen bespaart veel meer dna collectief inkopen.
Bericht ingekort; reclame verwijderd.
Ik heb nu meerdere keren meegedaan aan de veiling van vereniging eigen huis. De laatste keer was gas binnen de veiling van VEH het goedkoopste t.o.v. aanbiedingen op gaslicht punt com, dan wel bij aanbieders rechtstreeks. Electra in 1e instantie niet. Totdat ik het tegenaanbod van mijn huidige electra leverancier zag. Zodoende 2x de laagste prijs, en bij electra zelfs sprake van "verlenging". Ik kijk overigens niet alleen naar de prijs, maar ook naar eventuele boetes bij eerder weggaan.
Naast het veelal gevoerde standaard"boete"tarief, speelt bij sommige aanbieders, dat bij het niet voldienen van de vooraf overeengekomen periode, de aanbiedingsprijs per kwh/m3 komt te vervallen. Hier komt dan het standaard tarief (zeer hoog) met terugwerkende kracht voor in de plaats.
Het is inderdaad goed al deze dingen te vergelijken. Soms kan het verschil ook in een welkomstpremie zitten, en niet alleen in een tarief. Door zelf op te letten en goed het aanbod te vergelijken, heeft u als consument het meeste voordeel.
Dit verhaal klopt absoluut. Ik heb me destijds bij de actie bij Eigen Huis aangemeld. Als gauw bleek dat het aanbod van Eigen Huis duurder was dan de contracten die via gaslicht.com konden worden afgesloten... En als het actietarief bij je leverancier op zijn einde loopt (na 1 jr bijv.), altijd even bellen met je leverancier om te proberen het dan geldende actietarief opnieuw te bedingen!
[quote]
pietpeer
28-3-2012 11:40:56Quote
De kop van het artikel en de tekst eronder komen niet met elkaar overeen; Energieveiling niet [ALTIJD] goedkoper dan prijsvergelijker. Een niet geheel onafhankelijk stukje, desalniettemin erg informatief!
[/quote]
Lijkt me ook wel logisch dat dit stukje wellicht wat gekleurd is, het is immers een stukje van de energievergelijker, een belanghebbende in deze.
Vorig jaar bijv. was de aanbieding van Consumentenbond/NUON goedkoper dan de goedkoopste op gaslicht.com, dus het gaat inderdaad niet altijd op. Kwestie van zelf goed vergelijken.
Wij van WC-eend, adviseren WC-eend!
Tja, het klopt misschien wel, maar lees niet geheel onafhankelijk.
De Vereniging Eigen hUis was niet de eerste die het systeem van de energieveling introduceerde.
Vele mensen in mijn omgeving doen mee met een veiling omdat zij door de bomen en de onduidelijkheden ook die van de vergelijikings sites door de bomen het bos niet meer zien.
Soms is de actiekorting mee gnomen in de prijsbepaling, soms niet.
BTW soms wel, soms niet en zo kun je door gaan.
Een goed voorbeeld is de hoge vaste lasten rpijs en de lage prijs van gas en water. Goed voor de veelverbruikers, gezinnen met kinderen, slecht voor de 2 persoonsgezinnen.
Dit zijn slechts enkle opmerkingen.
Waarom niet geheel simpel de m3 prijs en de KwH eindprijs incl. alle kosten als concurrente prijs aan te bieden?
Ik heb op diverse fora dit geluid laten horen.
Helaas komt dit de prijsvergelijkers niet altijd goed uit.
Vandaar.
J.Minekus
Op onze website zijn alle kosten die met uw energierekening te maken hebben meegenomen: btw, regiotoeslag, netwerkkosten, energiebelasting en de heffingskorting. U ziet dus de volledige jaarkosten.
De kop van het artikel en de tekst eronder komen niet met elkaar overeen; Energieveiling niet [ALTIJD] goedkoper dan prijsvergelijker. Een niet geheel onafhankelijk stukje, desalniettemin erg informatief!
Laatste nieuws
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van november 2024
1 november 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
ACM: stookseizoen begonnen, neem uw energiecontract onder de loep
11 oktober 2024 Nu de kachel weer aan moet, adviseert de ACM consumenten om hun energiecontract onder de loep te nem...